Npula jutro 20200726 043412
Npula noc kruzni objektNpula karta nebaNpula plavo svjetlo 1595870632902istarski NLO

RegionalExpress otkriva pravu istinu o NLO iznad Pule

Godinama prijateljevam i surađujem s mojim dragim prijateljem Diegom Bosuscom, mnogima poznatijim kao PTICA iz kultnog benda KUD IDIJOTI. Istarski portal REGIONALEXPRESS.hr djelo je njega i kolege Dr. FRICA. Evo za naš, astronomski portal kako smo razriješili još jedan NLO slučaj;

Redakciji REXa tijekom jučerašnjeg (27.07.2020.) dana obratio se čitatelj Denis Radolović sa snimkama „čudne svjetlosti“ na noćnom nebu iznad Pule. Prema njegovim riječima; „u 03:49, nedjelja rano ujutro, vidio sam izrazito svjetlu točku koja se nalazila ne baš visoko na nebu iznad vodotornja na Vidikovcu.“ Mobitelom je fotografirao svjetlu pojavu na nebu i načinio video snimku. Na istima se vidi svjetla točka koja „stoji na nebu i vrši kretnje, čiji se sjaj pojačava i smanjuje a u nekim trenutcima se pretvara u kružni objekt s prstenom, uočena su i simetrično raspoređena plava svjetla. 

Kako bi se razriješio misterij NLOa iznad Pule, redakcija je kontaktirala REXovom astronoma Marina Tumpića i autora snimljenog materijala Denisa Radolovića koji su zajedno tijekom jučerašnjeg popodneva ubrzo došli do odgovora. NLO iznad Pule je planet Venera a plava svjetla odraz pozadinskog osvjetljena ekrana na naočalama autora snimaka.

Marino Tumpić:

U telefonskom pozivu Dorijana Vrkljana i przentaciji „problema“ NLOa iznad Pule bilo je vrlo vjerojatno kako je snimljena svjetlost zapravo zvijezda Danica, Zornjača ili u naravi planet Venera. Tijekom dana Denis i ja smo dogovorili susret u njegovom stanu na poziciji snimanja čudne svjetlosti. Pregledom zvjezdanih atlasa u narečeno vrijeme sa pozicije snimanja ustanovili smo kako je položaj čudne svjetlosti potpuno podudaran sa pozicijom Venere na nebu u to vrijeme. Kretnje svjetle točke nastale su zbog trešnje mobitela prilikom snimanja i zumiranja kada se iste pojačavaju. Pretvaranje svjetle točke u veći krug koji na kraju dobiva i prstenove posljedica je računalnog alogaritma mobitela koji pokušava fokusirati objekt a to nemože načiniti u uvjetima nedovoljnog osvjetljenja. Plavi artefakti su odraz pozadinskog osvjetljenja na naočalama gosp. Radolovića obzirom je odraz stakla ispred objektiva kamere isključen kako je snimani sa neostakljene terase. Ovo je zanimljivo obzirom je mobitel bez znanja vlasnika tijekom formiranja fotografije očigledno upotrijebio i prednju (selfie) kameru te je takao nastao nejasni odraz. 

Moram istaknuti kako je gosp. Radolović nakon našeg telefonskog razgovora koji je prethodio susretu i moje opaske kako bi se izgledno trebalo raditi o Veneri i sam nakon kraćeg istraživanja po internetu došao do istog zaključka. Na svojim je fotografijama napravio odličnu stvar a to je snimanje i pejzažnih motiva koji naknadno omogućavaju laku i brzu dedukciju što se i gdje vidjelo. U konačnici svi smo ponešto naučili a Venera se još jednom pokazala kao izuzetno zanimljiv i ne baš odveć rijetko krivac za viđenja NLOa. Zahvaljujem gosp. Radoloviću na vremenu koje je izdvojio da još jedan slučaj neidentificiranog letećeg objekta u kratko vrijeme pretvorimo u poznati leteći objekt (pojavu).

Ne mogu a da kod „presumcije nevinosti NLOa“ ne dotaknem i fotografije naših, pravih, istarskih NLO (Na-morskih pLovećih Objekata, op.a.) Berge Istra, Vanga, Adria, Brioni koji bi da ih je danas moguće nekim čudom teleportacije kroz vrijeme i prostor usidriti u Pulskoj luci izazvali valjda jednako zanimanje domaćih i gostiju kao da NLO sleti u Arenu.


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 14 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 5 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 5 dana ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka