Fizika

Detektovan najmasivniji izvor gravitacionih talasa do sada

slika1

Laserske Interferometarske opservatorije gravitacionih talasa, LIGO, u SAD i Virgo, u Italiji su 21. maja 2019. detektovale signal GV190521. Signal je izuzetno kratak, traje manje od jedne desetine sekunde i generisan je od izvora udaljenog 7 milijardi svetlosnih godina. Nastao je kada je svemir bio otprilike na polovini svoje starosti, što ga čini jednim od najudaljenijih izvora gravitacionih talasa do sada otkrivenih.

"Osa zla" i anomalije u kosmosu

Takozvana kosmološka „osa zla“ ili razlika temperatura dve polulopte neba

Poslednjih godina po astronomskim člancima, sajtovima, predavanjima, i forumima može da se vidi i čuje fraza „osa zla.“ Ime zvuči tabloidno i kvazinaučno i bilo bi lepo ako bismo prestali da ga koristimo (što teško ide). Sama tema koja se krije iza tog naziva je međutim interesantna.
 

Planck anomalies Bianchi on CMB orig
Izvor: https://sci.esa.int/

 

Veličina vasione i njena nesagledivost

UltraDeppField

Kada govorimo o veličini vasione (svemira, univerzuma) moramo razlikovati vidljivu ili tačnije sagledivu (engl. observable) od nesagledive (engl. unobservable) vasione. Pod sagledivom vasionom ne misli se na naše sadašnje ili buduće tehničke mogućnosti da nešto vidimo već na ograničenje koje nameće konačna brzina svetlosti. Iz razloga što nijedan signal ne može putavati brže od brzine svetlosti, ne možemo primiti signale, ni videti, nešto što je dalje od starosti vasione izraženo u svetlosnim godinama. 2015. god. starost vasione je procenjena na 13,799±0.021 milijardi godina. Ali, to ne znači da je prečnik vidljive vasione 13,8 milijardi svetlosnih godina. Tokom tog vremena vasiona se širila i naučnici procenjuju da je prečnik nama vidljive vasione 93 milijardi svetlosnih godina.

Koliko vremena treba da se dva tela spoje?

1kg 

Gravitacija je najslabija od svih sila, ali u kosmičkim razmerama istovremeno ona je i najmoćnija, jer njeno dejstvo nema granice. Ona drži sva tela u svemiru na okupu: galaksije u jatima, zvezde u galaksijama, planete oko zvezda, nas na Zemlji. Pa i kašičicu kojom mešamo čaj, sprečava da ne odleti u prostor. Da nije nje sve bi se, u čitavom kosmosu vremenom razletelo u obliku prašine i ništa drugo ne bi postojalo.
 
O tome sam pričao jednom sa profesorom Dušanom Mrđom, i tada mi je on ispričao ovu priču:

 

Baš veliki brojevi

brojevi2

Kao većina inženjera tehnike, vezan sam za brojeve. Ali kao ljubitelj astronomije, naročito za one velike. U svakoj mojoj knjizi do sada makar jedno poglavlje posvećivao sam brojevima. Danas bih rekao nešto o jednom od onih najvećih.