Astronautika: misije

<<  Prvi deo članka

Kosmička sonda je već raširila svoje solarne panele i na trajektoriji je leta ka tojancima. 16. oktobra 2021. u 11:34 po obrenovačkom vremenu kompanija ULA ('United Launch Alliance') lansirala je raketu 'Atlas V' 401 s rampe SLC-41 u vojnoj bazi Cape Canaveral na misiji AV-096. Raketa je kao teret ponela NASA-inu sondu 'Lucy' koja je nakon dva starta motora RL10C-1 drugog stepena 'Centaur' dosegla Zemljinu brzinu bega. ...


Zašto uopšte treba proučavati trojanske asteroide? Do pre nekoliko decenija se smatralo da su Trojanci isti kao i asteroidi Glavnog pojasa, ali danas znamo da su mešavina objekata vrlo različitih klasa – tipova C, D i P – različitih boja i sjaja (albeda). Trojanci najverovatnije uključuju tela koja su nastala na različitim udaljenostima od Sunca i završila na istom području kao posljedica migracijskih kretanja džinovskih planeta tokom stvaranja Sunčevog sistema[1]. Ako je tako, trojanci su ključni za razumijevanje nastanka planeta. Odatle i naziv sonde 'Lucy' koji se, kako sam objasnio, odnosi na činjenicu da su trojanci verovatno 'fosili' iz vremena formiranja solarnog sistema. Na Zemlji su retki fosili poznatiji od onog Lucy, ženskog hominidnog primerka vrste Australopithecus afarensis, koji je 1974. godine otkrio tim koga je, između ostalih, formirao dr Donald Johanson – iz tog razloga prvi asteroid koji će 'Lucy' posetiti nosi njegovo ime. Većini je zanimljivo i to da su otkrivači drevni kostur nazvali po poznatoj Lenonovoj pesmi 'Lucy in the Sky with Diamonds'.

10
Poslednji dani 'Lucy' na Zemlji.

11
'Lucy'
 sonda (Southwest Research Institute).

12
Delovi američke sonde. Imam svoju teoriju zašto je korpus blurovan.

'Lucy' je sonda veličine automobila, teška 1550 kg (od čega su 821 kg pogonska goriva) koju je za Nasu izgradila kompanija 'Lockheed Martin' u svom pogonu u Denveru (Colorado). Ima dimenzije 2,78×7,2 metra, sa rasponom od 15,8 metara kada su raskiljeni solarni paneli. Dva kružna UltraFlex panela, prečnika 7,3 metra svaki, sposobna su da proizvedu najmanje 504 W električne energije u orbiti Jupitera. Glavna antena visokog pojačanja ima prečnik od dva metra. 'Lucy' nosi 'poruku za budućnost' i tri glavna instrumenta, a svi se baziraju na instrumentima koji su već leteli na drugim svemirskim misijama: L'Ralph, L'LORRI (na 'New Horizonsu') i L'TES (na 'OSIRIS-RExu').

13
Naučni instrumenti 'Lucy'

14
Glavni instrumenti sonde.

15
Spektralna pokrivenost brodskih instrumenata.

16
Zlatna plaketa koja nosi podatke o lansiranju, govore, pesme i sl. Kome kad će sonda ostati u solarnom sistemu? Teška glupost i trošenje resursa i para.

L'Ralph je zapravo podeljen na dva instrumenta: LEISA infracrveni spektrometar i kameru (L'Ralph Linear Etalon Imaging Spectral Array) i MVIC kameru u boji (L'Ralph Multi-spectral Visible Imaging Camera). L'Ralph je varijanta instrumenta Ralph koji je projektovao i proizveo Goddardov kosmički sentar i koji putuje sa sondom 'New Horizons' koja je onomad posetila Plutonov sistem. L'LORRI (Lucy LOng Range Reconnaissance Imager) je kamera visoke rezolucije koju je projektovao i proizveo univerzitet 'Johns Hopkins'. Njome će biti snimane panhromatske slike – tj. crno-bele – asteroida koje sonda bude posećivala. Ovaj se instrument bazira na poznatoj kameri (teleskopu) LORRI na sondi 'New Horizons'. Sa svoje strane, L'TES(Lucy Thermal Emission Spectrometer) je termalni infracrveni spektrometar zasnovan na instrumentu OTES sonde 'OSIRIS-REx' koji je proučavao asteroid Bennu. Osim ovih instrumenata, 'Lucy' će koristiti telekomunikacione signale koje emituje glavna antena radi određivanje mase asteroida putem Lucy Radioinstrumenta – kojim rukovodi univerzitet u Kölnu (Nemačka) – te će koristiti T2CAM (Termal Tracking Cameras) za proučavanje oblika asteroida.

17
UltraFlex solarni paneli tokom testiranja u Koloradu. Trenutno, znam da se paneli nisu otvorili savršeno a pravi razlog manje proizvodnje struje nije objavljen. 

18
L'LORRI 
kamera.

Instrumenti su smešteni na mobilnu platformu (otvorena je dva dana po lansiranju) koja će delimično nadoknađivati veliku relativnu brzinu susreta s asteroidima. Nasin Goddardov centar je zadužen za upravljanje misijom, a glavni istražitelj (PI) je Harold F. Levison iz Odelenja za planetarne nauke na SwRI (Southwest Research Institute) u Bolderu u Koloradu. 'Lucy' će biti druga sonda nakon 'Junone' koja će koristiti solarne panele za generisanje električne energije u orbiti Jupitera (iako će tokom susreta s nekim trojancima izaći van orbite Jovijskog diva). 'Lucyna' avantura razotkrivanja misterije porekla Sunčevog sistema već je započeta.

19
Smeštanje sonde u vrh rakete. Prečnik 'fairinga' je 4,2 metra a dužina 9 metra.

20
Integracija rakete. Obrati pažnju na okolni pejzaž i pokušaj da proceniš visinu.

21
Dvostepena raketa misije: 'Atlas V' 401. Od kada se pojavila, cena rakete je zbog konkurencije pala za 45% i danas iznosi malo preko \(100 miliona. Da bi ostala profitabilna, raketa mora da ima makar dva komercijalna lansiranja svake godine.

22
Raketa na rampi. Nijedna konfiguracija 'Atlasa V' nije češće lansirana... Pre dva meseca ULA je objavila da 'Atlas V' ide u penziju i da su svih 29 preostalih raketa prodate. Četiri tornja sa strane su gromobrani.

23
Faze lansiranja. Sve je trajalo manje od dva sata.

24
Sve je spremno!

25
Lansiranje. Koštalo je \)148,3 miliona. Početkom 2019. 'SpaceX' je protestovao tvrdeći da je projekat lansiranja nameštaljka jer bi oni mogli da urade isto za mnogo manje para, ali protest je povučen posle dva meseca.

26
Ko uveliča videće na desnoj mlaznici ćirilična slova. Radi se o ruskom kerozinskom motoru RD-180 sa dve komore za sagorevanje. Ameri su želeli da prave kopije, ali su odustali jer su procenili da bi im trebala makar $1 milijarda i 5 godina rada i da im se to ne isplati. Kompanija NPO 'Energomaš' im je za preko 20 godina prodala 122 motora.

27
https://twitter.com/i/status/1445447550362800129


https://youtu.be/aNAGUPIJBDU

NASA priprema još dve misije vezane za asteroide. 'DART' (Double Asteroid Redirect Test), misija koja će uključivati gađanje letilicom jedan asteroid sa ciljem da mu promeni putanju, i 'Psyche', koja je sonda za proučavanje metalnog asteroida.

 

[1] Jako zanimljiva tema, o kojoj sam pisao više puta: ovdeovdeovde itd.

<<  Prvi deo članka


Lucy - misija koja treba da poseti Jupiterove Trojance video prikaz

Poruka za budućnost koja će sa 'Lucy' otputovati u orbitu Jupitera


 

 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 2 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 2 dana ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 2 dana ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 2 dana ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 2 dana ranije

Foto...