Astronautika: misije

lynx
Suborbitalna letjelica tipa Lynx kompanije XCOR

Nakon otkaza projekta nove generacije pilotiranih svemiskih brodova za put na Mjesec i umirovljenja postojećih raketoplana NASA započinje novo doba u svemirskim istraživanjima. Lori Garver objavio je kako nacionalna svemirska agencija planira dijelom financirati privatne i edukativne (tvrtke, sveučilišta, društva pa čak i pojedince) institucije i to u iznosu od 75 milijuna za vrijeme od 2011. do 2016. godine. Petnaest milijuna USD godišnje bi se izdvajalo za projekte-uređaje koji bi bili sastavnica budućih suborbitalnih letova raketama privatnih kompanija poput Armadillo Aerospace, XCOR Aerospace, Masten Space Systems, Blue Origin, Virgin Galactic i slični. Commercial Reusable Suborbital Research program (CRuSR) naziv je ambicioznog i poticajnog projekta kojime se svemirske tehnologije zaista dovode na vrata zainteresiranih i ljudso-tehnički sposobnih ekipa. Alan Stern iz Commercial Spaceflight Federation's Suborbital Applications Researchers Group (SARG), izjavio je kako se radi o pravom ostvarenju sna za mnogobrojne privatne i društvene institucije kojima je dosad novac bio glavna prepreka za uključivanje u svemirski program. U vremenu koje dolazi snažno će porasti broj kompanija koje će biti sposobne usvajati i prakticirati svemirske tehnologije i let u svemir. Ovim poticajima omogućiti će se pozitivno okupljanje ljudi i znanja te novih ideja koje su dobrodošle u pomalo okoštalom sustavu kakav je provodila NASA.

mpl_32
Privatne tvrtke i studenti su i dosad bili uključeni čak i u velike svemirske projekte, no projekt CruSR dati će novi zamah intenziviranju ove suradnje

Graver, u svojem obraćanju nazočnima na prvoj konferenciji „Next Generation Suborbital Researchers Conference" u Boulderu (država Colorado), je izjavio kako NASA prepoznaje veliki potencijal projekta CRuSR u istraživanjima, edukaciji i znanosti koje o za sobom može povući. Stotine i tisuće profesora, studenata pa i učenika biti će dio ovog velikog projekta. Možda je to najveće direktno ulaganje NASA u „ljude koji dolaze" svih vremena, dodao je Graver na kraju izlaganja. Iako se u svemirskim okvirima ovaj iznos i ne čini tako veliki, treba imati na umu kako se projekti tkz. pikosatelita i slični mogu realizirati već po cijenama od 10.000 do 100.000 USD. Naravno, ovaj prijedlog treba tek biti uključen u NASAin proračun za 2011., no nitko ne sumnja da će Barack Obama podržati ovako dobru ideju koja ima velike perspektive. Uključiti studente u svemirski program još za vrijeme studija garancija je njihove dobre izobrazbe i sposobnosti da naon studija odmah pristupe konkretnim projektima u području svemirskih tehnologija.



Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...