FETovih jedanaest u svemirskom programu

IMG 20180129

Jedanaestero studenata pete godine smjera Turizam i razvoj na kolegiju Selektivni turizam Fakulteta za ekonomiju i turizam „Dr. Mijo Mirković“, Pula, kojeg vodi dr. sc. Aljoša Vitasović, uz pomoć gostujućeg predavača Marina Tumpića, voditelja Istarskog svemirskog programa, osmislilo je zanimljiv aeronautičko-astronautički projekt pod nazivom „Story in space“.

Vaše priče prvi puta u (bliskom) svemiru je prvi i jedini takav projekt na svijetu načinjen u suradnji FET-a i Istarskog svemirskog programa - Prvog hrvatskog svemirskog programa (ISP-PHSP). Projekt „Story in space“ međunarodnog je karaktera, namijenjen svim uzrastima a posebice mlađoj populaciji. Cilj mu je upoznati nas sa svemirom i svemirskim istraživanjima u kojem na jednostavan i zanimljiv način svatko može sudjelovati.

Javnost će se putem web stranica, medija i društvenih mreža informirati o predstojećem lansiranju bespilotne letjelice HISTRION 109 u bliski svemir tijekom ljeta ove godine. Na posebnom mikročipu u letjelici će se između ostalog nalaziti i imena i prezimena, fotografije, video-isječci i priče svih sudionika koji će iste putem web sučelja (aplikacije) moći upisati u bazu podataka a koja će se pred lansiranje „prepisati“ na mikročip i kao digitalni zapis poletjeti ka nebeskim visinama.

U svega par klikova mišem javnost i mediji će tako na interaktivan način saznati osnovne informacije o astronautici i astronomiji, misiji HISTRIONa 109, ISP-PHSP te prenijeti informaciju o našim nastojanjima diljem svijeta. FETovi studenti na taj način poručuju kako učenje može biti zabavno i zanimljivo te kako svemir nije samo za „velike i moćne“ već da on pripada svima nama.

Ovaj je projekt još jedan od rezultata suradnje FETa i AUV u oblikovanju inovacije turističke ponude ne samo Istarske županije već i Republike Hrvatske što potvrđuje orijentaciju FETa prema inovativnom pristupu u implementaciji teorijskih znanja u realnom gospodarskom okružju.

„Story in space“ potekao je od inicijalnog projekta „Moje ime u svemiru“ kojeg je početkom aktualne školske godine pokrenulo nekoliko osnovnih i srednjih škola u Istarskoj županiji u suradnji sa Vidulinima. Na ovaj način demonstrirana je vertikalna kompatibilnost i kontinuitet našeg odgojno obrazovnog sustava. Operativni start projekta „Story in space“, kao gotovog proizvoda dostupnog cijelom svijetu putem interneta, dogovoren je za 12. april, na dan obilježavanja Gagarinova leta u svemir.

Lea Bratović, Tena Tadijanović, Lea Štimac, Anja Pintar, Arijana Štambuk, Kristina Farena, Vedrana Gordić, Monika Bojko, Iva Zvonar, Sanda Poropat i Loris Pilar studenti pete godine smjera Turizam i razvoj čine tim „FETovih jedanaest“ zaslužnih za realizaciju ovog projekta.

DSC 0423


HISTRION 5, 6 i 7


Komentari

  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 22 sati ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 1 dan ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 1 dan ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 1 dan ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 1 dan ranije

Foto...