pomrcina mjeseca 31012018
  pomrcina sunca 1502018
  pomrcina sunca 13072018
  pomrcina mjeseca 27 28072018
  pomrcina sunca 11082018
  pomrcina mjeseca mehanizam timeanddate

Kakve nas pomrčine očekuju ove godine

Tijekom ove godine sa Zemlje će biti vidljivo pet pomrčina, dvije potpune pomrčine Mjeseca i tri djelomične pomrčine Sunca. Nažalost, samo je jedna od njih vrijedna spomena za opažače iz naših krajeva.

Zadnjeg dana januara (31.01.2018.) od 11:51 do 17:08 dogoditi će se potpuna pomrčina Mjeseca. Kako je Mjesec u to vrijeme ispod linije horizonta ona neće biti vidljiva iz naših krajeva. Ipak vidjet ćemo zadnje trenutke pomrčine Mjeseca Zemljinom polusjenom. U ovoj će pomrčini uživati svi koji se zateknu na Grenladnu, sjevernoj Americi, pacifiku, Australiji te cijeloj Aziji.

Petnaest dana kasnije (15.02.2018.) od 19:55 do 23:47 dogoditi će se prva od tri ovogodišnje djelomične pomrčine Sunca. Ova pomrčina nije vidljiva iz naših krajeva, Sunce je ispod horizonta a nebeska mehanika razveseliti će samo krajnji jug planeta; Antartika, Čile, Argentina, Urugvaj i Brazil te dijelovi Atlantika i Pacifika lokacije su odakle će ona biti vidljiva.

Pet mjeseci kasnije, sredinom ljeta (13.07.2018.) slijedi druga djelomična pomrčina Sunca u vremenu od 03:48 do 06:13. Biti će vidljiva samo sa dijela južne obale Australije, u vodama dvaju oceana i dijela sjeverne obale Antartike.

Kako se pomrčine Mjeseca i Sunca uvijek događaju u paru, sa vremenskim razmakom od petnaest dana, napokon dolazimo do potpune pomrčine Mjeseca u noći sa 27. na 28. jula, koja će gotovo u cijelosti biti vidljiva iz naših krajeva. Propustiti ćemo samo početak pomrčine ali će zato izlazak već dijelom pomračenog Mjeseca biti pravi „bonus“ za opažače. Pomrčina počinje  27. jula u 19:14 a završava 28. jula u 01:28. Posluže li nas tada vremenske prilike biti će to savršena ljetna večer uz poneku zvijezdu padalicu, pomrčinu Mjeseca i ugodno društvo na obali mora.

Nebeska mehanika pobrinula se za prve dvije stvari… Rekli smo prije kako se pomrčine događaju u paru, no ponekad se događaju i tri zaredom što je upravo slučaj ovog ljeta. Posljednja ovogodišnja pomrčina, djelomična pomrčina Sunca, dogoditi će se 11. avgusta u vremenu od 10:02 do 13.30. Nije vidljiva iz naših krajeva već samo iz nordijskih zemalja, Mongolije, Kazahstana, središnjeg i sjevernog dijela Rusije, Kine, na krajnjem sjeveru Kanade te sa Grenlanda.

Pomrčine Mjeseca vidljive su golim okom i nema nikakve opasnosti za njihovo opažanje golim okom, dalekozorom, teleskopom ili pak za njihovo fotografiranje. Pomrčine Sunca smiju se opažati samo uz upotrebu zaštitnih filtara zbog opasnosti od trajnog oštećenja vida. Pripremite na vrijeme vaše mjesto i društvo pod zvjezdanim nebom za predstojeću, ljetnu, potpunu pomrčinu Mjeseca.


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 9 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 5 dana ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka