Astronautika: misije

 

 
change5 kapsula
change5 polijetanje
change5 shematski letjelica
kineska kapsula IR mjesto slijetanja
kineska kapsula mjesto slijetanja filtered

 

Nakon 45 godina novi uzorci s Mjeseca na Zemlji

Još uvijek (pre)često  kinesku tehnologiju percipiramo kroz nekadašnje nekvalitetne, „miomirisne“ plastične drangulije iz trgovina sve po skoro ništa kuna – made in Kina. Rijetko je tko tada mogao i zamisliti ono što se dogodilo zadnjih mjesec dana na relaciji naš plavi planet – sivilo beživotnog regolita i natrag. A dogodila se najzahtjevnija robotička misija ikad lansirana ka Mjesecu.

Change 5 lansiran je prema Mjesecu 23.11.2020., s ciljem da uzme uzorke ispod površine te ih dopremi na Zemlju. Zadnji puta je to pošlo za rukom SSSR-u daleke 1976. sa letjelicom Luna 24.

Lansiranje je proteklo u najboljem redu, letjelica se iz Zemljine orbite uputila ka Mjesecu i stigla u njegovu orbitu prema planu. Zatim se lander odvojio od orbitera i precizno sletio na željenu lokaciju. Uslijedilo je „kopanje“ ispod površine, po provjerenom i ponešto modificiranom principu Lune 24 i prethodnica, te prijenos uzoraka u modul za polijetanje s Mjeseca. Naravno, uz pomalo već obvezni filmski dio s postavljanjem kineske zastave koja će tamo „vijoriti“ u netaknutom stanju bar godinama. Imali smo prilike uživo gledati polijetanje modula (što je amerikancima uspjelo tek u zadnjim misijama Apollo) u Mjesečevu orbitu. Uslijedio je potpuno autonomni postupak spajanja sa orbiterom. Prijenos materijala u specijalnu kapsulu orbitalnog modula a zatim povratak prema Zemlji. Ovo je već bilo dovoljno za najviše mjesto na pijedestalu inženjerskog oltara. Težak ulazak u orbitu matičnog planeta, odvajanje specijalne kapsule s uzorcima Mjesečeva tla, te njezin kontrolirani ulazak u Zemljinu atmosferu a zatim i slijetanje na predviđenu lokaciju u noćnim satima te pronalazak kapsule pokazali su svijetu kako je Kina u svakom pogledu tehnološka supersila.

Slijetanje (16.12.2020.) je uslijedilo nakon dvadeset i tri dana po lansiranju na područje kineske „unutarnje Mongolije“, na sjeveroistoku zemlje. Zasad još uvijek nije službeno potvrđeno koliko je točno uzoraka dopremljeno no neslužbeno se barata informacijom od tri kilograma. Dio uzoraka dobiti će i nekoliko istraživačkih ustanova izvan kine kako bi se izvršila raznolika ispitivanja materijala.

Tehničke podatke o samoj misiji, animacije, fotografije i video materijale lako ćete pronaći diljem interneta. Želite li saznati koliko će kineskih robota u narednim godinama k Mjesecu utirući put čovjeku i što će sve raditi ne morate gledati znanstvenu fantastiku, ona postaje realnost.

U cijeloj priči oko Change 5 najvažnije je razumjeti kako se radilo o izuzetno složenoj misiji sa barem „preko-nekoliko nepotrebnih tehničkih i letnih elemenata“. U suštini priče ova je misija dokazala i pokazala, u manjem gabaritnom izdanju i bez rizika po čovjeka, sve ono što će i kako odraditi taikonauti (amerikanci imaju astronaute, rusi pak koriste termin kozmonauti, op.a.) kada se za desetak ili nešto više godina po Mjesečevoj površini prošetaju potomci dalekoistočnih prijatelja Marca Pola.

Zaboravite na nekadašnje „mirišljave“ plastične poluproizvode, Kina je svemirska supersila.

 


Change 5-T1

Kinez sa uzorcima uzleteo sa Meseca

Kina lansirala sondu za prikupljanje uzoraka 'Chang'e 5'

'Chang-e 5' – sve spremno za uzimanje prvih uzoraka sa Meseca posle 44 godine


 

 


Komentari  
dragant
+1 #5 dragant 21-12-2020 10:33
Napredak Kine je bez prsedana u ljudskoj istoriji. Mi ovde pratimo astronautiku, ali navešću cifre iz jedne druge obglasti. 2020. god. na kineskim putevima bilo je 10 miliona automobila, 2020. god 360 milona. Samo u 2019. god. u Kini je prodato 25 miliona automobia (oko 100.000 svakog radnog dana), što je četvrtina svetske prodaje. Svi ti automobili su dovele do izgrade mreže puteva od 3,6 miliona kilometara. Potrošnja betona u Kini je od 2003. godine tolika da se svake dve godine izlije betona koliko je u SAD za ceo 20. vek. Sav taj kvantitet će svakako dati i kvalitet kako u tehnologiji, ceni za kupca, organizaci, navigaciji, bezbednosti... U Kini za sada probno su u regularnoj upotrebi samovozeći taksiji koje su sami napravili. Za sada vozač sedi na svom mestu prateći vožnju. Nema dileme da će se tehnologija i standardi autosaobraćaja u budućnosti stvoreni u Kini, a ne u Americi.
Louis_Cypher
+1 #4 Louis_Cypher 20-12-2020 16:55
@ddragovic:

Svako ko se kladio protiv Kineza u zadnjih 40 godina je promasio. Imajuci u vidu koliko dugotrajno i detaljno planiraju u buducnost, za kljucne stvari njima su planovi od 100 godina realnost vec decenijama. Pri tome imaju razradjene scenarije za vanredne situacije, kako su odigrali ovo sa pandemijom je pokazatelj. Sa druge strane u SAD je prava havarija, ne samo sa pandemijom nego sa i sa ekonomijom, drustvom i politikom.

Slicnu stvar treba ocekivati i u svemiru, kao sto je i na trzistu mikrocipova. Kinezi ce biti toliko dominantni da svako drugi ce biti irelevantan, cak i ako je prisutan na trzistu.
Nadam se da moje najcrnje slutnje se nece ostvariti, da ce americkim privatnicima nestati kesha od domacih investitora (od kojih primarno zavise) koji lagano pocinju da gube globalnu trku sa kineskim kapitalom i da ce biti primorani da prime kineski kapital da bi opstali.

Neke stvari na tom polju su se vec desile, na mikro-nivou. Na primjer, kineski Tencent je ugruvao novac u americki Planetary Resources koji je brzo bankrotirao da bi evo kineski pandan Origin Space sa prekopiranim tehnoloskim resenjima bio pred probnim lansiranjem na drzavnoj raketi.

Moon Express, slicna prica. Primili su kineski kapital i ucutali se. Osnivac je osnovao novu kompaniju koja je takodje primljena u CLPS. Umjesto da ih americka drzava cuva kao oci u glavi, da shvati da je svemir jedini nacin da zadrze globalnu dominaciju i to pod uslovom da krenu hitno i odmah, oni dopustaju da ih kineski distopicari uhvate u mrezu.

Treba ocekivati sve vise 'vakih naslova u buducnosti:

https://spacenews.com/raymond-on-chinas-space-program-its-alive-well-and-concerning/
ddragovic
+4 #3 ddragovic 19-12-2020 21:59
ciferu u pravu si...žuti imaju takav cug da ih je praktično nemoguće pratiti a kamoli stići i preteći. sve su karte u njihovim rukama a oni i dele...
strašna je priča o petoogodišnjem planu kine (mrzi me da pišem o tome) gde se vidikakva im je strategija. Oduvaće SAD jer idu na razvoj procesora (Intel može da se slika!), na razvoj artifišala i na standard građana.
dragant
+3 #2 dragant 19-12-2020 17:23
Pošto je u naslovu naveden suhozid da objasnim da je to tradicionalni istarski način pravljenja zida ređanjem kamena bez vezivnog sredstva. U pitanju su zidovi međaši imanja. Letos sam popravljao jedan takav zid, u Premanturi malom mestu pored Pule na imanju rodbine. Zid su tokom noći na jednom mestu porušile divlje svinje iz susednog nacionalnog parka Kamenjak, u potrazi za hranom. Sliku pri kraju radova možete videti ovde: https://www.udrop.com/2sJz/Suhozid1.jpg
Louis_Cypher
+3 #1 Louis_Cypher 19-12-2020 16:21
Oni su na prakticnom polju vec sustigli Ameriku, a na makro polju i dugorocnom razvoju su ispred Jenkija. Za 10 godina ce se vjerovatno vidjeti da vode.

Nadam se da nece zazvucati previse mudrijaski ako kazem da mislim da vecina ljudi koja prati svemirska istrazivanja nije svjesna obima kineskog napretka na tom polju zadnjih godina, a tek su poceli.

Ameri sada trebaju gledati da drze korak jer je sansa za dominacijom vec propustena. Bljutavo je gledati natezanja preko bare, kao Republikanci su vise za Mjesec, a Demokrate vise za Mars, idemo ovamo da bi isli onamo, ovo-ono, 'vatamo asteroide lasom, bili smo na Mjesecu, been there, done that... kao da ih neko ceka. Jos kada Kinezi sve ove zemlje koje su u njihovoj ekonomskoj sferi (Belt and Road) obavezu da koriste kineske privatnike za svoje poslove u svemiru, pa im otmu minimum trecinu svjetskog trzista u startu. Bice veselo. Kao sto rekoh vise puta, to je tek pocetak. Cak i kada su Ameri bili u nokautu, kao na primjer posle Perl Harbura ili lansiranja Sputnika, ako bi se pogledali realni ekonomski pokazatelji, vidjelo bi se da su ispred neprijatelja. Sada to po prvi put nije slucaj, po prvi put imaju nekog ko je ekonomski jaci od njih.

Narocito mi je interesantna jedna stvar o kojoj se slabo prica, a to su strateske tacke na Juznom polu Mjeseca. Poznato je da ih ima ali koliko tacno je trenutna nepoznanica. Sta ce Ameri da urade ako im Kinezi slete (cak za par godina, za automatizovanim lenderom) u sred one povrsine kraj Sheklton kratera, kraj konstantno osuncanih ivica kratera? Hoce li ih izgurati bagerom odatle? Hoce li sletjeti negdje blizu pa se mrstiti na Kineze preko "velicanstvene pustosi"? Sta ce se desiti ako primjete neke vojne elemente u bazi? Getaway je de facto instaliranje spijunskog nadzora oko Mjeseca. Sto bi rekli u onoj narodnoj bajci: "Jeo, ne jeo, pio, ne pio, ćerao, ne ćerao, nećeš ga stići."
Dodaj komentar