Nastavljamo dobru saradnju sa sajtom VisualCapitalist.com i donosimo vam koje su to najeće svetske franišize po ostvarenom prihodu. Da podsetimo da su franišise (eng. franchises) likovi, priče ili svetovi koji su iskorišćeni u različitim medijskim formatima poput filmova, TV serija, knjiga, video igara, igračaka itd. 

Svako je čuo za Diznijeve likove, Marvelove ili Hari Potera i za očekivati je da su američke franišize ostvarile najveće prihode. Ali nisu. Japan je zemlja koja je proizvela najveće medijske franšize što odmah možete videti kada pogledate sliku ispod:

franchise

Sliku u ponoj veličini možete videti OVDE

 

Izvor: https://www.visualcapitalist.com/

   

Više od polovine medijskih franšiza potiče iz Japana, tako da ta azijska zemlja dominira kada su u pitanju popularne medijske franšize. Verovatno za mnoge od ovih franišiza niste čuli. A još manje je verovatno da ste znali kolike prihode ostvarju. Donja tabela to prikazuje. Prvi je Pokemon sa ukupnim prihdom od 147, ne miliona, nego milijardi dolara.

 Tabela

U tabeli G\( je skraćena oznaka za Giga dolar. Mega je je 10^6 (deset praćeno sa 6 nula), tj. milion, a Giga je 10^9 (deset praćeno sa 9 nula), tj milijarda. Pokomen je prvi sa ukupnim prihodom od 147 milijardi dolara.

Vidimo da moderene medije franišize ostvarju astronomske prihde. Dogurale su praktično do 1000 (1T\)) milijardi dolara (u prikazu nije uračunat prihod od filma Barbie).

Izvor: https://www.visualcapitalist.com/the-worlds-top-media-franchises-by-all-time-revenue/

 


Komentari

  • Baki said More
    Istovremeno i fascinantno i jezivo.... 2 dana ranije
  • Boris Saksida said More
    Hehe,eto našeg i vašeg... 4 dana ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    U početku sam je pratio, posle sam... 5 dana ranije
  • Duca said More
    Da, svi su "približno toliko" sa... 5 dana ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Broj milijardera ubrzano raste, ali ni... 6 dana ranije

Foto...