Komete

Koliko su velike komete?

NoviSad 1

Komete su vrlo mala i vrlo velika tela Sunčevog sistema. Nukleus komete, a to je ono u sredini, čvrsto jezgro komete, u prečniku je obično nekoliko desetina kilometara (tj. obično manje od 60 km).

Propustili ste – Pogledajte

NEOWISE 18072020 timeanddate 

Komet NEOWISE (i) na večernjem nebu

Niste nešto previše oduševljeni ustajanjem dva, tri sata prije izlaska Sunca da bi pogledali komet na nebu, kiša i oblaci su se urotili protiv vas, propustili ste sve prigode za vidjeti uživo komet NEOWISE o kojem svi pričaju.. Preostalo je još malo vremena za nadoknaditi propušteno.

Grad i zvijezda (repatica)

11 

Ima jedan mali grad u Podravini, koji nije svjestan što se ovih noći događa na nebu, iznad njegovih krovova. Dok njegovi stanovnici snivaju snom pravednika, snivajući svoje blažene snove, na zvjezdanom se nebu pojavio jedan vrlo rijetki gost. Riječ je o kometu, u narodu poznatom kao zvijezda repatica. I ovo je sasvim pristojan nebeski reponja, iako blijeda slika onoga koji se vidio u punoj raskoši 1997. godine. 

Staromodan pogled na kometu NEOWise

Bayeux Tapestry 32 33 comet Halley Harold c2020MG 4

Neko može da pomisli da se podigla suviše velika priča oko ove komete? Zar ne vidimo neku svaki dan? I zašto bi se neko opterećivao da ustaje pre svitanja kada imamo toliko lepih fotografija ove komete iz celog sveta.? Evo zašto: ovo je tek četvrti put u poslednjih pedeset godina da sa severne hemisfere možemo lako, slobodnim okom da vidimo jednu sjajnu, pravu „zvezdu repaticu.“ To se ne dešava svaki dan. A utisak i detalji kada se posmatra slobodnim okom ili dvogledom uvek su drugačiji od onoga što vidimo na snimcima. Ovo je prilika da sami doživimo tu retku pojavu i pođemo na put kroz prostor i vreme.

 

C/2020 F3 - Dan, Noć, Jutro

IMG 20200711 034329

24 sata od jutra 11. do jutra 12. jula

Rano ujutro 11. 07.2020. lovio sam kometu sa terase ispred ureda na umjetnom otoku u Pulskoj luci (ACI marina Pula). Pogled na tisućljetni Amfiteatar i stoljetna zdanja Austrougarske monarhije s zvjezdanom pozadinom bili su predobra uvertira u osunčani, pretopli dan, dan kada smo obilježili desetu obljetnicu lansiranja prve atmosferske bespilotne letjelice - HISTRION 2. U predvečerje pristigli su oblaci, padaline, munje i gromovi namrštenog sivila neba duboko u noć. Pred jutro, 12.07.2020. nebo iznad Vidulini doživjelo je preobražaj. 

 

Kako smo ulovili komet

IMG 20200711 034329

Ovaj NEOWISE komet zaista je ugodno iznenađenje na nebu. Njime su oduševljeni svi, i oni koji su ga vidjeli i oni koji nisu. Ponajviše je dobrodošao raznim Milanima & Vangama kao jasan i nedvosmislen dokaz da ljudi 1910. nisu bili bedasti kad su za vrijeme Halleyeva kometa nosili maske kako se ne bi zarazili od neke materije, plinova, virusa i sličnih tada poznatih i ne još poznatih tvari od kojih samo pukim slučajem nije izginula cijela ljudska populacija.