Astronautika: misije

Približava se misija Artemis 2 pa počinju sve više da se objavljuju članci o njoj. Lansiranje ove misije planirano je za novembar sledeće godine, a ono što svi mediji rado ističu jeste da će to biti prvi put nakon više od pola veka da da ljudska posada bude upućena ka Mesecu.

Artemis2illustration
Kapsula Orion koja treba da odnese ljude do Meseca, umetnička predstava (NASA)

Sličan put načinila je prošle godine prethodnica, Artemis 1, ali to je bio let bez posade. Sledeća, glavna, misija treba da bude let Artemis 3 i to sa ljudskom posadom koja konačno treba da se i spusti na Mesec i to u njegovoj južnoj polarnoj oblasti. Taj događaj je planiran za 2025. godinu. Južna polarna oblast Meseca je vrlo interesantna za naučnike i planere budućih misija na Mesec jer su u njoj otkrivene znatne količine zaleđene vode koja bi po nekim budućim planovima omogućila podizanja stalnih baza za duži boravak čoveka na Mesecu. 

Artemis2crew 1
Posada misije Artemis 2: Jeremy Hansen, Reid Wiseman, Victor Glover, i Christina Koch.

Posada Artemis 2 je nedavno određene i nju čine:

Komandant Reid Viseman — Bivši šef NASA-ine kancelarije za astronaute, Vajzman će obaviti svoj drugi let u svemir. Bio je u ekspediciji 41 na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) 2014. godine.
Pilot Viktor Glover — Pilot prvog operativnog leta SpaceX Crev Dragon na ISS 2020. Glover je takođe služio kao inženjer leta za Ekspediciju 64.
Specijalista za misiju Kristina Koh — Provodeći 328 dana na ISS-u, Koh trenutno drži rekord za najduži pojedinačni let žene u svemir.
Specijalista za misiju Džeremi Hansen — Bivši pilot borbenog aviona i astronaut Kanadske svemirske agencije (CSA), koji je nekoliko godina vodio obuku astronauta za CSA i NASA, Hansen će krenuti u svoj prvi svemirski let.

Misija Artemis 2 je omogućena zahvaljujući uspehu misije Artemis 1. Istina, bilo je nekih nepravilnosti sa tom misijom ali one nisu bile takve da bi se stopirao naredni let. 

Plan je da Artemis 2, nakon što zauzme naglašeno eliptičnu putanju oko Zemlje, bude upućena ka Mescu putanjom slobodnog povratka. Ova putanja će omogućiti da se letelica po sili prirodnih zakona i sama vrati do Zemlje čak i u slučaju da doživi kvar na motoru. 

Cela misija treba da traje desetak dana.  

 


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 5 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 5 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 5 sati ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 16 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 21 sati ranije

Foto...