Astronautika: misije

ArtemisLansiranje

Posle niza odlaganja zadnjih meseci, konačno je danas ujutro po našem vremenu Nasa lansirala misiju Artemis I. Time je najmoćnija američka raketa ikada izgrađena krenula na svoj put do Meseca i nazad. Čitava misija trajaće, ako sve bude išlo po planu, bezmalo mesec dana. 

Ova misija umesto posade ima tri lutke ispunjene senzorima, a njen cilj je da dospe do Meseca, obiđe ga i vrati se na Zemlju. Sledeća misija, Artemis II će ponoviti čitav put, ali sa ljudskom posadom. Ta misije planirana je za 2024. godinu, da bi naredne godine (2025) čitav put bio krunisan i spuštanjem posade na Mesec. Naravno, da bi se plan ostvario neophodno je da sve prethodne misije budu uspešne. 

Kako smo rekli, a o tome i pisali, misija Artemis I je više puta bila odlagana, prvo zbog curenja vodonika a zatim zbog uragana koji se stuštio na Floridu odakle misija treba da bude lansirana. No sve te nevolje su sada iza nas i dok ovo pišemo letelica Artemis I uspešno obavlja svoje planirane zadatke. 

Sama raketa nosač, Space Launch System (SLS) je gigant i najveća Nasina raketa do sada. Ako do tada bude sve u redu ona bi 2024. trebalo da ponese i četvoro astronauta koji će obleteti našeg suseda a sledeće godine astronauti će se spustiti na Mesec. Naravno to su sve samo planovi, planovi koji se gotovo po pravilu ne realizuju – po planu, ali videćemo. 

Ovaj let košta 4,1 milijardu dolara i trajaće 25 dana. A nakon čitave misije Artemis, na redu su planovi koji podrazumevaju izgradnju baze na Mesecu u kojoj će trajno boraviti ljudska posada. Baza treba da bude izgrađena do kraja sledeće decenije, odnosno početkom pete decenije ovog veka. 

MisijaAI 


 


Komentari

 • Baki said More
  Retko koja naučna fantastika uspeva da... 22 sati ranije
 • Siniša said More
  Ne znam, da li znate, ali naš je jezik,... 2 dana ranije
 • Siniša said More
  Nekoliko desetina hiljada svetlosnih... 2 dana ranije
 • Siniša said More
  Nešto me zanima. Znamo, da je... 2 dana ranije
 • Duca said More
  Samo fali napomena da je to... 2 dana ranije

Foto...