Astronautika: misije

Kliknte na poster da se učita veći!

SDO-poster-510

Više informacija o SDO:

http://sdo.gsfc.nasa.gov

http://www.nasa.gov/sdo

SDO u AM

SDO - Nasino oko za Sunce

Tehnološki dosad najnaprednija Nasina letelica za heliofiziku (heliophysics spacecraft), SDO, snimaće Sunce svakih 0.75 sekundi i dnevno slati natrag ka Zemlji 1.5 terabajt podataka, što je ravno emitovanju 380 dugometražnih filmova zaredom.

Lansiran Solar Dynamics Observatory

Nasin novi orbiter Solar Dynamics Observatory, SDO, lansiran je u četvrtak sa Cape Canaveral Air Force Station's Launch Complex 41 na prvu misiju te vrste, sa ciljem da istražuje i dešavanja ispod površine ...


 

 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 4 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 4 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 4 sati ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 15 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 20 sati ranije

Foto...