Astronautika: misije

casp_ilustracija_2
Iranske letjelice u svemiru nisu fikcija već stvarnost

Iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinejad izjavio je za tamošnje medije kako će ta zemlja prve ljude poslati u svemir već 2019. godine! Ranija izvješća ukazivala su na postojanje svemirskog programa u kojem je slanje Iranaca vlastitim raketama i svemirskim brodovima u svemir bilo planirano za 2024. godinu. Svojevrsni tehnološki pressing na projektante i inženjere Ahmadinejad objašnjava negativističkim stajalištima SAD i UNa koji smatraju kako ova bliskoistočna zemlja pod krinkom svemirskog programa zapravo razvija interkontinentalne rakete sposobne „dobaciti“ atomske bombe diljem svijeta uključujući i teritorij SAD. Oni svoja stajališta potkrepljuju Iranskim atomskim programom za kojeg Ahmadinejad tvrdi kako je namijenjen isključivo u miroljubive svrhe i za potrebe atomskih elektrana – proizvodnju električne energije.

irana1
Iako je Iranski svemirski program još u povojima rezultati su već prisutni

Ubrzanje svemirskog programa trebalo bi „omekšati“ pritisak na Iran a rezultati svemiskog programa odagnati svake sumnje u prave namjere Irana..

Neovisno o političkim igrama bez granica neosporno je da u Iranu postoji svemirski program te da je ova zemlja uspjela izgraditi i testirati rakete sposobne da u svemir lansiraju satelite. Tijekom veljače ove godine tamošnji aeronautičari uspjeli su lansirati mali satelit s malim živim bićima u svrhu bioloških eksperimenata a za kraj kolovoza najavljeno je lansiranje satelita Rasad-1. Tamošnji ministar telekomunikacija Reza Taghipour potvrdio je kako će ova bespilotna letjelica imati mogućnost prijema i prijenosa informacija uključujući i slike te video. Uspiju li u svojem naumu Iranci pomalo postaju svemirska sila na koju treba ozbiljno računati.

irana2
Kamo će prevagnuti Iranski svemirski program – znanju ili nečem drugom ostaje da se vidi


Komentari

  • Rapaic Rajko said More
    Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 2 dana ranije
  • Zoran said More
    Religija STOP
    DA astronomija,
    bravo... 2 dana ranije
  • Duca said More
    Higsov bozon "stvara" samo oko 5% mase... 4 dana ranije
  • Baki said More
    Nije direktno vezano za temu, ali nije... 4 dana ranije
  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 5 dana ranije

Foto...