Solo, iz svog dvorišta (mesto Čestereg u opštini Žitište - srednji Banat) sam se priključio akciji Saveza astronomskih društava i astronomskih sekcija Vojvodine pod nazivom "Vojvodina posmatra Evropu".

Jupiter-1
Jupiter-2
Mesec

Sumrak je obećavao jer je bilo malo najavljivanih oblaka pa je tako i posmatranje bilo dobro, međutim, utisak lepog posmatranja kvario je umeren na momente jak vetar koji je pravio vibracije na teleskopu. Na kratko, društvo su mi pravili Nemanja i Milica kojima je Mesec bio najzanimljiviji za posmatranje.

Teleskop sa kojim sam posmatrao je Njutn na Dobson montaži (200/1200). Evropa se lepo videla, pa sam pokušao da je slikam. Ovde je vetar učinio svoje i pokvario pokušaj slikanja na teleskopu koji i nije predviđen za neke ozbiljnije slike! Slike su napravljene digitalnim aparatom Canon A550.

Do 20h nebo je bilo čisto tamo gde je trebalo da bude, međutim, posle toga su oblaci počeli polako da skrivaju objekte za posmatranje, tako da Veneru nisam uspeo da slikam. Već u 20:15 ni Mesec se više nije video, tako da je tu bio kraj posmatranja.

Astronomski pozdrav iz Česterega!


Kratak izveštaj iz ostalih mesta

 

lala-astronom-59wVojvodina posmatra Evropu
Odakle se posmatra Evropa
Zašto Evropa
Reč, dve tri o Evropi

 

Author: Ljubiša Šujica

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži