Zvjezdano nebo kao očuvani noćni krajobraz

bortle dark sky scale

Počev od 2003. (Jennifer Barlow, SAD) diljem svijeta u aprilu se održava manifestacija pod nazivom Međunarodni tjedan tamnog neba (International Dark Sky Week). Ove se godine održava od 15. do 21. aprila.

sijalice

Očuvanje dnevnog krajobraza, ekološka svijest, zaštita i promocija arhitektonsko-kulturnog dobra postala je dio naše svakodnevice. Za danjeg svjetla neskromno možemo reći kako smo postali pravi europejci. Što se događa kad padne noć, što sa zvjezdanim krajobrazom i ekologijom noći? Neokaljano, iskonsko zvjezdano nebo ostavština je koju smo naslijedili. Zbog svjetlosnog zagađenja, nepotrebne, nekorisne, štetne emisije svijetla uvis prema nebu (?!) došlo je do poosvijetljenja prirodnog tamnog noćnog fona neba, a time su zvijezde izgubile sjaj.  Mliječni put se vidi sa svega nekoliko lokacija u Istri (i to samo njegov najsvjetliji dio)! Umjesto nekoliko tisuća zvijezda na noćnom nebu danas, u najboljem slučaju, vidimo njih dvije do tri stotine. 

Proteklih petnajstak godina ova je problematika došla u žižu interesa kako struke tako i javnosti odnosno medija. Problem svjetlosnog zagađenja je prepoznat i čine se napori sa boljim ili slabijim rezultatima kako bi se noćno nebo osuto zvijezdama ponovo vratilo kao prevažna odrednica okružja u kojem živimo. 

Pogledajte ovog tjedna oko sebe, možda i sami možemo pridonijeti promociji i očuvanju noćnog, zvjezdanog krajobraza. Nije naodmet ni pogledati film „Losing the Dark“ (via youtube), u nekoliko minuta jako je lijepo prikazano što smo imali pa izgubili a sada pokušavamo vratiti – tamno noćno nebo posuto zvijezdama.

medjunarodni tjedan tamnog neba mlijecni put i covjek


Komentari

 • Boris Saksida said More
  Baš lepo,pozdrav svima,Boris! 19 sati ranije
 • Dragan Tanaskoski said More
  Ne tražite egzaktan odgovor o starosti... 2 dana ranije
 • ato said More
  Mali ispravak: A 10% od brzine... 3 dana ranije
 • Siniša said More
  A mene zanima, kako s postojećom... 3 dana ranije
 • Duca said More
  Čovek bi pomislio da je to rešenje za... 4 dana ranije

Foto...