kalendar
AKL24
ASTRONOMSKI KAMP
 «Letenka 2024» 
od 11. do 14. jula. 

Letenka, Fruška gora
Long: 19° 41' E 
Lat. 45° 08' N
Jan89
 | Vesti Ko dolazi Program | Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O KAMPU |

 19.06.2024. 

19jun 2b

- Jozef Šuštar vetaran

- Franc Šuštar

- Jovan Šuša i Teo Šeprak – svaki sa svojim tatom vegterani

- Andrej Sergejev 

- Ksenija Sergejeva 

- Daniil Sergejev 

- Vera Sergejeva 

- Arsenij Sergejev 

- Stefan Pešić, možda sam, videće se.

- Zoran Koneski sa Olgom i Klarom

- Radmila i Srđan Vukmirović 

- Vesna Tekić sa sinom

Vidulini

Vidulini tim
Gabrijel Erman
- Ivica Lađarević
- Goran Gašparović
- Ada Gašparović
- Marino Tumpić
- Maja Novak
- Jana Perčić
 

- Prof. Božidar Vujičić, veteran kampa

 

19jun 1

 13.06.2024. 

1306 1

- Stevan Marinković dolazi (smao u subotu) sa ćerkom Jasnom i  zetom Borisom, unukom Gavrilom i unukom Bjankom. Steva Operativac, kako ga je nazvao Dušan Mrđa, vetaran je kampa. 

- Ljubinko Jovanović sa dva unuka. Ljubinko je u stanju da napravi odličan teleskop, kada snima neki nebeski objekat onda napravi izvrsnu astrofotografiju. 

- Miloš Gagić, u tandemu sa Kaćom Lazić pobednik na ovogodišnjem Mesijeovom maratonu, što opet znači da će, sa svojom koleginicom, suditi na letnjem osmatračkom takmičenju. 

- Ljubiša Šujica, vetarean, autor odličnog filma …… verovatno će i ove godine Ljubiša krstariti kampom i snimati, snimati… s nestrpljenjem čekamo film. A inače doći će sa pratnjom. 

- Bratislav Ćurčić, veteran,  izvrstan teleskopdžija, prvoklasan stručnjak za astronomske instrumente, a sem toga, pravi vrhunske astrofotografije. 

- Kaća Lazić, koju smo malo pre pomenuli, sutkinja na ovogodišnjem letnjem osmatračkom takmičenju. 

- Milan Lazić, dakle osmatrač koji je toliko puta pobedio u osmatračkim takmičenjima kod nas da mu takmičenja više nisu interesantna pa je odustao od njih. Sada u kampu, na osmatračkoj livadi, pokazuje laserom nebeske objekte i raspored zvezda i tako prenosi svoje znanje onima sa manje osmatračkog iskustva. 

- Rajkovići. Ima ih više i svi su veterani kampa. Čak i više od toga, čini se da su zavisnici. 

- Stankovići, njih četvoro, dvoje malih i dvoje ostalih. Jedino jači poremećaji u prirodi mogu sprečiti njihov dolazak. Oni, svi četvoro, drže predavanja, posmatraju, kuvaju… 

- Uroš Milićev. Veteran. Sa sobom vodi pojačanje, a to su dva momka koja uskoro kreću u školu! Ako bude vedro na poljani, među teleskopima držaće predavanje

1306 2

 12.06.2024. 

 

ZoranKnezevic

Zoran Knežević, predsednik SANU

Kada je Astronomski kamp na Fruškoj gori još bio sasvim mali obratio se mnogim našim cenjenim astronomima sa pozivom da mu dođu u posetu. Oni, međutim, nisu bili zainteresovani, imali su nekog važnog posla i tome slično. Izuzetak je bio jedino najveći i najvažniji od njih, Zoran Knežević, koji je u to vreme bio direktor Opservatorije Beograd. Uopšte kad god smo ga zvali, i kad je postao akademik i kada je postao generalni sekretar SANU i kad je stupio na čelo ove cenjene institucije, Zoran Knežević se odazivao pozivu i dolazio na naša druženja. Naravno, dešavalo se ponekad da jednostavno ne može da se odazove pozivu jer, npr. nije u zemlji već na nekom putu, ali inače je bio naš gost.

Isto je i ovog puta: ukoliko ga ne spreče neke obaveze imaćemo cenjenog gosta sa nekom zanimljivom pričom.

Desno: tokom održavanja kampa 2023. Zoran Knežević govori o tome kako se postaje predsednik SANU :)

Zoran Knežević (Iz Vikipedije)

Zoran Knežević (Osijek, 23. avgust 1949) srpski je astronom i akademik.

Život

Astronomiju je diplomirao Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu 1972, magistrirao 1976. i doktorirao 1989. godine.

U centru njegovih naučnih istraživanja spadaju mala nebeska tela iz čega je proizašao veliki broj njegovih radova oko određivanja masa i orbita asteroida. Posebno se bavi problemom haotičnog kretanja malih planeta, astrografskim i fotometrijskim osmatranjima objekata Sunčevog sistema, dinamičkim procesima u Sunčevom sistemu i drugim. Njegov glavni naučni doprinos pripada oblasti analitičkih teorija kretanja malih tela. Spada u red najvećih poznavalaca malih tela u svetu. Na predlog italijanskih astronoma, asteroid 3900 Knežević je nazvan po njemu.

Njegov rad je vezan za Astronomsku opservatoriju u Beogradu u kojoj je tokom niza godina vršio niz različitih istaknutih funkcija, a od 2002. je njen direktor.

Dopisni član Srpske akademije nauka i umetnosti je postao 5. novembra 2009. godine. Redovni član SANU postao je 2015. godine. Predsednik SANU postao je 2023. godine.

Objavio je preko 150 naučnih radova i publikacija.

Dodeljena mu je Nagrada za doprinos razvoju Astronomske opservatorije (1996, 2017) i Nagrada za naučni rad Astronomske opservatorije (2013).

Član je više međunarodnih i srpskih astronomskih organizacija, uključujući: International Astronomical Union, American Astronomical Society, Društvo astronoma Srbije, Društvo fizičara Srbije.

Govori engleski, italijanski i ruski jezik.

 

 11.06.2024. 

1106 1

Dolazi MUHAMED MUMINOVIĆ!!!

MuhamedMuminovicMuhamed Muminović

Kao i svi drugi sa ovog područja koji su se krajem prošlog veka interesovali za astronomiju i ja sam naručio nekoliko knjiga Muhameda Muminovića iz Sarajeva. Tako je počelo moje amatersko astronomsko obrazovanje. Tada ni sanjati nisam mogao da ću sledeće decenije praviti imejl intervju sa Muminovićem. Imejl adresu mi je nabavio Beha Karić iz Zenice i bilo mi je prijatno iznenađenje što je Muminović pozitivno odgovorio na moju molbu. Tako je nastao intervju sa njim.

Tada ni sanjati nisam mogao da ću Muminovića kroz koju godinu i uživo videti. Bilo je to na jednoj konferenciji astronoma profesionalnih i amatera u Beogradu. Dakle tu smo se tako našli da nismo prestajali da pričamo čak ni tokom izlaganja govornika i morali smo da izdržimo neke mrke poglede iz publike. 

Tada nisam ni sanjati mogao da ću ponovo videti ovog astronoma i to na Fruškoj gori i to tri puta. Jednom 2016. kada smo na Andrevlju organizovali Mmaraton i dva puta, ako se ne varam,  na istom mesu ali na konferenciji o svetlosnom zagađenju. Pozvali smo ga i on je došao. To je za sve učesnike konferencije bio lep doživljaj.

Međutim, tada…. da, pogađate, nisam ni sanjati mogao da ću Muhameda ponovo videti, ovog puta na Letenki. 

Dobro, nije to još 100 % sigurno, ali Muhamed Muninović je prihvatio poziv i doći će ove godine u naš kamp - sem u slučaju neke velike i sada neplanirane prepreke. 

Biografija Muminovića iz Vikipedije

Intervju sa Muhamedom Muminovićem 

Na slici desno: Muminović sa svojim knjigama na Andrevlju 2022. 

 1106 2

 

53058074829 1bb72c158e o

- Maričić Mirilović u pratnji sina Tadije,

- Aleksandra Dragović. Aleksandra je veteranka u kampu, ali od kako je otišla u GB da studira proredila je ne samo dolaske nego i kontakte. Ali sad najavljuje predavanje o tome, kako kaže: „čime se bavimo ja i moja grupa na Kembridžu trenutno“. Drago nam je, njeno iskustvo i znanje može biti inspirativno.

- „Prvi put dolazimo, u pitanju je tročlana umetnička porodica - Luka (fotograf), Olivera (primenjena keramičarka) i Irena (4 god) Klikovac. Slušali smo divne priče o kampu od drugara koji su sa nama u vrtiću čiji je tata zaljubljenik u astronomiju i redovni su u kampu, pa bi da dođemo i mi sa njima.“ – Jako nam je drago!!!

- „Mikhail i Natalija Rusinov! Sa ćerkami, odna ima 2 godina i će biti u vrtiću ali druga ima 8 godina i želi da dizajnira svemirske brodovi i putovati svemirom u budućnosti“. A sa njima doći će i sestrić Maksim Utkon.

Molimo da se zna. Jedna buduća kosmonautkinja hodaće Letenkom u našem kampu. Možda će jednog dana kroz dve decenije to da zabeleži i svoj CV.

- Mladen i Mija Filipović! Veterani na kampu, sve znaju i očekujemo da se uključe u programe.

 ak slobodan botoski 31 53058426037 o

 08.06.2024. 

0806ak slobodan botoski 9 53059012036 o

Još neki važni predavači dolaze na kamp!

Srđan Penjivrag

PenjivragDa živi u Americi radio bi u Nasi na planiranju planetarnih misija. Međutim, Srđan živi u Zrenjaninu, pretežno, pošto je često u Novom Sadu, ali i u Beogradu. I zato radi u nekoj IT kompaniji, a ne u Nasi. 

Od prvih Mesijeovih maratona i prvih Astronomskih kampova kod nas redovan je učesnik. Samo jednom je (neopravdano) izostao sa kampa i uvek drži predavanje o aktuelnim i budućim astronautskim misijama. Niko u čitavom regionu nije, kao on, u stanju da priča toliko ozbiljno, ali istovremeno i toliko emotivno o misijama kao on. A govorio je na brojnim mestima: na BAVu, Danima astronomije u Vršcu, na Letenki, Andrevlju, u Kolarčevom narodnom univerzitetu u BG, u Subotici (u zoološkom vrtu), na raznim televizijama… 

Inače je predsednik Astronomskog društva „Milutin Milanković“ iz Zrenjanina. 

Igor Smolić

SmolicIgor se rodio 1978. u Somboru, a zatim se zainteresovao za astronomiju. Naročito za komete. U stanju je da vidi jezgro komete kroz komu od milion kilometara u prečniku. I da izračuna njenu putanju i sjaj.

Od 2001. do 2005. u Istraživačkoj stanici Petnica bio je rukovodilac programa astronomije, a zatim je otišao u vojsku. Posle se zaposlio u Institutu za fiziku Beograd. 

U astronomski kamp na Letenki dolazi od davnina. U komunikaciji ume da bude redovan, neko vreme, nakon čega se izgubi iz vidokruga. Posle nekoliko godina se ponovo javi i nastavi priču tamo gde je ona prekinuta. 

Ume jako dobro da obradi astrofotografiju.

Dragan Gajić

GajicIako je pravi Nišlija, sudeći po govoru čovek ne bi rekao da je prof. Dragan Gajić iz tog grada. Pravilan govor i naglasak je dobio od roditelja koji opet vuku poreklo iz Šumadije, a i trudili su se da poštuju jezičke norme.

Profesor Gajić, je fizičar koji se na kraju studija okrenu astrofizici pa je i doktorirao iz te oblasti. Sredinom 1996. godine u njegov kabinet na fakultetu je upala grupa mladih studenata i rekla kako hoće da osnuju astronomsko društvo. Priča je malo duža, ali ukratko iskamčili su od profesora njegov kabinet za službenu prostoriju novog društva (koje je dobilo ime Alfa), a nešto kasnije i da profesor postane predsednik. Profesor se sa tom idejom nije složio, ali je bio nadglasan.

U Astronomski kamp na Letenki dolazi od 2009. godine, najmanje. Samo jednom je izostao i to zbog epidemije kovida. Na Letenki je održao i svoje 555 popularno predavanje, dakle, ne računajući svoja zvanična, profesorska predavanja. 

Od pre nekoliko godina je u penziji i radi punom parom. 

... nastaviće se, ima još

 

0806Jelena

 05.06.2024. 

0505624 1

- Borivoj Trkulja + 2 mlada astronoma Miloš I Momčilo. Veterani kampa.

- Tomas Nemeš -  veteran. Astrofotograf, telescope maker i profesor na FTN

 - Porodica Ucman: Dejan, Katarina, Ines, Alek i Lena

- Ana Zlatanović sa dvoje dece i mužem. Veterani, prirodnjaci.

- Stefan Miloševski i sin

- Porodica Malešević: Jelena, Lenka, Mia, Jovan i Ilija

- Prentići: Nikolina, Katarina, Aleksandar u pratnji Predraga. Svi oni dovode Ivu Ljubičić i Jelenu Kovaćević

0505624 2

 04.06.2024.  

Neki važni predavači dolaze na kamp!

KoviljkaSt200Koviljka Stanković 

Vanredna profesorka na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu. Osnovne studije je završila 2007. a master 2008. godine. Doktorirala je 2011. – sve na B G Elektrotehničkom fakultetu. 

Njena uža naučna oblast je nuklearna fizika. Predsednica je Srpskog nuklearnog društva. U našem kampu održaće izuzetno važno predavanje i pomoći nam da zauzmemo stav na više od tri decenije zagonetno pitanje: koliko su nam nuklearne elektrane potrebne. Više o tome u programu kampa.

AB200Aleksandar Bogojević

Rođen 1960. godine u Beogradu. Osnovnu i srednju školu je pohađao u Beogradu i Njujorku. Studije fizike je završio na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1983. godine. Od 1983. do 1985. godine je boravio na poslediplomskim studijama fizike na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku gde je i magistrirao 1985. Iste godine je nastavio doktorske studije na Univerzitetu Braun u Providensu. Doktorirao je 1989. godine.

Po odbrani doktorata prelazi u Kopenhagen u Danskoj gde je bio na posledoktorskoj poziciji na Nils Bor Institutu. Držao seminare na nekoliko univerziteta u SAD. 

Od 1991. godine stalno zaposlen na Institutu za fiziku. Bavi se istraživanjem kvantne teorije polja, gravitacijom i kosmologijom…

Od 2014. direktor Instituta za fiziku u Beogradu. Zadnjih godine redovno dolazi u naš kamp.

TBeric200Tanja Berić

Redovna profesorka na Biološkom fakultetu u Beogradu. Inače je iz Sremske Mitrovice gde je rođena 1974. Za redovnog profesora izabrana je u maju 2020. godine. Školske 2023/24. započinje nastava na novom master modulu Astrobiologija čiji je rukovodilac. Istraživanja vezana za ovu temu će biti usmerena na izolaciju i selekciju mikroorganizama iz ekstremnih sredina, njihovo proučavanje u cilju ekstrapolacija podataka na sredine izvan Zemlje kao i efekat bakterija koje pospešuju rast biljaka na njihovo preživljavanje u simuliranim uslovima podloge na Marsu i Mesecu.

O ovom zadnjem profesorka nam je pričala prošle godine u kampu. Tada je obećala nastavak priče ove godine.

Srđa Janković

Rođen 1972. u Beogradu.

Diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Beogradu 2002. godine. Na istom fakultetu je u januaru 2009. odbranio magistarsku tezu pod nazivom „Sistemska zapaljenjska reakcija izazvana akutnom intoksikacijom kadmijumom kod pacova sojeva Dark Agouti (DA) i Albino Oksford (AO): uloga pola i soja”.

Specijalizaciju iz imunologije stekao 2015. godine. Itd. Od 2006. autor i voditelj naučne emisije „Solaris“ na programu Radio Beograd 2. Bio je član Kriznog štab u vreme epidemije kovida. Pre više od 10 godine boravio je u našem kampu u svojstvu novinara.

SJankovic

S. Jankoviću AKL, 2011. 

... nastaviće se, ima još

 

 26.05.2024.  

2605 2

Evo ko je još najavio dolazak:

- Stefan i Lidija

- Макарова Ольга i još dvoje od kojih je jedan budući astronom 

- Porodica Marković Dakić: Mak, Sanja i Rajko sa Avale

- Četvoročlana porodica Gaić: Iskra, Vida, Zoja i Sanela… (ako smo dobro zapazili i shvatili jer ima tu više prezimena)

- Nataša Milanov + četvoro

... a još nije ni počeo šesti mesec...

2605 1

 10.05.2024.  

51308403482 bda217f631 o

- Dragan Papić: postoji dobra volja da se dođe posle duže pauze, ali sada sa porodicom!

- Još jedna porodica je prijavila dolazak, Slobodan, Hana i Mija Atanasov (Mija je kerić)

- Dragan Veljković sigurno dolazi (sem u slučaju pada većeg asteroida).

- Turčinovići: Dragan, Jelena, Nikola, Sofija 

- Jug Milanović sa tatom

- Štab Instituta za fiziku BG, sa svojim gostima...

51305822359 e5f7bc5eff o

  23.04.2024. 

 ZCL9352

Prijave dolaska u kamp počele su vrlo rano, ranije nego obično, još na početku godine, u januaru... ako se niste najavili, sada dolazi vreme da to učinite.

- Porodica Milić

- Sanja Gantar – sa porodicom, 4 člana

- Marko i ekpa Pendula 024, Subotica, veterani

- Vasilj Miodrag sa porodicom, veterani. Kaže: za sada dolaze 5 odraslih i 7 dece

- Porodica Radan

- Milena Momirović Stojković

- Ardeshir Reissi - Dehkordi, veteran

- Konstantin Lukin ++

- Nebojša Radić + još dvoje

- Karla Kužilek, astrofotgrafkinja, članica AD Beskraj itd.

 

AZCL6342


Sve važno o našem astronomskom kampu naći ćete u tabeli ispod. U pitanju je kolekcija članaka koji razjašnjavaju sve ili skoro sve o kampu. Ako ipak imate neko pitanje o kampu, Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O KAMPU Da najavite svoj dolazak pišite ovde Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
ODBORI AKL
Autobuski prevoz - nema!
English

  


Komentari

 • Duca said More
  >Što se žena tiče, pa verujem da je...
  4 sati ranije
 • Baki said More
  Jedna od najvećih prednosti Hubble... 6 sati ranije
 • Dragan Tanaskoski said More
  Ovo je zanimljiva tema, i traži širu... 13 sati ranije
 • Boris Saksida said More
  Dao mi tekst misliti.....nisam ni... 13 sati ranije
 • danilo said More
  :D odlican tekst, vrijedi ama bas svaka :D 2 dana ranije

Foto...