glp_1
glp_2
glp_3_obrazac_ispunjeno_oznaceno
glp_4_obrazac-potvrde-mjerenja

Ilustracije: obradio MT, izvor GLOBE at Night

globeatnight-logoDiljem svijeta upravo je u tijeku drugi krug velike edukacijske kampanje na temu zaštite noćnog zvjezdanog neba i mjerenja njegove kvalitete koji traje od 12. do 21. februara. Kampanja je već nekoliko godina uzastopce inicirana od strane „GLOBE“ projekta pod nazivom „GLOBE at Night“ (http://www.globeatnight.org/). Cilj kampanje je edukacija javnosti/medija na problematici svjetlosnog zagađenja i aktivnog uključenja svakog od nas u globalni projekt putem mjerenja kvalitete našeg noćnog neba. Riječ je o tzv. projektu iz skupine „građani-znanstvenici“ u kojem se od pojedinca traži nekoliko minuta vremena kako bi se usvojila nužna znanja, obavilo terensko mjerenje te prikupljeni podaci pomoću interaktivnog obrasca poslali u „GLOBE“. Nakon toga isti postaju zauvijek javno dostupni na njihovim stranicama.

Postoje dvije mogućnosti sudjelovanja na jedinstvenom interaktivnom obrascu kojeg možete pronaći ovdje (http://www.globeatnight.org/webapp/ ).

Prva je namijenjena doslovce za svakoga od nas. Sve što se traži od sudionika je da na noćnom nebu prepozna zviježđe Oriona, usporedi vidljivost zvijezda koje se vide golim okom s priloženim kartama i klikne na onu kartu koja najviše odgovara viđenom. Od ostalih podataka koje treba ispuniti tu su datum i vrijeme opažanja, izbor lokacije (google maps) i države odakle se provode opažanja, određivanje nivoa naoblake, te kratki opis same lokacije opažanja i prilika na nebu (primjerice: park u gradu, smeta drveće, nema direktnog blještanja rasvjete, lagana sumaglica prekriva cijelo nebo i slično). Nakon toga podatke je moguće poslati u bazu podataka a vaše opažanje biti će odmah dostupno na internetu.

Za astronome tu je uključena i mogućnost mjerenja kvalitete noćnog neba specijalnim uređajem pod nazivom SQM (Sky Quality Meter) za koje se upisuje izmjerena vrijednos i serijski broj uređaja. U ovom trenutku nešto manje od tri i pol tisuće ljudi sudjelovalo je u projektu ove godine a prigode za sudjelovanje pozicionirane su još i sredinom ožujka te aprila za vrijeme kada na nebu nema Mjesečine. Donosimo ilustraciju interaktivnog obrasca na kojoj su označena polja koja treba ispuniti.

U Astronomskoj udruzi Vidulini uključili smo se u ovaj projekt sredinom siječnja, kada je načinjeno i poslano prvo takvo mjerenje iz Hrvatske u „GLOBE“ (18. januara 2012.)

Tijekom aktualnog kruga trajanja kampanje odrađeno je još nekoliko mjerenja i iz drugih dijelova Hrvatske. Uključite se i Vi!


Komentari

 • ato said More
  Mali ispravak: A 10% od brzine... 14 sati ranije
 • Siniša said More
  A mene zanima, kako s postojećom... 15 sati ranije
 • Duca said More
  Čovek bi pomislio da je to rešenje za... 1 dan ranije
 • Baki said More
  Mnogo toga kompleksnog je moguće... 3 dana ranije
 • Boris Saksida said More
  E,dobri ste mi vi,baš lepo!lp sax 5 dana ranije

Foto...