Buduća varijanta rakete Dugi marš 8 biće delimično ponovo upotrebljiva tako što će prvi stepen moći da vertikalno poleti i sleti, slično Falcon raketama koju proizvodi američka privatna transportna kompanija SpaceX. Time će se smanjiti troškovi misija i ubrzati raspored lansiranja za komercijalne letove.

Dugi marš (长征八号运载火箭) je orbitalna raketa koje je razvila Kineska akademija tehnologije lansirnih vozila sa ciljem iznošenja do 4.500 kg na visinu od 700 km u heliosinhronu (polarnu) orbitu ili 2.800 kg u geostacionarnu (ekvatorsku) orbitu. Raketa je zasnovana na prvom stepenu Dugog mašu 7 i dva njegova dodatna potisnika (bustera), i sa drugim stepenom koga čini treći stepen Dugog marša 3A/3B/3C i 7A.

1
Ljudi gledaju raketu Dugi marš 8 Y-1 kako poleće iz svemirskog lansirnog centra Venčan u provinciji Hainan u Kini. 22. decembra 2020. U 5:37 po našem vremenu (fotografija: cnsphoto via REUTERS),

Državni mediji nisu preneli da li je i lansirani Dugi marš 8 Y-1 višekratno upotrebljiv, ali se očekuje da će sledeće rakate moći da obave više od jednog lansiranja.

Razvoj Dugog marša 8 bi se odvijao u narednim godinama. Potpuno razvijena raketa se očekuje oko 2025. god. Raketa će moći da obavi 10 do 20 letova godišnje, rekao je na lokalnoj konferenciji u novembru, zvaničnik Kineske vazdušnosvemirske korporacije za nauku i tehnologiju.

2
Na ilustraciji vidimo, po uzoru na Space-X, kineska raketa će da sleće na plutajuću platformu. Na vrhu ima pokretljiva krilca za upravljanje pri sletanju i četiri noge koje zauzimaju sletni položaj neposredno pre sletanja.

Lansiranjem Dugog marša Y-1 završena je naporna godinu za kineski svemirski program u kome smo videli donošenje uzorka sa Meseca i početak prve kineske misije na Mars.

Kina namerava da oko 2022. god. dovrši višemodulnu naseljenu svemirsku stanicu.  Do 2045. godine nada se da će uspostaviti program za hiljade letova godišnje koji bi prevozi i putnike i desetine hiljada tona tereta.

 

https://www.youtube.com/watch?v=cyiDQ8qvLYo

 Podsećamo da su Rusi najavili svoju verziju ponovo upotrebljive rakete po uzoru na Falkon, o čemu smo pisali ovde.

Izvori:

https://en.wikipedia.org/wiki/Long_March_8   

https://www.youtube.com/watch?v=oTmsNu0MnLw 

https://www.reuters.com/article/space-exploration-china/chinas-new-long-march-8-rocket-makes-maiden-flight-idUSL4N2IX125


Komentari

  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 2 sati ranije
  • milena said More
    Mmm hvala, autoru, veliki zagrljaj :D 1 dan ranije
  • Boris Saksida said More
    Baš lepo,pozdrav svima,Boris! 3 dana ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Ne tražite egzaktan odgovor o starosti... 4 dana ranije
  • ato said More
    Mali ispravak: A 10% od brzine... 5 dana ranije

Foto...