Saturn porodica

SATURN: jedna od pet planeta za koju su znali još stari narodi, jer se poput ostalih planeta pomera na pozadini zvezda. Osim njega, naravno tu su Merkur, Venera, Mars i Jupiter. Gore ga vidimo kako izgleda ovih dana sa delom svoje brojne porodice satelita. Njih on inače ima 62. Bar toliko ih je do sada zapaženo.

Ime nosi po rimskom bogu poljoprivrede, koji je inače bio i otac Jupitera, vrhovnog boga u starih Rimljana (u Grčkoj su ga zvali Kronos).

Saturn je, da se podsetimo, druga planeta po veličini, posle Jupitera koji je najveći. Od nas je udaljen u proseku oko milijardu i po kilometara (poređenja radi: Mesec je daleko 384 000 km). 

Markantan je kada se gleda kroz teleskop zbog svojih veličanstvenih prstenova koji ga obavijaju i koji naročito lepo izgledaju pri velikim uvećanjima jer se tako otkriva njihova filigranska struktura. Oni kako planeta menja svoj nagib prema nama, nekada zauzmu takav položaj da ih uopšte ne vidimo. Sada su, međutim, lepo nagnuti ka nama i oduzimaju dah kada se pogledaju. 

Saturn novembar

Pogledajte Saturn narednih noći, uveče pre nego što zađe za horizont. On je sada ima svoj od sjaj: +0,6m. Saturn, se inače polako premešta na dnevnu stranu i neće još dugo biti vidljiv tokom noći. Zato sada treba iskoristiti dobru priliku da ga posmatramo.

Saturn TitanGore levo vidi se Titan. Dole je Saturn okružen nekim od svojih brojnih satelita

titansmA kada već gledate Saturna ne propustite da uočite i Titan, njegov najveći satelit (sličica desno). Astrobiolozi ga prosto obožavaju jer je, kažu, on jedno od retkih tela u Sunčevom sistemu na kome možda postoji život. On ima gustu atmosferu i jezera na svojoj površini, po čemu je izuzetak među ostalim satelitima. Ta jezera nisu vodena, već od metana i etana, ali ipak, tečna su, a to je važno za život. Njegova atmosfera je za nas zagušljiva, puna azota ali jako podseća na atmosferu rane Zemlje iz vremena kada se na njoj rađao život. Titan je nebesko telo vredno daljeg istraživanja.

SaturniMesec

Ako pričekate još koji dan videćete susret Saturna sa Mesecom. To će se dogoditi 11. ovog meseca. Pogledajte jugozapadno posle 17 sati i blizu horizonta videćete ih (obezbedite vedro vreme za taj događaj).

Inače, ove islustracije smo uzeli iz vrlo dobrog programa SkySafari 6 Pro.

10 činjenica o Saturnu

Saturnov prsten

Najdetaljnije fotografije Saturnovih prstenova

Saturnovi prstenovi - krunski nakit

Magija Saturnovih prstenova

 


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka