Spajanje sa ISS do kraja mjeseca

MLM lansiranje

Veliki ruski laboratorij MLM Nauka, 21.07.2021. u 16:58 po našem vremenu, lansiran je sa raketodroma Baikonur raketom Proton M u Zemljinu orbitu. Lansiranje, odvajanje MLM Nauka od raketa, otvaranje fotonaponskih panela i drugi tehnički poslovi zasad protječu u redu. Moskovski kontrolni centar želi provjeriti sve funkcije MLM Nauka prije njezinog pristajanja na ISS. Konstruiranje Nauke zadire još u devedesete godine prošlog stoljeća, nizom nesretnih okolnosti njezino lansiranje je odgađano u nekoliko navrata. Protekom godina neke je stvari trebalo doraditi,druge zamijeniti..Napokon 14 godina nakon prve najave o lansiranju ovaj se veliki modul nalazi u svemiru. Mase preko dvadeset tona, dužine 13m, promjera 4.5m omogućiti će ruskom segmentu na ISSu daleko veću enelopu znanstvenih istraživanja, veći komoditet posade a potencijalno omogućiti i smještaj više kozmonauta. Planirano je da Nauka bude spojena na ISS 29.07.2021. Prethodno se na ISSu moralo/mora načiniti „rošada“ svemirskih brodova i postojećih modula kako bi Nauka dospjela na predviđeno mjesto. Treba napomenuti kako se na MLM Nauka nalazi i velika robotička ruka izuzetne preciznosti pomicanja koju je konstruirala Europska svemirska agencija u suradnji sa ruskim partnerima. Nauka je najveći modul lansiran ka ISS u posljednjih više od desetak godina.

MLM krunichev2

Ovo je važan korak za rusku kozmonautiku usprkos činjenici kako je ISS na zalazu svoje karijere, no to možda i nije sigurno kako se najavljuje. Tko zna kakav će status ISS imati u narednim godima  kao i za što i kako će se ona koristiti. Nauka je lansirana dan nakon otpočinjanja ovogodišnjeg MAKSa a kad pristane na ISS za nas na Zemlji to i neće biti „baš nevidljivo“. Naime veliki modul sa svojim fotonaponskim panelima doprinjeti će povećanju sjaja ISSa prilikom noćnih prolazaka iznad naših krajeva. Prvu prigodu za golim okom vidjeti MLM Nauka iz naših krajeva imamo već večeras i to u vremenu od 22:16 do 22:28 kada će proći kroz zviježđa Velikog i Malog Medvjeda prema Cefeju (od sjeverozapada ka sjeveroistoku, visoko iznad horizonta. ISS pak večeras imamo priliku sa Poluotoka vidjeti u dva termina sličnom trajektorijom; 21:35 – 21:42 te 23:12-23:15, na zapadu).

Napomena: Podaci o vidljivosti MLM Nauka i ISS izračunati su za lokalitet Vidulini u centralnoj Istri, drugdje na poluotoku oni se pomalo razlikuju. Točni podaci za pojedine lokacije na; www.heavens-above.com

MLM krunichev


Komentari

  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 14 sati ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 14 sati ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 19 sati ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 1 dan ranije
  • milena said More
    Mmm hvala, autoru, veliki zagrljaj :D 2 dana ranije

Foto...