Astronautika: misije

Kosmičke snage Sjedinjenih Država (USSF) su grana kosmičkog servisa Oružanih snaga SAD, jedna od osam američkih uniformiranih službi i jedina nezavisna kosmička snage na svetu. Zajedno sa svojom sestrinskom podružnicom, američkim ratnim vazduhoplovstvom (USAF), kosmičke snage su deo Ministarstva vazdušnih snaga, jednog od tri vojna odelenja pod civilnom upravom unutar Ministarstva obrane. Kosmičke snage, preko Ministarstva vazduhoplovstva, nadzire Sekretar ratnog vazduhoplovstva, civilni politički postavljenik koji odgovara ministru odbrane, a imenuje ga predsednik uz potvrdu Senata. Kosmičke snage su najmanju američki naoružani rod, koji ima samo oko 6500 vojnog personala i 77 (prijavljenih) operativnih kosmičkih letilica. Najveći deo njih čine vojne satelitske komunikacione konstelacije, sateliti za praćenje tuđih satelita i kosmičkog otpada, vojni kosmoplovi X-37B, GPS sateliti, presretački projektili sistema za rano upozoravanje, mreža satelita za špijuniranje i mreža za 'satelitsku kontrolu', šta god to značilo.

sl.1E sad, posle ovog suvoparnog uvoda čak i divlje kokoške vide da se radi o ozbiljnom monstrumu i da bi o njemu mogla da se napiše podebela knjiga. Zato neću mnogo da tupim već samo da dam makar odgovor na pitanje iz naslova:

Da, naravno da je aktivna. Za fiskalnu 2022. godinu, senat im je odobrio budžet od fantastičnih \(18,2 milijarde[1]. Ako se zna da je NASA za ovu godinu dobila \)24 milijarde (skoro milijardu manje nego što je predsednik predložio) i da sve američke vojne i špijunske agencije imaju dodatne 'izvore finansiranja' i svoje 'crne fondove', kao da se fondovi često volšebno prelivaju, onda je cifra boli glava...

Mnogi ljudi, pa čak ni čitaoci ovog sajta, zapravo ne razumeju šta su to Kosmičke snage, jer zaboravljaju da Sjedinjene Države imaju dva paralelna kosmička programa (i oduvek su imale): civilni kosmički program kojim trenutno upravlja NASA i vojni kosmički  program koji je ranije vodile US Air Force i sada se odvojio u Kosmičke snage.

Generalno, Kosmičke snage:

  • Nabavljaju i vrše lansiranja svih vojnih satelita;
  • Upravljaju, održavaju i apgrejduju GPS satelitski sistem;
  • Upravljauj, održavaju i brane zemaljske stanice za praćenje i satelitske relejne stanice;
  • Identifikuju i prate kosmičko smeće;
  • Lansiraju špijunske satelite za Nacionalnu agenciju za izviđanje (NRO);
  • Nadziru satelite drugih zemalja i njihovo protivsatelitsko oružje;
  • Prate lansiranja tuđih raketa i projektila;
  • Upravljaju 'Boeingovim'tajanstvenim robotskim rakertoplanom bez posade X-37B.

sl.2
Niko van američke vojske nije zapravo siguran šta ovaj miini-šatl radi u orbiti. Do sada je imao 6 letova, a pretposlednji je trajao 780 dana! U lansiranju je učestvovao Mask sa svojom raketom, što je još jedan dokaz njegove participacije u planovima Pentagona. Poslednje lansiranje (OTV-6) izvedeno je još maja 2020. i misija je u toku.

... ovo je samo 'između ostalog'.

Čitao sam u 'Trećem oku' da je glavno postignuće đavola to što je uspeo da ubedi ljude da ne postoji. Tako ni mnogi Amerikanci - da ne pominjem druge - zapravo ne shvataju koliko je velik i moćan vojni kosmički program. Svi znamo za kosmički teleskop 'Hubble'? Zloglasna agencija NRO[2] upravlja s najmanje devet špijunskih satelita klase 'Keyhole' slične ili veće snage… jedino što svi oni gledaju na dole a ne prema gore. Veruje se da su dva od njih koštala više od potpuno novog nosača aviona na nuklearni pogon... svaki. (Stvarni troškovi su klasificirani.)

Zapravo, NRO je napravila dva rezervna teleskopa za slučaj neuspelog lansiranja, koje je kasnije (mislim 2011.) 'ladno donirala Nasi. Koga interesuje, o tome može da pročita i textove iz arhive našeg sajta.

sl.3
Slika jednog od doniranih teleskopa Nasi. Pošto se radilo o špijunskoj spravi, vojska je sve kompromitujuće sakrila. Govorilo se da ogledalo ima prečnik od 2,4 m i da su teleskopi napravljeni još krajem 90-ih.

 

[1] Recimo, čitav ruski vojni budžet iznosi malo više od $60 milijardi, što je oko 8% američkog budžeta za vojsku.

[2] Prepuno godina napisao sam jedan od za mene mojih najboljih priče, 'AMERIČKA ISTRAŽIVAČKA SLUŽBA - NRO'. Tada sam u predgovoru napisao: '... Mnogi se slažu da na planeti danas ne može ni muva da p(r)oleti a da Amerikanci to ne saznaju. S pravom, jer SAD zvanično imaju 16 obaveštajnih službi koje brinu o čvrstom snu radničke klase i poštene inteligencije u SAD. Ali, isto kao i kod nas, ni tamo nisu sve službe iste – postoji „Pet Velikih“ – a danas ćemo upoznati jednu od njih. Zašto baš nju, shvatićeš kad pročitaš da su njeno glavno oruđe špijunski sateliti.'

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 2 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 2 dana ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 2 dana ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 2 dana ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 2 dana ranije

Foto...