Danas u 23:08 pun Mjesec

PUN MJESEC vidulini

Trinaestog dana oktobra (nije petak već nedjelja) u 23:08 po našem vremenu svjedočiti ćemo punom Mjesecu. 

Obzirom na njegovu aktualnu, veliku, udaljenost od Zemlje (402.724km) teško da će ikoji medij izvještavati o „super Mjesecu“. Neovisno o tome, posluže li nas vremenske prilike nemojmo propustiti izlazak potpuno osvjetljenog Mjesečeva diska nad istočnim horizontom u 18:41. Ovisno o prilikama u atmosferi i našem položaju u prostoru Mjesec, iako udaljen skoro najviše koliko to može biti od planeta, svejedno može prividno biti neuobičajno velik a njegova boja varirati od sivih preko žutih pa do crvenih nijansi. Veoma rijetko dogodi se da „njegova boja“ potegne i prema zelenom. 

Pedeset i dvije minute nakon što dosegne svoju punu fazu, točno u ponoć, biti će i najviše (45°) iznad horizonta tijekom noći. Sve ovo događati će se na prijelazu Mjeseca iz zviježđa Kita u Ribe. Prilika je ovo za lovce na pun Mjesec da se dobro pozicioniraju, između sebe i Mjeseca namjeste poneki markantan objekt i sve to lijepo dokumentiraju fotografijom (fotoaparati, dslr-ovi, mobiteli..). 

Nerijetko su upravo takve pejzažne astrofotografije prava mamilica za „sviđanja i dijeljenja“ na društvenim mrežama. Uostalom, tko zna možda baš Vi u trenutku fotografiranja punog Mjeseca budete imali sreću zabilježiti udar većeg nebeskog tijela u regolit i stvaranje novog kratera.  Pun Mjesec markantna jepojava na nebu naročito pri izlasku i penjanju iznad horizonta. Istovremeno astronomima je tada ponajmanje zanimljiv za opažanje teleskopima izostankom igre svjetla i sjena na njegovoj površini koje kod pogleda laika kroz okular na terminatoru izazivaju onaj „wauu kako dobro“. 

Vremenske prilike još su nam uvijek naklonjene, sljedeći pun Mjesec u novembru vjerojatno će već obilježiti prva jutra sa mrazom. Stoga, prošetajte navečer i dajte mašti oduška dok najmlađem članu obitelji ispričate priču o zagonetnom prirodnom satelitu našeg planeta..

mjesec arena 20190819 marino tumpic


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 2 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 3 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 3 sati ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 14 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 19 sati ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka