Nakon što su stanovnici južne hemisfere imali prilike da uživaju u posmatranju komete C/2011 L4 PANSTARRS, red je došao i na nas, stanovnike severne hemisfere. Kako se i očekuje, 7/8. marta nakon zalaska Sunca moći ćemo da je posmatramo nisko na zapadnom horizontu, ali će tada još uvek biti teško uočljiva jer će nas ometati još uvek solidan Sunčev sjaj i gusta atmosfera na horizontu. Međutim, već oko polovine marta će situacija biti drugačija jer će kometa zauzimati bolji položaj iznad zapadnog horizonta i moći će da se posmatra nešto duže (oko 45 minuta) nakon zalaska Sunca.

Fotografija ispod jedna od najnovijih sa južne hemisfere:

Colin Legg Photography

Kometa PANSTARRS – foto: Colin Legg

Već su stigle potvrde ljubitelja astronomije sa južne hemisfere da je kometa vidljiva golim okom i da je sada oko 2,8 magnitude. Takođe, veliki broj fotografija se može naći na netu. Magnutuda nije neka zbog koje bi trebalo očekivati spektakl, ali je možemo videti golim okom kao malu mrljicu, a pomoću dvogleda (preporuka: 7×50 ili 10×50) ili amaterskih teleskopa možete upotpuniti uživanje u posmatranju.

Ukoliko imamo sreću sa vremenom, ne bi trebalo propustiti “susret” komete i mesečevog srpa 12 i 13. marta nakon zalaska Sunca, a naravno i priliku za fotografisanje, poželjno sa zoom-om.  Ipak, postoji mogućnost da baš taj mali mesečev sjaj umanji sjaj komete, ali to ćemo videti tada. Zanimljiv će biti i “susret” komete i galaksije Andromeda početkom aprila, ali će magnituda komete tada opasti na 4,2 pa će za posmatranje biti potreban neki od optičkih instrumenata.

Preporuka je da pronađete lokaciju koja će vam obezbediti čist pogled prema zapadnom horizontu, a to podrazumeva da lokacija bude na što većoj nadmorskoj visini i da bude van naseljenog mesta.

Comet Panstarrs

Predviđeni položaj komete – foto: Sky&Telescope

Kometa je otkrivena 2011. godine pomoću teleskopa  Pan-STARRS na Havajima i tada je imala magnitudu 19.

Još o ovoj kometi možete pročitati >>>> ovde.

Vedro nebo!

Video o kometi PANSTARRS:

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=OZlenAvqLCI

 

Author: Predrag Agatonović

Komentari

 • Baki said More
  Naučnici smatraju da je doba... 1 dan ranije
 • boriss said More
  Bravo,nek vam uspije!Lepo od vas!lp Boris 2 dana ranije
 • Baki said More
  Pročitao sam ovo i mislim da je... 3 dana ranije
 • Dragan Tanaskoski said More
  @Miško Oko toga nema nikakve dileme. I... 4 dana ranije
 • ljubica said More
  kakve su nam misli, takav nam je... 4 dana ranije

Foto...