Neka političari uče od vas!

ros vs usa space

Nakratko ostavimo po strani tehničku dramu koja se ovih dana odigrava u svemiru nakon što je na ruskom svemirskom brodu Soyuz MS-22 spojenom na ISS otkriveno curenje rashladne tvari uokolo broda i postaje. Vratimo se ljudskosti, evo kojim se riječima direktor ROSCOSMOSa (Yuri Borisov) obratio svemiskim letačima na Međunarodnoj svemirskoj postaji. Izdvajamo transkript razgovora Borisova i kozmonauta;

„Pozdravite cijeli američki tim na ISS. Pokazali su se kao vrijedni partneri u ovoj situaciji i pružili ruku podrške i pomoći. Svi zajedno pokazali ste cijelom svijetu kako se zajedno radi u najizazovnijim i najtežim situacijama. Neka mnogi političari uče od vas i na vašem primjeru“, rekao je Borisov.

Američki i ruski svemirski letači, kontrole leta u SAD i Rusiji zajedno rade na rekonstrukciji događaja, odnosno razumijevanju situacije te implikacijama koje bi ovaj kvar na svemirskom brodu mogao ispoljiti prilikom najzahtjevnijeg dijela puta pri povratku ljudi iz svemira. ROSCOSMOS sada radi na simulacijama ponašanja Soyuza MS-22 tijekom povratka. Biti će potrebno još neko vrijeme za konačnu odluku hoće li se Soyuz vraćati s posadom ili u automatskom režimu, bez ljudi. U potonjem rusi će tijekom veljače ka ISSu poslati rezervni Soyuz MS-23.

ros vs usa space 1

Naši mediji o ovome šute, za razliku od američkih, ruskih i drugih svjetskih medija koji naglašavaju upravo trenutak kakav se do sada nije dogodio u astronautici. Nikad do sad nije u svemir poslan svemirski brod na misiju spašavanja kozmonauta-astronauta. Ne manje važan (čak štoviše!) trenutak je  ljudskosti i suradnje između „zaraćenih strana u Ukrajini“ koje pokazuju i ono drugo, ljudsko, lice Čovječanstva.

Svemir je naša budućnost, tamo smo svi isti i upućeni jedni na druge. Drama u svemiru se nastavlja, baš kao i ona ovdje na Zemlji. Što da si svi zajedno poželimo u Novoj godini? Možda su to baš riječi Borisova koje prenose i američki mediji; „Neka mnogi političari uče od vas“, ono su što svi trebamo!

iss 3234

Prava drama odigrava se u svemiru i pri kontrolama leta na Zemlji

 


Komentari

  • Rapaic Rajko said More
    Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 2 dana ranije
  • Zoran said More
    Religija STOP
    DA astronomija,
    bravo... 2 dana ranije
  • Duca said More
    Higsov bozon "stvara" samo oko 5% mase... 4 dana ranije
  • Baki said More
    Nije direktno vezano za temu, ali nije... 4 dana ranije
  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 5 dana ranije

Foto...