Nakon što je američka međuplanetarna letjelica Messenger 30. aprila ove godine udarila u Merkur te na njegovoj površini vjerojatno napravila krater promjera dvadesetak metara astronomi na sjevernoj Zemljinoj polutci ustanovili su kako dani postaju se duži.

Taj trend dužeg trajanja dana, istovremeno - kraće trajanje noći, vidljiv je već nekoliko mjeseci, no nakon udara Messengera (lansiran u avgustu 2004.) više nema nikakove dvojbe da će se isto nastaviti i narednih tjedana. Da stvar bude zanimljivija, čak se i sam planet Merkur ovih dana može golim okom uočiti nedugo nakon zalaska Sunca nisko nad zapadnim horizontom!

Donosimo grafički prikaz iz kojeg je neosporno vidljivo o čemu se radi te projekciju daljnjih događanja. Astronomi diljem sjeverne Zemljine polutke (osim ravnatelja Zvjezdarnice „Apollo“, Danijela Reponja, rodom iz Hrvatske) nemalo su zabrinuti zbog ovih događanja obzirom da sve kraće trajanje noći negativno utječe na vrijeme raspoloživo za astronomska istraživanja.

dreponj 446 52 2015 krace noci duzi dani i obratno u krug prva i posljednja fotografija Merkura snimljena sa Messengera sunce 09052015 HMII

 

Šest dana nakon udara Messengera u merkur na Suncu pojavila se ogromna grupa pjega (AR 2339) čiji je promjer sada čak pet puta veći od promjera cijele naše planete!

smajliuboji smajliuboji smajliuboji


Komentari

 • ato said More
  Mali ispravak: A 10% od brzine... 9 sati ranije
 • Siniša said More
  A mene zanima, kako s postojećom... 9 sati ranije
 • Duca said More
  Čovek bi pomislio da je to rešenje za... 1 dan ranije
 • Baki said More
  Mnogo toga kompleksnog je moguće... 3 dana ranije
 • Boris Saksida said More
  E,dobri ste mi vi,baš lepo!lp sax 4 dana ranije

Foto...