Astronautika: misije

Jučer, u nedjelju od ranih jutarnjih sati obavljane su zadnje pripreme za povijesno lansiranje stratosferskih sondi Astronomske udruge Vidulini. One su uspješno tijekom popodneva poletjele nebom iznad Istre.

Ekipa ASTRONAUTIKA tima u sastavu Petar Gljušćić, Neven Udovičić, Gregor Srdoč, Marcela Rasonja, Gabrijel Erman, Uroš Todorović-Mikšaj, Alen Peteh, Igor Puhar, Krunoslav Vardijan, Ogren variola, Zoran Ereš, Marino Tumpić i drugi izradili su tri sonde koje su u popodnevnim satima bile spremne za let. Stratosferske sonde nose naziv HISTRION kojemu je pridodat i redni broj.

Pogeldajte album slika o ovom događaju album

HISTRION-1A – sonda za testiranje s prvim Hrvatskim “pravim astronautom” – malim plišanim medvjedićem (hvala UNICEFu) koji u bliski svemirski prostor nosi poruke mira, edukacije i suradnje među narodima. Ova sonda nije opremljena elektroničkim uređajima.

HISTRION-2 – sonda s tehničkom opremom i uređajima za fotografiranje Zemlje iz bliskog svemirskog prostora.

HISTRION-3 – sonda s kamerama namijenjena potpori lansiranja postavljena na kontroliranu visinu od 50m iznad mjesta lansiranja.

HISTRION-2-KanfanarNajprije je u 18:23 poletjela stratosferska sonda HISTRION-2, nakon njega u 18:38 na kontroliranu visinu postavljena je sonda HISTRION-3, a posljednja je u 18:44 lansirana sonda HISTRION-1A s prvim “pravim hrvatskim astronautom” – medvjedićem, dobijenim od strane UNICEFa.

Nakon lasiranja sonde su praćene putem radio-signala i vizualno teleskopom i dalekozorom.

Sonda HISTRION-2 javila je koordinate slijetanja a spasilački tim krenuo je u potragu u 19:52. Nakon probijanja kroz šumu i šikaru sonda je pronađena u 21:05.

Prve analize opreme i snimljenog materijala pokazale su kako je tehnika preživjela, a sonda uspješno obavila misiju. Tim više što je sonda doslovce otrgnuta od nosivog užeta kojim je bila povezana s balonom na velikim visinama zbog snažnih vjetrova koji pušu brzinama od preko 200km/h. Neplanirani pad bez padobrana nije ostavio posljedice na opremi a sonda je zadobila tek neznatna oštećenja oplate. Pad su ublažile krošnje drveća i nisko raslinje nekoliko kilometara jugoistočno od naselja Bale.

Ovo lansiranje provodi se u sklopu Prvog Hrvatskog svemirskog programa – ASTRONAUTIKA.

Prvi Hrvatski svemirski program, porijeklom iz Istre, kojeg je inicirala i provodi Astronomska udruga Vidulini pionirski je pothvat u Domovini i na prostoru nekadašnje Jugoslavije. Ovo je prvi puta da je misija ovakvog tipa s uspješnim lansiranjem, slijetanjem i povratom informacija načinjena u Hrvatskoj.

Slijedi obrada i analiza fotografija, parametara leta i same sonde te nova lansiranja još sofisticiranijih sondi.

još o ovome

Balon nad Hrvatskom?

... puta Hrvatska  se na taj način uključuje u konkretna svemirska istraživanja u tkz. graničnom području između Zemlje i svemira. Radni naziv projekta Balon je HISTRION." Redovni čitaoci ...

Otkazano lansiranje HISTRIONa-1A

Lansiranje stratosferske probne sonde „HISTRION-1A“ najavljeno za subotu 03.srpnja 2010. u  14:00 otkazano je radi organizacijsko-tehničkog problema. U ovom trenutku još nije definiran slijedeći ...

Povijesno lansiranje stratosferskih sondi iz Vidulini

... zemalja, pripadnica tkz svemirskog kluba. Više o ASTRONAUTIKA programu na www.astronautika.com . Tri stratosferske sonde nalaziti će se na mjestu lansiranja u Vidulinima. HISTRION-1A – sonda za testiranje ...

Ekskluzivno: HISTRION
HISTRION-i su malo prije uspješno lansirani. Sve o tome možete pratiti na Zvjezdarnici u realnom vremenu. Slijedi traganje za sondama.

HISTRION: Sonda je pronađena!

Danijel Reponj begin_of_the_skype_highlighting     end_of_the_skype_highlighting begin_of_the_skype_highlighting     end_of_the_skype_highlighting  sa Zvjezdarnice.com je upravo javio da je pre nekoliko minuta dobio informaciju da je sonda HISTRIONA, lansiranog pre nekoliko sati putem balona - pronađena! Time je misija tehnički ...
HISTRION - prva fotografija
Evo i prve fotografije koju je napravili sonda HISTRION. Pogledajte je u celini. Evo i prve fotografije koju je napravili sonda HISTRION. Balon se popeo dovoljno visoko da se vidi krivina horiyonta. ...

 

 


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Baš lepo,pozdrav svima,Boris! 1 dan ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Ne tražite egzaktan odgovor o starosti... 2 dana ranije
  • ato said More
    Mali ispravak: A 10% od brzine... 3 dana ranije
  • Siniša said More
    A mene zanima, kako s postojećom... 3 dana ranije
  • Duca said More
    Čovek bi pomislio da je to rešenje za... 4 dana ranije

Foto...