Test Super Heavy (super teškog) bustera (raketnog potisnika) za prvu orbitalnu Starship letilicu kompanije SpaceX-a završio se tako što je plamen neočekivano izbio iz raketnih motora. Test je obavljen 11.7.2022 u SpaceXovom kompleksu Starbase u Boka Čiki, u Teksasu.

1
SpaceXov Buster 7 na putu za lansirnu platformu u Boka Čiki u Teksasu radi testiranja. Test je obavljen 11. jula 2022. i završio se tako što je nekontrolisani plamen izbio iz raketnih motora. Kredit: SpaceX

Za sada nije jasno šta je izazvalo vatru. SpaceX nije izdao obaveštenje da će pokušati da izvrši statički test paljenja bustera (zvanično ime ovog motora je Boostera 7). Takav test, u kome se pale nekoliko ili sva 33 Raptor motora u busteru, predstavlja veliku korak ka prvom pokušaja lansiranja u orbitu. SpaceX nije objavio zvanični datum lansiranja za taj prvi let, niti je jasno kako će ovaj incident uticati na te planove.

Prilikom tog orbitalnog lansiranja, Super Heavy buster će ili pasti u Meksički zaliv ili će pokušati da sleti nazad u Starbase, prema nedavnom zahtevu upućenom Američkoj federalnoj komisiji za komunikacije. Ideja je da Starship nakratko uđe u orbitu na visini od oko 250 kilometara pre nego što izvrši „pokretno, ciljano sletanje“ u Tihom okeanu severno od Havaja. 

Znamo da je bila potrebna skoro decenija da Falcon raketa kompanije SpaceX postane pouzdana i sposobna da odnese ljude u orbitu. Pošto su ovo počeci razvoja daleko jače rakete za iznošenje teških tereta u orbitu, i let na Mars, jasno je da će trebati godine da Super Heavy dosegne istu pouzdanost.

 

 


Komentari

 • dragant said More
  Siniša, nisi promašio sajt. Zašto se... 11 sati ranije
 • gost said More
  veliki covek, hvala, edukativan tekst 19 sati ranije
 • Pero ložač said More
  E, moj Siniša! Kome ti mantijašku bozu... 1 dan ranije
 • Kiko said More
  Siniša brate svaka čast na komentaru.... 1 dan ranije
 • Siniša said More
  Živeo sam dugo, kao ateista. Uprkos... 2 dana ranije

Foto...