Mask planira da pošalje prve ljude na Mars sredinom 2020-ih, koristeći raketu Staršip koju sada razvija. Kada jednom dođu tamo, Mask želi da izgradi samoodrživi milionski grad na Marsu do 2050. godine.

OMarsu 2
Maskova vizija Marsa 2050. god. Ilustracija: SpaceX.

Ali poznati filmski režiser Hercog kaže da postoje veliki propusti u Maskovom planu. Hercog, u intervuju koji je dao za inverse.com kaže za tu ideju da je „bezobrazluk“ i kaže da ljudi „ne bi trebalo da budu skakavaci“. Upoređuje Maskov plan sa usponom i krahom komunizma i fašizma u 20. veku. 21. vek će „brzo“ okončati „tehnološku utopiju kolonizacije Marsa“,

Hercog se ne protivi odlasku na Mars. U stvari, nemački filmski stvaralac bi „voleo da ide [na Mars] sa kamerom i sa naučnicima“. Ali vizija grada na Marsu je „greška“. Glavna zamerka Hercoga je da čovečanstvo „prvenstveno treba da nastoji da održi našu planetu nastanjivom“, umesto da pokušava kolonizaciju druge.

Ukratko, Mars nije mesto za život. Na površini nema vode a ni vazduha za disanje. Solarni vetar znači da bi se stanovnici „pržili kao u mikrotalasnoj pećnici“, kaže Hercog.

Mask je na ovu vrstu kritike odgovarao ranije. 2018. godine je naveo da na Marsu u krateru Korolev postoji vodeni led i nagovestio je da planeti „treba zagrevanje“. Vremenom su istraživači otkrili više od 1,2 miliona kubnih milja vodenog leda na površini Marsa ili ispod nje.

OMarsu 1
Krater Korolev. Prečnik 80 km. Sadrži 2.200 kubnih kilometara zaleđene vode što odgovara jezeru Great Bear Lake u Kanadi. Krater je nazvan po sovjetskom konstrukoru raketa Sergeju Korolevu (1907–1966). Foto: ESA.

OMarsu 3

Verner Hercog 2009. Na filmskom festivalu u Veneciji. Foto: Wikipedia

Verner Hercog Stipetić (Werner Herzog Stipetić) Rođen 5. septembra 1942. u Minhenu, Nemačka, poznat kao Verner Hercog, nemački je filmski režiser, producent, scenarista, autor, glumac i operski režiser. Poznat je po režiji naučno fantastičnih i fantastičnih filmova i dokumentarnih filmova. Hercog je dobitnik brojnih nacionalnih i međunarodnih nagrada za igrane i dokumentarne filmove. Smatra se da je Hercog jedan od najvećih nemačkih filmskih režisera.

Mask je više puta smišljao planove za zagrevanje planete i oslobađanje uskladištenog ugljen-dioksida, navodeći istraživački rad iz 1993. godine kao dokaz da je to moguće. Tvrdi da bi to omogućilo ljudima da budu na površini Marsa samo pomoću aparata za disanje.

Ova tvrdnja je u najmanju ruku kontroverzna. Studija iz 2018. godine pokazala je da bi, ako bi naučnici oslobodili zalihe ugljendioksida na Marsu, on stvorio atmosferu od samo 15 milibara pritiska - daleko ispod 1000 milibara na Zemlji na nivou mora. Mask je na to odgovorio pisanjem da „na Marsu postoji absorbovana ogromna količina CO2 koja bi se oslobodila zagrevanjem“, ali dokazi nedostaju.

Istraživači su takođe izrazili zabrinutost zbog kosmičkog zračenja koje dospeva do površine Marsa. Mask je 2016. rekao da to „nije smrtonosno“ i „i da to nije veći problem“, ali studije urađene na Međunarodnoj svemirskoj stanici i Zemlji sugerišu da duže vreme provedeno u svemiru dovodi do značajnih zdravstvenih posledica. Da bi zaobišao problem, Mask je 2017. godine predložio skloništa od solarnih oluja na brodovima odgovarjuće dizajniranim. Naučnici NASA-e predložili su magnetni štit za zaštitu od solarnih vetrova.

„Mislim da se Ilon Mask predstavlja sebe kao neku vrstu tehnološkog vizionara“, kaže Hercog. „Zato što mora da prodaje svoje električne automobile, lepo je što to radi. Mora da proda i svoje rakete za višekratnu upotrebu. Lepo je i to.“ „Ali ja se ne slažem s njim kada predlaže i propoveda o kolonizaciji Marsa“, kaže Hercog. „I moram da kažem ne samo Ilonu Masku, već i svima. I to najjednostavnije što se može ... to je bezobrazluk. Sama pomisao je bezobrazluk.“

Mask je i ranije bio kritikovan jer se usredsredio na preseljenje na Mars, a ne na popravljanje Zemlje. U nastupu sa Džekom Maom (CEO Aliexpressa) 2019. godine, kineski milijarder rekao je Masku da Zemlji „treba još heroja ... poboljšavajući stvari svaki dan“. CEO SpaceXa je odgovorio: „Mislim da je za nas važno da preduzmemo niz radnji kojim će se najverovatnije nastaviti naše postojanje u budućnosti“ - drugim rečima, u slučaju da se nešto dogodi sa Zemljom.

Hercog upoređuje Maskovu utopijsku viziju sa vizijom komunizma i fašizma. Hercog kaže da je 20. vek „u celini bio greška“, što je donelo „propadanje velikih socijalnih utopija“ poput komunizma „kao raja na zemlji“. „Ne, nije uspelo“, kaže Hercog. „Drugi neuspeh, fašizam, arijevska rasa gospodara će dominirati i poboljšati našu planetu Zemlju i poboljšati čovečanstvo. Hvala Bogu, obe ove džinovske utopije su privedene kraju.“ Isto će se dogoditi i sa Maskovim marsovskim gradom, predviđa Hercog. „Naš vek će vrlo brzo privesti kraju tehnološku utopiju poput kolonizacije Marsa. Ovu utopiju ćemo vrlo brzo završiti u ovom veku.“

Hercogov pogled se može kritikovati time da Mask nije proizvod komunizma ili fašizma, nego zapadnog kapitalizma koji je na Zemlji došao do svojih granica, i koji je primoran da krene u novu trku osvajanja teritorija na Mesecu i Marsu. I ako će doći do propasti tehološke utopije kolonizacije Marsa, doći će sa krajem kaptializma kakvog znamo.

Izvori:

https://www.inverse.com/innovation/spacex-mars-city-werner-herzog   

https://www.imdb.com/name/nm0001348/

https://en.wikipedia.org/wiki/Werner_Herzog

https://en.wikipedia.org/wiki/Korolev_(Martian_crater)

https://en.wikipedia.org/wiki/Great_Bear_Lake

 


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...