Svemirska kompanija za transport Elona Muska SpaceX lansirala je svoju svemirsku letelicu Staršhip na visinu od skoro 13 km. Letilica se vratila tačno do predviđenog mesta za sletanje, ali je u dodru sa tlom uništena u spektakularnoj eksploziji.


Kompletan let Staršipa SN8.

Nekoliko minuta posle vatrne kugle pri prizemljenju osnivač kompanije i glavni tehnički direktor Ilon Mask je na Tviteru objavio da je nizak pritisak goriva tokom sagorevanja pri sletanju doprineo velikoj brzini pri dodiru i eksploziji. Dodao je da postoje dobre vesti jer je tim tokom misije dobio sve podatke. „Izgleda da je sve u redu za buduće testove“, rekao je.

Mask je pre leta izneo da su šanse za uspešno sletanje 1-3%. Najznačajni deo leta bio je složeni manevar u kome raketa prelazi iz vertikalnog položaja sa vrhom na gore, u horizontalni položaj. Takav manevar nikada ni jedna raketa nije izvela. Taj manevar i ideja sletanja pomoću pomerljivih krilaca je samo još jedna originalna i u osnovi jednostavna ideja kada je SpaceX u pitanju.

Da podsetimo, razvoj Staršipa je vrlo dinamičan. Odvija se kroz probe i pokušaje i eksplozije. Pošto je Mask uspešni biznismen, a u Americi uspešan biznis ide uz šou biznis, odatle su i proistekli javnodostupni eksperimenti, probni letovi i Maskovo obraćanje preko Tvitera, stiče se utisak da je i ova eksplozija na sletanju planirani deo šou biznisa. Da je raketa uspešno sletela, sigurno bi manje bila medijski ispraćena. Sledeći prototip SN9 je ionako već spreman, a naredni prototipovi se uveliko rade.

Prethodni let SN5 od 150 m možete pogledati ovde. Spektakularno neuspelo lansiranje SN4 možete pogledati ovde. O ideji Staršipa pročitajte ovde i ovde.

 

Staršip izveštaj 9.12.2020

Staršip izveštaj: Danas je dan

Staršip izveštaj: 05.08.2020

Staršip izveštaj: 29. maj 2020. 


Komentari  
Louis_Cypher
0 #3 Louis_Cypher 10-12-2020 16:21
Sletanje jeste bilo planirano i sigurno ne bi unistavali prototip samo radi spektakla. Noge nisu bili izbacene zato sto motori nisu dobijali gorivo i samim tim nisu imali potisak usled cega je prototip poceo ubrzano da propada i planirano rastojanje do zemlje je pravalio za mnogo manje vremena. Uz to, ovo je prvo ovakvo lansiranje i postoji mnogo nepoznanica, kao i mnogo potrebnih dorada softvera za razna odstupanja i vanredne situacije. Sjajan test, ovo je skoro pa idealno. Jedini gubitak je to sto nece moci da analiziraju motore sada ali mozda i tu se nesto mogne uraditi.
dragant
+4 #2 dragant 10-12-2020 13:33
Ima noge stim što kažu da su još u nedoumici oko njihovog finalnog izgleda. Da li da budu veće. U snimku sletanja SN5 (let od 150m) noge su bile izbačene oko 12 sekundi pre sletanja. Na ovom snimku, koliko vidim, do poslednje 2 sekunde nisu bili izbačene. Tako da mislim da nije ni bilo planirano da SN8 uspešno sleti. Važan je bilo da se isproba let planiranjem, tj. pada upravljanog pomerljivm krilcima.
Kizza
+1 #1 Kizza 10-12-2020 11:04
Nisam video da je raketa izbacila nogare? Da li ih ima?
Dodaj komentar