Fizika

Otkriće gama bljeskova

G 3smBilo je to davnih ’60ih godina prošlog veka. Situacija u svetu na geopolitičkom planu je bila dosta napeta. Odmah po završetku WWII, nehi tihi rat je ostao da lebdi u vazduhu ali ovaj put između zemalja pobednica u WWII. Moralo je da se zna ko je No.1 u toj velikoj pobedi. Sva ta napetost u sistemu I konstantna neizvesnost ko će prvi pritisnuti crveno dugme, zapravo su izrodile I neke dobre stvari za nauku I čovečanstvo. Jedna od pozitivnih stvari koja je proizašla iz te svetske frke je zapravo ubrzan razvoj svemirskog programa, iz koga su kasnije proizašli I drugi benefiti (dehidrirana hrana na primer).

 

Opširnije: Otkriće gama bljeskova

Write comment (0 Comments)

Razumevanje prirode materije kroz stanje quark-guon-plazme

5cropU ekstremnom okruženju primordijalnog univerzuma, fundamentalne čestice, koje su sada čvrsto vezane u kompozitne, veće grupe,  bile su za najkraći trenutak  slobodne kao pojedinačne čestice. Koristeći najnovije akceleratore čestica, istraživači danas mogu od tih, osnovnih čestica tj. kvarkova, ponovo stvoriti stanje fluida, koje nazivamo 'Quark Gluon Plasmas'  (QGP) putem  sudara  teških jona, visokih energija. U svom istraživanju, dr Rene Bellwied na Univerzitet u Hjustonu koristi rezultate ovih eksperimenata da bi istražio fascinantnu dinamiku plazmi i proizvoda koje se pojavljuju kao posledica već, rečenih sudara. Nalazi njegovog tima sada bacaju novo svetlo na zagonetnu prirodu same materije.

 

Opširnije: Razumevanje prirode materije kroz stanje quark-guon-plazme

Write comment (0 Comments)

Gravitacioni talasi: budućnost astronomije

1crop

Pre više od 100 godina Ajnštajn nam je podario opštu teoriju relativnosti. Stara Njutnov koncept gravitacije, gde su se dve mase privlače, i to trenutno, silom proporcionalnom njihovoj masi i obrnuto proporcionalnom kvadratu njihove udaljenosti, nije odgovarala osmatranjima Merkurove orbite a ni sa teorijskim zahtevima specijalne relativnost: da ništa ne može da se kreće brže od svetlosti, čak ni sama sila gravitacije.

 

Opširnije: Gravitacioni talasi: budućnost astronomije

Write comment (2 Comments)

Noćna mora 10 godina posle otkrića Higsovog bozona

1crop

Pre tačno 10 godina (4. jula 2012.) fizičari su oduševili svet. 6.000 istraživača koji su radili na najvećem atomskom razbijaču na svetu, Velikim hadronskim sudaračem (Large Hadron Colider, LHC) u Evropskoj laboratoriji za fiziku čestica, CERN, objavili su da su otkrili Higsov bozon, važan ključ za (ne baš jasno) objašnjenje kako druge fundamentalne čestice dobijaju svoju masu. Otkriće je ispunilo predviđanje staro staro 45 godina, dovršilo teoriju nazvanu standardni model i dovelo fizičare u centar pažnje.

 

Opširnije: Noćna mora 10 godina posle otkrića Higsovog bozona

Write comment (0 Comments)

Inspiracija za vikend

CERN 1Da li vam se svidjaju Guglov asistant ili Amazon Aleksa/Eho? Mogu da budu dosadni ili korisni, zavisno od situacije i kako ih podesite. Međutim u petak, 10. juna ove godine, Aleksa je imala korisnu sugestiju: pitaj me ko je inspirativna žena za danas?

Odgovor je zaista bio interesantan:

 

Opširnije: Inspiracija za vikend

Write comment (0 Comments)

Komentari

 • dragant said More
  6-7 novih zvezda godišnje nije malo.... 20 sati ranije
 • Okavango said More
  Ostaje, znači, literarnim marginama... 2 dana ranije
 • dragant said More
  Sećam se da su ta dva leta, 8 i 10,... 2 dana ranije
 • Jozef said More
  Možda bi spisku Apolo letova trebalo... 3 dana ranije
 • selena said More
  Ah, lepog li pitanja. Imam samo nešto... 3 dana ranije

Foto...