Astronautika: misije

Šest mjeseci nakon što je NASAin rover Spirit zaglavio u pijesku na Marsu i pri tomu se (da stvar bude gora) još i donjim postrojem naslonio na kamen napokon je u utorak 17.studenog u 10:00 po našem vremenu krenula akcija izvlačenja robota.

mer_a_move
Pogled na Spiritove zadnje kotače (lijevo u nedjelju, desno u utorak)

Nažalost, nakon punih šest mjeseci priprema i beskrajnih simulacija na NASAinom poligonu Spirit je višemjesečne napore inženjera "nagradio" punom (jednom!) sekundom rada pogonskog sklopovlja. Nakon toga je računalo na roveru poradi uočenih anomalija stopiralo daljnji rad.

Kontrola misije je nakon višemjesečnih priprema na poligonu pripremila set složenih naredbi imajući u vidu sve okolnosti kako tehničke tako i prirodne naravi u kojima se Spirit nalazi. Simulacije na poligonu s Spiritovim dvojnikom pokazale su kako je izvlačenje iz pješčane zamke moguće, iako veoma komplicirano i teško.

Mjesecima je pogonski sustav na Spiritu bio u fazi mirovanja. U međuvremenu se elektronika i mehanika još ponešto pokvarila. Kao da "rane" zadobivene tijekom dosadašnjeg višegodišnjeg rada na Marsu nisu bile dovoljne sada se pokazuje kako ima i drugih problema, koji će složenu operaciju spašavanja dodatno otežati. Ipak, valja napomenuti kako je set naredbi sadržavao veoma precizne upute za rad motora s minimalnim tolerancijama rada kako bi se vidjelo ponašanje rovera u realnoj situaciji koju ipak nije moguće doslovce simulirati na poligonu. Budu li ovih dana telemetrijske informacije s rovera povoljnije, inženjeri će "smekšati" prag tolerancije i dati roveru više slobode.

Prema simulacijama razvijenim u NASAi sam postupak izvlačenja mogao bi trajati tjednima ako ne i mjesecima, a ishod je neizvjestan.

S druge strane planete, rover Opportunity i dalje marljivo istražuje i pronalazi meteorite u "Zlatnoj dolini".

Oba su rovera aktivna na Marsu već skoro šest godina a planirani radni vijek im je iznosio svega 90 dana! Spiritu je ovo 2090 Sol (tako se naziva Marsovski dan) na Marsu.

 

Sve o Marsovim roverima

 


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 7 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije

Foto...