Pula i ove godine čvrsto tlo za letove u stratosferu

H200 prototip

Prije nepunih stotinjak godina naš je sugrađanin napisao fundamentalnu knjigu o problemu vožnje po svemiru i raketnom motoru. U to vrijeme drveno-krpeni avioni nisi bili pretjerano oličenje sigurnog prometovanja zrakom a prelazak primjerice preko Učke ili nešto viših planina graničio je s ludošću. Naravno riječ je o Hermanu Potočniku (alijas Hermann Noordung) i knjizi „Problem vožnje po svemiru – raketni motor“.  U međuvremenu avioni i rakete su postali stvarnost..

Stvarnost su unazad nekoliko godina postali i letovi autonomnih bespilotnih letjelica HISTRION koje polijeću sa „Svemirske luke Herman Potočnik“ (Vidikovac) visoko u stratosferu ili kako se to uobičajeno kaže i stručno naziva;  područje bliskog svemira (iznad 20.000m nadmorske visine).

Članovi Astronomske udruge Vidulini, suradnici i partneri, pojedinci, timovi  i institucije za 2021. pripremaju najmanje dva lansiranja s mogućnošću da ih u konačnici bude i pet do konca godine. U suradnji sa Pulskim i Istarskim osnovnim i srednjim školama ali i onima iz cijele Hrvatske (Zagreb, Čakovec, Varaždin, Drniš, Split..), sveučilištima, istraživačkim institucijama, gospodarstvenicima put bliskog svemira krenuti će najprije letjelice HISTRION 201 i HISTRION 202 tijekom srpnja a nedugo zatim tijekom rujna ove će dvije letjelice izvesti svoj drugi let. Biti će to po prvi puta da je neka letjelica višekratko korištena u misijama leta i istraživanja bliskog svemira sa naših prostora. U spomen na prerano preminulog člana Astronomske udruge Vidulini i Istarskog svemirskog programa, Danijela Vukovića, letjelica H 202 nositi će njegovo ime; HISTRION 202 Danijel Vuković.

AUV Cure Team

Prototip letjelica H 201 i H 202 pod oznakom H 200 izrađen je u pogonima tvrtke AMUS d.o.o. u Pazinu, Industrijska zona Podberam. Na njemu se sada rade preinake kako bi serijski primjerci bili potpuno optimizirani za let, prihvat opreme i modula sa eksperimentima. Serija H 200+ prema dimenzijama za trećinu je manja od prethodnika (serija H 100+, korištene tijekom 2019. i 2020. godine),  više nego dvostruko manje poletne mase uz istodobno zadržavanje pune nosivosti te povećanu čvrstoću i kompaktnost strukture.

Marino Tumpić, voditelj Istarskog svemirskog programa AUV, kazuje kako u prve dvije ovogodišnje misije sudjeluju i timovi iz desetak zemalja (Njemačka, Rusija, BiH, Srbija, Sjeverna Makedonija, Crna Gora, SAD, Italija, Slovenija..). Proteknu li one prema planu krajem ljeta očekuje nas i prva astronomska misija sa, uvjetno rečeno, malim teleskopom kojime ćemo pokušati „nemoguće“. Noćno lansiranje iz Pule biti će svojevrstan lov na Sunce koje će se tada nalaziti na drugoj strani svijeta a misija će javnosti i medijima biti posebice zanimljiva poradi svjetlosnih efekata. Možemo se našaliti pa reći kako će ovo biti prvi pravi, orginalni, NLO porijeklom iz Pule na našem nebu dodaje Tumpić.

Datum kada se kreće sa tkz. „letnim režimom“ biti će objavljen sredinom lipnja. Koristimo prigodu ovim putem zahvaliti svim nadležnim institucijama, Gradu Puli, MUP, MORH, SCPU, CCAA.. na dosadašnjoj suradnji, potpori kao i izdavanju potrebitih suglasnosti i dozvola za letove u bliskom svemiru.  Nadamo se povoljnoj epidemiološkoj situaciji a time i mogućnosti da na danu integracije (Pazin) kao i na danu lansiranja (Pula) prisustvuju učenici, profesori, mentori , tehničko osoblje i specijalisti misija kao i zainteresirana javnost te predstavnici medija, zaključile su Karin Šćulac, Daniela Kovačević i Mellani Sabo iz organizacijskog tima AUV.

H100 H200 promo

  


Komentari

 • Baki said More
  Gauss je voleo da kaže da je matematika... 1 dan ranije
 • polux11 said More
  Genijalne stvari su tako jednostavne.... 1 dan ranije
 • Neđo said More
  Ovo je đavolje pitanje :)

  Svakako,... 1 dan ranije
 • Dragan Tanaskoski said More
  S druge strane skoro sve je predvidela. 2 dana ranije
 • Baki said More
  Retko koja naučna fantastika uspeva da... 3 dana ranije

Foto...