Narednih večeri na našem nebu

svibanj21

Večeras (četvrtak, 21.05.) te u dane vikenda nedugo nakon zalaska Sunca nad zapadnim obzorjem predstoji nam prava utrka planeta. 

Sjajnu Veneru danas navečer polako sustiže Merkur. Lako ih je uočiti golim okom u smiraj dana. Veneru vidimo kao izrazito sjajnu zvijezdu, dok je Merkur osjetno manje sjajnosti ali lako vidljiv. 

svibanj22

Već sutra navečer, petak 22.05., Merkur će po visini prestići Veneru. U tijeku samo 24 sata promjene položaja planeta na nebu vidljive su golim okom. Za sve one koji nisu uživo vidjeli gibanje planeta na nebu ovi su dani idealna prigoda za to. Odmak Merkura od Venere u subotu je još zamjetniji. 

svibanj 23 24

Poslastica nam slijedi u nedjelju, 24.05., navečer kada se utrci planeta pridružuje mlad, tek 3% osvjetljen Mjesečevsrp. Već u ponedjeljak Mjesec je prestići planetni dvojac i biti znatno više njih. 

Budu li nam vremenske prilike naklonjene, ne propustite makar i na minut pogledati prema zapadu. U samo tri, četiri dana svatko od nas i bez predznanja može identificirati nebeske objekte te se na vlastite oči uvjeriti u dinamiku nebeskih događanja .


Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži