Posmatranja 1Astrognozija je grana astronomije koja se bavi prepoznavanjem zvrzda i sazvežđa na nebu orijentacijom pomoću „ključnih zvezda“. U astrognoziju spada i pronalaženje galaksija i maglina istom tehnikom. Primera radi, ako biste hteli da na noćnom nebu pronađete galakciju Andromeda, prvo biste trebali da znate gde je i kako izgleda sazvežđe Kasiopeja. 

Ono ima karakterističan oblik slova W i to sazvežđe je cirkumpolarno. To znači da prividno kruži oko zvezde severnjače i uvek je na nebu, nikada ne zalazi. Desni V od slova W se može zapravo smatrati kao svojevrsna strelica koja nam pokazuje pravac gde se nalazi galaksija Andromeda.

andromeda

Inače prema grčkoj mitologiji, Kasiopeja je bila zena kralja Cefeja i majka lepe Andromede. Iako je bila lepa, bila je veoma sujetna. Jednom prilikom se hvalila kako je lepša od svih Nereida, a zbog toga su se one požalile Posejdonu. Bog mora  je za kaznu poslao ogdromno morsko čudoviste da opljačka Cefejevo kraljevstvo, a od te pošasti, Cefej se jedino mogao odbraniti žrtvovanjem Andromede. Pod pritiskom svog naraoda, Cefej je prikovao Andromedu za morsku stenu i prepustio je morskoj nemani. Ali, tada iznenada stize mladi junak Persej koji roditeljima obeća da će spasti Andromedu ako ona potom postane njegova zena. Persej je savladao morsku neman tako što joj je pokazao odsečenu Meduzinu glavu koju je ranije pobedio. Meduzina glava je bila toliko jeziva da bi se skamenio svako ko bi je pogledao.

Međutim, posle se Kasiopeja predmislila i pogazila reč da će Andromeda postati žena Perseju ako je ovaj oslobodi. Ona je onda nagovorila Agenora, ranijeg Andromedinog verenika da se bori sa Persejem. Agenor je zaista iskoristio mogućnost i napao Perseja, ali Persej je bio veliki junak koji je i u većim opasnostima izlazio kao pobednik. Sem toga imao je Meduzinu glavu koju je koristio da bi svoje protivnike pretvarao u stenu. Svi oni su na kraju dospeli na nebo gde su u viru asterizama ponovo oživljeni da ispaštaju svoje grehe koje su počinili. Tako je Kasiopeja smeštena blizu Severnjače, da za kaznu, pola godine bude na glavačke okrenuta.

Posmatranja 2

Na gornjoj slici, laserom pokazujem zvezdu Severnjaču, a ispod se vidi Kasipeja. Slike napravljene mobilnim telefonom.

Podaci snimanja:

Redmi 7
Focal lenth 3.8mm
Exp. 32 sec
F 2.2
ISO 3200
Datum 17.4.2020.
Vreme 1:04
Temperatura 8°C
N21.6076
E43.5953
Rutevac
PS CS6
Picassa

Mesto snimanja iz očiju velikog brata 😃

Posmatranja 3

Posmatranja 4

Posmatranja 1

Bilo je dosta tamno da bi se teleskop registrovao na snimku pa sam ga obasjao laserom jedno 2. sekunde u toku trajanja ekspozicije od 32. sekunde. Efekat kao da je bacio senku na nešto ili poleteo 😊

Čedomir Stanković
Čedomir Stanković, spec.inž.geodez. Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. Diplomirao na Geodetskom fakultetu. Specijalizirao Geomatiku na Geodetskom fakultetu u Beogradu. Radio je kao profesor u srednjoj Građevinsko tehničkoj školi Neimar, a sada je angažovan na radovima iz oblasti geodetskog inženjerstva u Zrenjaninu. Astronomijom se bavi od detinjstva. Član AD Alfa iz Niša. Pisanjem naučnopopularnih tekstova na internet portalu i časopisu Astronomskog magazina, radi na popularizaciji geonauka, astronomije i približavanje nauke mladima. Teži iskorenjivanju astroobmana i kvaziučenja vezanih za astronomiju i fiziku. Najveći deo slobodnog vremena provodi na bicikli baveći se brdskim biciklizmom. ..... Više: http://www.astronomija.co.rs/112-autori/biografije/4041-edomir-stankovi

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 6 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka