leten ka2016 680

Astronomski kamp «Letenka 2016»
od 28. do 31. jula.

Letenka, Fruška gora

Long: 19° 41' E 
Lat. 45° 08' N


27. jul 2016.

Kamp je postavljen: veliki šatori, kancelarija, ID kartice.... čekaju se gosti.

KREĆEMO

AKL2015 grupna

Grupni portret 201527. jul 2016.  update!

Definitivno dolazi Slavko Stojanov koji će da oplemeni svojom inovaciojom predavanje prof. Mrđa o rasipanju laserkog zraka. Ne propustite to predavanje u petak uveče!

27. jul 2016.

sakabd Zoran Tomić: Citizen Science projekti iz astronomije. Cilj ovog predavanja je upoznavanje ljubitelja astronomije sa međunarodnim projektima koji promovišu astronomiju a u kojima svaki pojedinac može da učestvuje.

sakabd Dolazi jedna Marina

sakabd Najavio se i redovan kamper Nikola Kosanović

U subotu očekujemo dolazak pokrajinskog sekretara za sport i omladinu Vladimira Bateza kao i direktora Pokrajinskog zavoda za sport Danijel Župića.

Do sada je više televizija objavilo podatke o kampu (TV Vojvodina, TV Novi Sad...). Neke su najavile dolazak na lice mesta.

teleskop poljana


26. jul 2016.

vremenska prognoza

Ako se ispuni vremenska prognoza koja se nalazi po Internetu očekuje nas dobro, zapravo čak idealno vreme na Letenki. Jeste, skupljaju se oblaci, počela je kiša, ali danas je utorak. Oblačno, čak sa kišom, se predivđa i narednih dana, ali ta kiša treba da spere prašinu u vazduhu, da pročisti zrak i to taman za petak i naročito za subotu. Sem toga, malo snižavanje vreline dobro će doći. Nije prijatno kad je žega čaki i kad ste u šumi. Dakle, idealno.

sakabd Dolazak je najavio i dr Slavko Maksimović predsednik Udruženja Milutin Milanković iz BGa. Ovo udruženje je nedavno objavilo knjigu o našem velikom naučniku Milankoviću, a kako čujemo snimljen je i novi dokumentarac o Milankoviću i o svemu tome dr Maksimović će da nam priča, kaže, ako nađe prevoz do Letenke. Nadamo se.

kviz


25. jul 2016.

Darko Donevski iz Marseja potvrdio svoj dolazak. O sa svojim kolegom iz Španije Javier Alvarez-Marquezom (za čiji dolazak se još čeka potvrda) govoriće, kako smo najavili, o super, giga, turbo itd. radio teleskpu koji se gradi u Australiji i Africi.

Popularna knjižara "Mala velika knjiga" i ove godine najavila postavljanje svog štanda na Letenki  sa odabranim naslovima iz oblasti nauke i naučne fantastike.

Prof. Mrđa je ovih dana više puta na raznim televizijama govorio o našem kampu. Neke TV ekipe su najavile posetu kampu.

Ko još dolazi:

sakabd Hev Reb

sakabd Dajana Posavčić (za koju se nadamo da će uzeti učešće u jednoj tribini)

sakabd Velibor

sakabd Porodica Žižakov 

Program (nastavak)

U subotu bi trebalo da bude jako zanimljivo.

Za pre podne je planirana tribina na temu "Treba li ići na Mars? Da li je put bez povratka realan i opravdan?". U okviru ove teme raspravićemo da li roboti mogu da zamene čoveka u istraživanju Marsa, zašto se otegao odlazak čiveka na Mars itd.

Lov na meteorite u Australiji - O tome kako to rade u Australiji govoriće Bratislav Ćurčić

Planetarne misije aktuelne i buduće - Srđan Penjivrag. Neke od narednih misija biće ključne za budeće istraživanja svemira!

noc


24. jul 2016.

Reč - dve o programu

Detaljan i precizan raspored predavanja utvrđuje se na licu mesta, na Letenki. To je zbog toga što ne možemo tačno predvideti ko će i kada na Letenku stići i da li će neko zbog neplaniranih svojih obaveza zamoliti da se njegovo predavanje pomeri u drugi termin od planiranog. A dosta zavisi i od meteoroloških prilika koje su za osmatrače bitni. Ali okvirno, program je poznat. 

Za petak je planirano bar jedno predavanje prof. dr Dragana Gajića. To će biti predavanje iz astrobiologije, o tipovima naprednih, pretpostavljenih civilizacija u svemiru

U petak će svakako govoriti i prof. dr Dušan Mrđa. To predavanje će se sastojati iz dva dela. U prvom, teorijskom, prof. Mrđa će nas upoznati sa laserom, a na temu kolika snaga lasera treba da bude da bi mogući stanovnici iz oblasti zvezde Alfa Kentaura mogli da detektuju naš laserski signal. Ili obrnuto, kolika treba da bude snaga laserskog zraka da bi smo ga mi, na Zemlji, detektovali teleskopom prečnika pet metara. Nakon toga, sledi praktični deo u kome ćemo meriti rasipanje laserskog zraka na rastojanju od nekoliko stotina metara, tj. koliko je dugačka poljana na Letenki. 

Bratislav Ćurčić donosi 700 megabajta fotografija koje će poslužiti kao ilustracija njegovog predavanja o novom teleskopu na Vidojevici. Taj teleskop je privukao veliku pažnu ljubitelja astronomije iako je još u fazi testiranja. Da podsetimo, teleskop ima prečnik od 1,4 metra i nazvan je po velikom naučniku Milutinu Milankoviću. 

Takođe za petak, uveče, očekuje se predavanje Čedomira, Čede, Stankovića o merenju magnitude neba - od starih vremena do danas. U praktičnom delu očekujemo da učestvuju svi gosti kampa kako bismo što preciznje izmerili osmatračke mogućnosti koje nam pruža nebo nad Letenkom. Razumljivo je da nam je za uspešan račun neophodno vedro nebo, čemu se nadamo. Čedi će u praktičnom delu pomoći naš poznati teleskopdžija i odličan astronomski posmatrač Ratko Miljkovac. 

Ukupno treba da bude blizu dvadeset predavanja i bar jedna tribina, uz, kviz i osmatračko takmičenje. 

Nastaviće se...

odmor


23. jul 2016.

Dolaze:

sakabd Sandra sa porodicom,

sakabd Ivan sa pratnjom

sakabd Veroljub sa porodicom

sakabd Dalibor sa društvom

sakabd Darko,

sakabd Ivana

sakabd Barbara

Ratko Miljkovac najavio prikazivanje svog novog teleskpa. Delove još čeka i verovatno će teleskp sklapati baš na Letenki.

uladu


20. jul 2016.

Obezbeđen je autobuski prevoz od Novog Sada do Letenke i nazad

Kotizacija - kao i prošle godine: 500 dinara. Iako je kamp ostao bez finansijske pomoći kotizacija neće biti veća od dosadašnje! DETALJNIJE

Profesor Bikit (emeritus, PMF NS) najavio predavanje. Profesora očekujemo u subotu.

Kantina u naselju će raditi.

Ko još dolazi

sakabd Srđan Penjivrag. Pričaće nam o novim planetarnim misijama. Zanimljiva tema, odličan predavač!

sakabd Slovaci: Miroslav Grnja i Ivan Majchrovič. Redovni su učesnici, odlični astrofotografi.

panoramaAKL15 700

Kliknite ovde za veću fotografiju


18. jul 2016.

Interaktivno predavanje O graničnoj magnitudi - šta je to i kako se određuje, govoriće Čedomir, Čeda, Stanković.

Rasipanje laserskog zraka i sve važno o laseru - prof. dr Dušan Mrđa.

Astronomski kviz - u pripremi.

Ko još dolazi

sakabd Radan Mitorivć sa ekipom iz Makedonije (Radan će biti sudija na takmičenju u Mmaratonu)

sakabd Milan Lazić, iskusan osmatrač, pobednik Mesijeovog maratona. Dolazi sa sestrom, koja će da uzme učešće u posmatračkom takmičenju

sakabd Ana i Ranisav Rajković (redovni učesnici). Ranisav je jedan od pobednika Mesijeovog maratona.

nosac

 


17. jul 2016.

Program kampa se pravi. Evo šta je dr Katarina Miljković najavila:

Najnovija saznanja o Mesecu! Deo će biti o misiji GRAIL i našim otkrićima, deo o tome kako se prave simulacije velikih udara i na kraju mala diskusija i o tome kakve su implikacije na period teskog kasnog bombardovanja.

Dr. Miljkvić je, inače, planetolog i sigurno je jako dobro upućena o temu o kojoj će govoriti.

Neutroni i primene (od detekcije eksploziva do eksplozija zvezda). Ovo predavanje držaće David Knežević, doktorad na PMD NS. David na kamp dolazi pravo iz Cerna gde učestvuje u jednoj przentaciji, pa će i o tome govoriti.

Citizen Science - projekti iz astronomije. Govri će Zoran Tomić

Ali o programu detaljnije drugi put, sada evo ko još dolazi:

sakabd Ivana i Marko Savić. Očekujemo da će se oboje takmičiti

sakabd Aleksandar Vukićević, astrofotograf.

sakabd Barbara i Luka - nije im prvi put da budu u AKL

sakabd Stevan Marinković - demonstrator i službeni fotograf kampa

itd. nastaviće se...

teleskopi


16. jul 2016.

Sa Letenke su javili da su dobili nalog od Pokrajinskog zavoda za sport da za potrebe kampa obezbede upotrebu tuševa i električnu energiju, tj. ono što smo i do sada imali na raspolaganju.

Sjajno. Idemo na kampovanje.

Evo još nekih lepih vesti.

sakabd Dolazi Behaudin, Beha, Karić sa suprugom. Kažemo Beho: "Samo da znaš, imali smo nekih problema, umalo da smo otkazali kamp", ali on reče: "A to? Ma nema veze, ja dolazim svakako."

sakabd Dolaze g-din i g-đa Stanković sa ćerkom. Drukčije rečeno, dolaze Čeda i Kristina sa ćerkicom. Svi troje imaju posebne veze sa Letenkom i njihovo prisustvo je logično. Oboje će aktivno učestvovati u kampu, kao i do sada.

sakabd Očekujemo profesora Ištvana Bikita. Verovatno će održati neko predavanje

sakabd Dolazak je najavila dr. Kristina Bikit sa novosadskog PMF.

sakabd David Knežević, dolazi. Održaće predavanje. David je doktorand na PMF Novi Sad. Do sada je održao nekoliko jako zanimljivih predavanja.

sakabd Dolazi Zoran Tomić sa prijateljima iz Kruševca. Zoran je jedan od najaktivnijih astronoma amatera na ovim prostorima. Bio je na Letenki više puta.

sakabd Postoje neke slabe naznake da će doći i dr Bogosavljević. On je bio u kampu pre jedno tri godine.

sakabd Malina, Srećko i Marijana - dolaze

Plan je da se održi takmičenje u Mesijeovom maratonu. Ovo takmičnje njije moglo da se održi kad mu je bilo vreme, početkom aprila, na Andrevlju zbog nepristojno lošeg vremena koje je vladalo baš tog vikenda za koji je takmičenje bilo planirano. Dakle, dragi takmičari, pretendenti na neko od prvih mesta, pripremite se. Pehari vas čekaju.

pehari


12. jul 2016.

I dalje čekamo odluku Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu o našem kampu (o problemima pronađite prilog niže). A dok čekamo pripremamo se i evo lepih vesti.

sakabd Dolazak je najavio Bratislav Ćurčić. On je u kampu bio pre nekoliko godina i svidelo mu se. Prošlih godina nije dolazio jer živi u Australiji, a ona je daleko. Bratislav je odličan astrofotograf i autor je nekoliko članaka koji su objavljeni u AM online. Više o Bratislavu.

E ono što je posebno važno to je da će Bratislav na Letenki imati dva zanimljiva predavanja:

- Novi teleskop na Vidojevici - neka lična perspektiva (optički i mehanički dizajn, kvalitet izrade sa osvrtom na ASA fabriku u Austriji, instalacija na Vidojevici, rani testovi u ASA i finalni testovi na opservatoriji, neki rani rezultati i osvrt na performanse i šta možemo da očekujemo u budućnosti)

- Lov na meteorite u Australiji - opis dve ekspedicije po centralnoj i zapadnoj Australiji; iskustva i doživljaji u ekstremnim pustinjskim uslovima Australijskog Ouback-a 

sakabd Dolazak je najavila i Jelena Milutinović, novinarka Al Džazire koja je prošle godine napravila veoma lep prilog o kampu

2015 07 17 08.35.51


11. jul 2016.

Još uvek čekamo odgovor Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu na naš dopis od 7. jula. U tom pismu, koje je, kao predsednik Organizacionog odbora Astronomskog kampa, potpisao prof. dr Dušan Mrđa, rekli smo da je povećanje cene od 400 % u odnosu na prošlu godinu, za upotrebu tuševa i korišćenje struje za računare i video projektor, ne samo previsoka cena za nas, s obzirom da kamp ove godine nije dobio finansijsku podršku pokrajinske Nauke, već i sasvim nefer i nekorektna s obzirom na to da je Letenka već sasvim zapuštena i ruinirana što je poznato svakom ko je tamo boravio. Sem toga, po nama i najvažnije, kamp je mesto za popularizaciju nauke i kulture uopšte i zato s pravom očekujemo da ga država kao takvog prepozna. Ne znam da li uopšte treba pominjati: kamp je neprofitan i smišljen tako da bude što jeftiniji za goste, ali i što kvalitetniji po sadržaju. Zbog toga, bilo bi logično da budemo sasvim oslobođeni bilo kakvog plaćanja na Letenki. Pa kamp je besplatan i za državu, kamp radi njen posao.

Uglavnom, u petak u 15 časova pokrajinski sekretar za sport i omladinu, g. Batez, je u telefonskom razgovoru obećao podršku kampu i najavio skoro rešavanje problema. Čekamo i nije problem da čekamo, samo to ne možemo još dugo da radimo jer naši gosti moraju blagovremeno da znaju šta će s kampom biti.

Dakle, nadamo se da ćemo svi zajedno, zajedno i sa sekretarom Batezom za desetak dana biti na Letenki.

U međuvremenu stigle su još dve prijatne vesti, ali o tome ćemo opširnije sutra.

teleskop


10. jul 2016.

sakabd Dolazak u petak ili subotu najavio Nikola Božić iz Istraživačke stanice Petnica!

sakabd Takođe, očekuje se dolazak Ljubinka Jovanovića iz Kranjske Gore (verovatno sa još nekim)

sakabd Već smo najavili da Jurij Stare ne može da dođe na Letenku jer će tih dana biti u Australiji

sakabd Dolazi Aleksandar Topalov sa još dvoje u pratnji. Evo nekih fotografija A. Topalova

sakabd Miloš Gagić je isplanirao godišnji odmor tako da se sa mora vraća baš kad treba. Uostalom on je jedan od organizatora. Dovodi porodicu.

pobednici

AKL 2015. Pobednici 


9. jul 2016.

Organizacija kampa malo kasni zbog problema o kojima smo pisali prethodnih dana (potražite niže), ali nadamo se da ćemo tokom narednih dana nadoknaditi sve ili bar veći deo propuštenog. Ugavnom:

- Nagrade za takmičenja su spremne i čekaju pobednike. Kao i obično planirano je osmatračko takmičenje i kviz. A možda će biti još neko (kažem, malo kasnimo u svemu).

- Iz Zrenjanina najavljena je velika ekipa učenika osnovne škole. Oni će u subotu održati svoj performans posvećen 160-toj godišnjici rođenja Nikole Tesle!

- Profesor Gajić najavio dolazak. Pripremio je tri predavanja, jedno iz oblasti astrobiologije, drugo posvećeno našim, zaboravljenim velikanima nauke i treće... ono je za sad za nas miseterija, ali saznaćemo već o čemu se radi.

- Tokom proteklih dana dobili smo veliku podršku u naporima da spasemo kamp od naših prijatelja iz Maketonije. Očekujemo njihov dolazak i uključivanje u programe.

- Dolazak je takođe najavila i porodica Žižakov (redovni gosti).

- Ivan Rajkov dolazi sa devojkom i teleskopom SkyWatcher 150/1000

- Dolazi Pierre Sunajac (tvorac univerzalnog foto-teleskopa)

intervju


8. jul 2016.

Informacije o kampu su se menjale nekoliko puta u zadnja dva dana i bile su sve uglavnoom vrlo nepovoljne (o čemu smo pisali), ali poslednja je ohrabrujuća. Bilo je to ovako:

Tokom jučerašnjeg dana nismo uspeli da uspostavimo telefonski kontakt sa pokrajinskim sekretarom za sport i omladinu, g. Vladimirom Batezom jer je on bio na nekim sastancima. Isto je bilo i danas pre podne. Ali u 15 sati, onda kada smo razmišljali kako je možda najbolje da iz Vojvodine i Srbije kamp premestimo u Bosnu i Hercegovinu (Miloš Gagić je rekao da već zna odlično mesto za kamp u blizini Sarajeva), zazvonio je telefon. Javio se sekretar Batez.

Razgovor je trajao desetak minuta, ali ukratko sve se svodi na sledeće reči sekretara: «Taman posla da gasimo kamp. Rešićemo problem narednih dana, čućemo se u ponedeljak, kamp će se održati

Nezvanično smo saznali da je i sekretar za nauku, prof. dr Milošević za to se tradicija kampa ne prekida.

Dakle želimo da verujemo da ćemo kamp imati i u tom kontekstu evo nekih lepih vesti

Ko dolazi?

Svoj dolazak na kamp, nakon čitavih deset godine najavila je i Katarina Miljković, koju smo, kad smo se poslednji put družili s njom, baš na Letgenki, zvali Keti, Kejt i Kaća (kako ko), a koja je danas već uveliko iskusni planetolog i mama jednog malog momka. Katarina je diplomirala astrofiziku u Beogradu, doktorirala u Londonu, zatim je radila u Francuskoj i SAD, a sada u Australiji odakle i dolazi u Srbiju i u naš kamp. Naravno, održaće jedno predavanje.

Takođe nas raduje što možemo najaviti i već svima dobro poznatog astronoma, eruditu itd. Darka Donevskog. Darko je na doktorskim studijama u Francuskoj iz koje u Srbijiu dolazi sa svojim saradnikom iz Španije Javier Alvarez-Marquezom i evo o čemu će njih dvojica na u kampu pričati:

SKA teleskop - budućnost istraživanja svemira

SKA (Square Kilometer Array) je budući najveći radio interferometar na svetu koji se gradi na teritoriji dva kontinenta (Australije i Afrike). S obzirom da će biti sastavljen od nekoliko hiljada povezanih antena, omogućiće nam rezoluciju koja će prevazići i najpreciznije optičke teleskope poput Habla. Kakvu naučnu primenu u kosmologiji će imati ovaj teleskop, možete čuti na astro-kampu Letenka.

Darko Donevski i Javier Alvarez-Marquez (Španija)
obojica sa Instituta za astrofiziku, Marsej, Francuska

Ima još vesti o gostima, ali o tome ćemo, u nadi da o kampu neće biti loših vesti, pisati sutra.

 

nebo

dolazak dolazak2


 AKL 2015


AK LETENKA - Kakav je to kamp?

AK LETENKA - Pravilnik o ponašanju

AK LETENKA - saveti

Kako da dođem do Letenke


 


Komentari  
Stevan Sokolovic
0 #1 Stevan Sokolovic 24-07-2016 14:25
Dobar dan
Jedna molba, za ne profi astronome,a ni amatere, vec one koji su tek zagrebali nebeski svod.

Da li ce biti clanak tj. jedan serijal, u vise tekstova. Odlakle poceti, kako ovladati percepcijom i proporcijom celog univerzuma i svega u njemu, ….trenutno manja pomoc mi je Cern, ESA,Nasa,Brian Coxx, i app na mom androidu, koji ima puno aplikaciju na tu temu, naravno i youtube.

Na sta trreba obratiti paznju, koje delove preskociti, a koje akcentovati za boljitak tokom rada-edukacije.
:-x
Citam Vase tekstove I od VELIKE su pomoci, ne kazem da ostali autori su losi, ni slucajno, Draško Dragović, Miša Bracić, Ljiljana Gračanin,...Tek st habitalne planete su odlicni, :-)
Hvala
:lol:
Dodaj komentar