Astronautika: misije

Problematika istraživanja Mjesečeve i Marsove površine pomoću popularnih rovera, u skoroj bi budućnosti mogla doživjeti pravu revoluciju uvođenjem u operativnu upotrebu nove vrste rovera s dva kotača i osovinom-platformom za instrumente.
Ideja doduše nije nova, još šezdesetih godina bilo je pokušaja da se slični roveri izrade i pošalju na druge svijetove, no tehnološki i financijski aspekti tada to nisu omogućavali.


Nova generacija rovera predstavlja revoluciju u načinu istraživanja drugih svjetova

Inženjeri s Caltech-a i NASA-e izradili su tehnološki veoma jednostavan uređaj koji se u biti sastoji od dva kotača povezana velikim cilindrom u kojem su smješteni znanstveni instrumenti, motori, napajanje i pogonska osovina. Sustav je dobio naziv Axel.

Axel je dimenzioniran tako da se cilindar nalazi 50 cm iznad tla, a pogonski sustav s dva kotača omogućava iznimno veliku mobilnost kretanja po zahtjevnom terenu. Manevriranje je znatno olakšano na svim vrstama terena i nema bojazni od zaglavljivanja u pijesku ili između kamenih gromada, što ovaj koncept rovera čini superiornim u odnosu na dosadašnje rovere s četiri ili šest kotača.

Moguće je izraditi manje i veće modele ovakvih istraživača, a razmišlja se i o njihovom prijenosu balonima na mjestima s atmosferom poput Saturnova mjeseca Titana, ili Venere. Moguća je disperzija više takvih uređaja iz balona/jedrilica i na Marsu. Tehnološki jednostavniji, financijski nezahtjevniji uređaji mogli bi tako biti disperzirani na više područja tijekom samo jedne međuplanetarne misije višestruko multiplicirajući mogućnosti misije uz gotovo 100% očuvan znanstveni kapacitet velikih rovera poput današnjih Spirit-a i Opportunity-a.

Spomenuti Axel teži 22 kg, a u nedavno simuliranoj misiji istraživanja Marsa "otpušten" je s modela Mars Phoenix letjelice na Zemlji i uspješno ostvario zacrtane ciljeve planirane misije. Pomoću specijalne robot-ruke, uspjelo se skupiti i uzorke terena te ih dopremiti do matične letjelice na daljnju analizu. Njegov manji tehnološki brat - Scout, teži svega pola kilograma i dug je 11 cm!

Kombinacija manjih i većih modela ovakvih rovera realna je opcija za buduća istraživanja Mjeseca, Marsa, Titana, Venere, Merkura.. Zasad je glavni tehnološki problem mala autonomija takvih vozila, ograničena na vijek trajanja baterije. Njihov daljnji razvoj kreće se u smjeru omogućavanja punjenja baterije pri povratku do bazne letjelice, ugradnji znatno efikasnijih motora i baterija te implementaciji solarnih panela na vanjskoj strani cilindra.

Zanimljivo je spomenuti kako je u kontekstu problematike napajanja energijom ovih malih divova spomenut i Nikola Tesla. Da su amerikanci poradili na Teslinom sustavu bežičnog prijenosa energije danas ne bi imali problema s punjenjem baterija Axel-a, Scout-a i sličnih uređaja..

Osim u svemirskim programima, derivacije ovih malih rovera mogu se koristiti i prilikom kriznih stanja u opasnim prostorima na Zemlji, a i vojska je zainteresirana za njihovu primjenu. Ipak uza sve prednosti ovih dvotočkaša, veliki pokretni laboratoriji s više kotača i dalje će biti nezamjenjivi u visoko zahtjevnim misijama.Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži