Fizika

Kako je nastao naziv "tamna materija"

DVTM2

Fizičari i njihovi najbliži rođaci astronomi i astrofizičari kada treba da daju ime nekim objektima puštaju svojoj bujnoj mašti na volju, a posledica su često interesantni, ponekad besmisleni nazivi. Uzmite na primer kvarkove. Sam naziv kvark je detinjast i nema baš nikakve veze sa fizikom. A to je tek početak jer kvarkova ima šest tipova sa svojim simpatičnim ali imenima bez ikakvog smisla: grnji, donji, čarobni, strani, vršni, dubinski (nazivi su prema Vikipedijama, a nemojte se čuditi ako nađete i naka druga imena za isti kvark).

 

Opširnije: Kako je nastao naziv "tamna materija"

Write comment (0 Comments)

Kako su nastali hemijski elementi?

Periodnatablica 

 Apsolutna većina hemičara odmah zna šta da radi sa hemijskim elementima. Oni znaju svoje simbole napamet, znaju napamet njihov atomski broj, njihovu masu, neke gustine. Oni su vešti u mešanju svojih jedinjenja pod različitim uslovima kako bi stvorili molekule i dali formiranom jedinjenju plemenitu upotrebu. Na kraju, atomi su sirovina hemije. Ali odakle su došle ove osnovne jedinice? Kako su nastali hemijski elementi?  

Opširnije: Kako su nastali hemijski elementi?

Write comment (7 Comments)

Kretanje dakle ne postoji samo po sebi…

AsteroidKretanje 2

Ova misao je nastala u meni posle predavanja u SANU "100 godina od Ajnštajnove teorije relativiteta". Šest meseci sam razmišljao o unutrašnjim i normalnim simetrijama. Hteo sam da dam svoj doprinos nauci i shvatanju sveta oko sebe kao i udruživanju kvante i relativnosti jer nas je Ajnštajn sve zadužio svojim uvidima. Ovih dana sam se podsetio svega i naravno zapitao chatGpt šta misli o toj ideji i za divno čudo nije počeo kao što zna sa svojim bla bla bla: Ja sam samo model veštačke inteligencije i sl. već je bez zadrške i bez problema podržao moja razmišljanja. 

 

 

Opširnije: Kretanje dakle ne postoji samo po sebi…

Write comment (5 Comments)

Komentari

 • boriss said More
  Ma da,ko zna što će bit sa kometom u... 11 sati ranije
 • Ljubomir said More
  -
  - Da, pogled uzivo NE odgovara... 1 dan ranije
 • Aleksandar Zorkić said More
  Uveren sam da su sve to obrađene... 1 dan ranije
 • Duca said More
  Zanima me da li pogled uživo odgovara... 2 dana ranije
 • Baki said More
  Hipoteza o "tamnoj materiji". Čitajući... 2 dana ranije

Foto...