Ni na zemlji ni u svemiru nije lako bez toaleta

toalet ISSa

Tko u životu neposredno ili posredno nije iskusio manje ili veće probleme sa toaletom? Ni tu na zemlji ni tamo u svemiru stvar nije nimalo jednostavna. 

toalet ISSbDoduše, dogodi li se tako nešto u vašoj kući ili stanu problem uvijek možete pregrmiti, snaći se nekako do dolaska majstora ili skrušeno susjedima odnjeti kolače pa „usput“ skoknuti do njihova toaleta. Astronauti na ISSu već danima imaju ozbiljnih problema sa toaletom. Na američkom segmentu ISSa senzorika je na „crvenom“ i upozorava stanare da isti nije u funkciji, toalet na ruskom segmentu ispunjen je do maksimuma te također nije operativan. Kontrola misije sugerirala je astronautima da koriste „pelene“. Postoje i toaleti u Soyuzima no njihovo korištenje dok su brodovi spojeni na ISS nije baš uobičajno niti poželjno iz tehničkih razloga, a i njihov kapacitet predviđen je za jako kratko vremensko razdoblje. 

Toaleti na ISSu su ruske proizvodnje i ne baš tako rijetko signaliziraju neispravnosti. Pričati o tehnološkim cjelinama kamo i pape i patrijarsi i obični ljudi idu osobno i pješke nije baš neka tematika za članak no upravo nam i ona ukazuje koliko je složeno putovanje po svemiru. 

Zamislite putnike ka Marsu koji nisu u mogućnosti „izaći na terasu pa kud puklo da puklo“.. Obzirom je NASA u četvrtak 28.11.2019. javila aktualnom zapovjedniku ISSa (Luca Parmitano) kako je nakon provjere utvrđeno da toalet na američkom segmentu ipak radi kako treba bez obzira na senzoriku koja javlja greške, astronauti  su odahnuli od olakšanja. 

Sve ovo iziskuje nemale logističko-organizacijske perturbacije jer je sada prioritet u narednim teretnim misijama ka jedinoj stalno nastanjenoj ljudskoj nastambi u svemiru poslati zamjenske dijelove toaleta. 

Nas samo zanima tko će izvući kraću šibicu i postati majstor za toaletne poslove u svemiru. Mali je problem to što u slučaju pojave neugodnih mirisa ili otpadnih tvari ni pod koju cijenu nesmijete otvoriti prozore. Značajan dio urina se nakon obrade ponovo koristi kao voda za piće no problem sa čvrstim tvarima nije lak zadatak. Stoga, slijedeći puta kada vam se dogodi ma kakav problem u toaletu sjetite se da može biti i gore, ako ste gore u svemiru.

ISS narednih večeri prelijeće iznad naših krajeva, ugledate li sjajnu sporoputujuću zvijezdicu sa astronautima sjetite se da se gore možda odvija prava drama – u toaletu J .


Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži