Crne rupe

Webb uočava dosad najudaljenije stapanje crnih jama

CrneJameZK19o524 175

Jedan međunarodni tim astronoma je uporabio NASA/ESA/CSA-in Svemirski teleskop James Webb kako bi njime pronašao znake tekućeg spajanja dviju galaktika i njihovih masivnih crnih jama, u vrijeme kada je svemir bio star samo 740 milijuna godina. (Sustav tih dviju galaktika nosi oznaku ZS7. Stapanje se odvije u ovom trenutku u našim vremenskim okvirima. Prim. prev.) Time je ostvarena detekcija dosad najudaljenijeg stapanja crnih jama, što znači da je tu ta pojava viđena i najranije u povijesti svemira!

 

Opširnije: Webb uočava dosad najudaljenije stapanje crnih jama

Write comment (0 Comments)

Supersupermasivna crna jama u Lavu I

438161847 830542972947CROP

Kao NASA-ina Astronomska slika dana je ovog petka bila našim pogledima izložena fotografija koju je načinio g. Markus Horn, a na kojoj se ispod difrakcijskim šiljcima ovjenčanog Regula vidi i jedna ovalna hrpica zvijezda. Zvijezde u toj nakupini su isuviše blijede da bi i same proizvele šiljke, ali slika je dovoljno dobra da se daju razabrati njihove različite boje - tj. temperature.

 

Opširnije: Supersupermasivna crna jama u Lavu I

Write comment (1 Comment)

Magnetno polje crne rupe u centru Mlečnog puta

MagnetnoPoljeCRCrop

Prvu sliku supermasivne crne rupe Sagitarius A* (Sgr A*), u centru naše galaksije je snimio 2022. godine Event Horizon Telescope (EHT). Nova slika Sgr A* sa EHT, u polarizovanom svetlu otkriva strukturu jakog i organizovanog magnetnog polja koje spiralno izvire sa njene ivice slično onom oko supermasivne crne rupe u centru galaksije M87. Ovo ukazuje na mogućnost da magnetna polja postoje oko svih crnih rupa.

 

Opširnije: Magnetno polje crne rupe u centru Mlečnog puta

Write comment (0 Comments)

Najvažnije o crnim rupama

Teško je smisliti nešto tako čudno kao što su crne rupe. To je mogla da napravi samo priroda. Napisano je hiljade knjiga i članaka o crnim rupama, ali opet ono što o njima zaista znamo jeste da su to objekti u svemiru sa neverovatno snažnom gravitacijom. Toliko snažnom da ju je teško objasniti. Zato ćete u priči o crnoj rupi uvek neizostavno čuti reč svetlost. Dakle, to je tako snažna gravitacija da (sad sledi čuvena rečenica): ništa njoj, ništa, čak ni svetlost, ne može da utekne. Znači, kada se nešto materijalno dovoljno približi takvoj rupi – gotovo je; tako nešto zauvek nestaje u rupi. Crnoj rupi jedino mašta može da pobegne. 

 

Opširnije: Najvažnije o crnim rupama

Write comment (1 Comment)

Supermasivna crna rupa M87*, godinu dana kasnije

crnerupe

Kolaboracija Event Horizon Telescope (EHT) je objavila nove slike supermasivne crne rupe M87* u centru galaksije M87, koristeći podatke iz posmatranja u aprilu 2018. Uz učešće nedavno puštenog u rad Grenlandskog teleskopa i poboljšanja snimanja u čitavom nizu, posmatranja iz 2018. daju novi pogled na M87*. Rad je objavljen u Astronomy & Astrophysics. Svetli prsten okružuje senku crne rupe, kako predviđa opšta teorija relativnosti. Svetli prsten se pomerio za oko 30° u poređenju sa slikama iz 2017. godine, što je u skladu sa teorijskim razumevanjem varijabilnosti turbulentnog materijala oko crnih rupa.

 

Opširnije: Supermasivna crna rupa M87*, godinu dana kasnije

Write comment (1 Comment)

Komentari

 • Goran Stanković said More
  Uporno se previdja ili prećutkuje... 17 sati ranije
 • polux11 said More
  Naljutiće se Kinezi što njihove... 2 dana ranije
 • Boris Saksida said More
  Neka vam uspije,baš lepo!!!!!!!lp 2 dana ranije
 • Baki said More
  Dobar izbor. Kakva je budućnost... 3 dana ranije
 • Baki said More
  Prvo zabeleženo zapažanje T CRB-a... 4 dana ranije

Foto...