Još samo večeras i sutra navečer na našem nebu

Propustili ste pogledati jučerašnji prolazak Međunarodne svemirske postaje iznad naših krajeva? Večeras i sutra navečer imate priliku za popravni. Dom šestero astronauta proći će nad jugozapadnim horizontom večeras u vremenu od 21:06 do 21.10, sutra (ponedjeljak 06.04.2020.) nešto ranije, od 20:19 do 20:25. Nakon toga slijedeća prigoda za vidjeti sjajnu, sporoputujuću zvijezdu našim nebom biti će tek krajem aprila i to u znatno nepovoljnijem terminu, rano ujutro nešto prije izlaska Sunca. 

Navečer ćemo ju imati prigode vidjeti tek sredninom maja! Sunce nam večeras zalazi u 19:38 a ubrzo potom na zapadu nas očekuje presjajna Venera (zvijezda Večernjača kako su ju nazivali naši stariji) koja tek što se ponešto odmakla od golim okom uočljivog skupa plavih, mladih zvijezda vidljivih i golim okom, M45 (Plejade, Vlašići). 

Ono što mi vidimo kao sjajnu, sporoputujuću zvijezdu je zapravo refleksija Sunčeve svjetlosti od oplate, fotonaponskih panela i toplotnih radijatora na Međunarodnoj svemirskoj postaji. Ako ste se ikad zapitali kako je astronautima koji borave gore u svemiru, sada to najbolje možemo i sami vidjeti. „Zatvoreni“ su u nekoliko prostorija volumena nešto veće kuće/stana i nesmiju izlaziti napolje. Sunce im izlazi i zalazi svakih 45 minuta a u toj „izolaciji“ ostaju nekoliko mjeseci. Budimo face, budimo astronauti na Zemlji, pazimo na sebe i druge s time što mi smijemo izaći iz naših „svemirskih brodova“ i prošetati, uz pridržavanje aktualnih pravila ponašanja.

0504 0604
ISS 05042020 nebo ISS 06042020 nebo

 


Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka