Astronautika: misije

Peregrine lander za Božić kreće ka Mjesecu

iris rover 2

Mjesec je definitivno veliki hit za znanstveno-tehnološka istraživanja. Tijekom ove godine imali smo tri izravna lansiranja robota ka Mjesecu, računamo li i prelet blizu Mjeseca letjelice JUICE, robota namijenjenog istraživanju Jupiterova sustava, to su četiri! Za rimokatolički Božić slijedi još jedno lansiranje; američka privatna tvrtka Astrobotic na Mjesec šalje svog prvijenca. Lander Peregrine i mikrorover Iris na put će krenuti novom raketom tipa „Vulcan”, također prvijencem tvrtke United Launch Aliance. Lansirni prozor za prvi pokušaj otvoren je od 24. do 26. prosinca 2023. Ovisno o trenutku lansiranja, karakteristikama putanje i rada rakete odnosno letjelice Peregrine i njegov teret do Mjeseca će putovati 30-39 dana.

Peregrine 9

Peregrine lander spada u skupinu predstojećih američkih „teretnih mazgi” nosivosti do 500kg (prve misije do 265kg) korisnog tereta. Ovisno o budućim komercijalnim misijama, njegova se struktura može dijelomično mijenjati i prilagođavati teretu koji se transportira s Zemlje na Mjesec. Glavna struktura landera izrađena je od aluminijuma. Njegove dimenzije su 2.5x1.9x1.9m. Sustav raketnih motora omogućava korekcije orbite, manevriranje tijekom slijetanja kao i samo sigurno i iznimno precizno slijetanje na željenu lokaciju. Ova misija predviđena je za slijetanje na sjevernu polutku Mjeseca u regiju  Sinus Viscositatis, (N 35.25, W 40.99).

Elektroničko-navigacijska oprema projektirana je da spusti lander u krugu radijusa 100m od željene točke! To je najvažniji test ove pionirske misije. Ovakvi landeri namijenjeni su za opskrbu baza na Mjesecu te je od ključnog značaja da se i samo slijetanje odvija u neposrednoj zoni buduće baze s ili bez ljudske posade.  Njegova primjena je jednokratna. Lander je potrošna roba, baterije i fotonaponski paneli omogućavaju mu životni vijek do 15 (16) Zemaljskih dana. Mjesečevu noć neće preživjeti, iako se i to razmatra poboljšati tijekom kasnijih modela ovog tipa landera.

Zanimljivo je napomenuti kako je Astrobotic tvrtka proizašla iz GLXP programa u kojemu su kao finalisti sudjelovali i ljudi iz naših krajeva, kao tim pod nazivot Team Synergy Moon!

peregrine putanja

 

 


Komentari

 • Baki said More
  Dobar napor. Inače, kosmički teleskop... 15 sati ranije
 • Duca said More
  Nemamo sreće, jedine dve bliske... 1 dan ranije
 • Baki said More
  Kada je reč o životu u Svemiru, ljudi... 3 dana ranije
 • Saša said More
  Radi se na popravci kvara foruma. 3 dana ranije
 • marino1 said More
  Nemam rijeci pohvale za ovaj... 3 dana ranije

Foto...