Povodom članka Putin potpisao ukaz o razvoju ruske super-rakete vrsan poznavalac astronautike, Danijel Reponj, napisao je sledeći komentar:

Reponj 134Da, Rusija se zapetljala u, kako to programeri vele, "mrtvu petlju" i nikako iz nje ne izlaze. Vrijeme ih je polako pregazilo. Nisu u stanju više ništa poslati van Zemljine orbite kako smo vidjeli.

Problemi s raketama koje im eksplodiraju, ruše se, problemi sa softverima, gotovo nerješivi problemi u tvornicama iz kojih izlaze neispravni dijelovi koji im ruše rakete... Cijeli niz gafova, sve to utječe na negativnu percepciju potencijalnih korisnika njihovih usluga.

S druge strane, pogledajmo koliki je zamah dobila Amerika otvaranjem privatnog kapitala svemirskoj industriji. Cijene lansiranja padaju, snage rastu, konkurencija se razbacala, rokovi dizajniranja i ostvarivanja su se drastično smanjili, razvoj tehnologije nikada veći...

Daj ljudima odriješene ruke, ne ometaj ih i ne ograničavaj i napravit će čuda. Rusija će morati napraviti gadnu reorganizaciju, iz temelja, svojeg svemirskog programa jer ostaje bez dobrog dijela kolača kojega je do sada držala.

Svjetska konkurencija ne spava. A ovo što spominju Mjesec i slično, od toga ništa. Nemaju novac kojim bi takav megalomanski projekt ostvarili. Jednostavno, nemaju novca, a nemaju ni vremena za razvoj tehnologija potrebnih za ostvarenje toga.

Sjetimo se samo da nisu u stanju osposobiti gotovi modul za ISS koji im godinama stoji i čeka da ga očiste od metalne piljevine u cijevima, a nemaju više ni tehnologiju da ponovo izrade novi. Posljedica je to politike koja je stručnjake rastjerala, što u penzije, što putem otkaza, zatvaranjem pogona koji su imali razvijenu tehnologiju proizvodnje, a koja im sada treba. Mladi stručnjaci su im otišli van, i sada se nalaze tamo gdje su nekada davno bili. Nazaduju.

Angare i ove super teške rakete neće biti na vrijeme dovršene da se uključe u trku koja se zahuktala, a o cijenama lansiranja koje padaju drastično, da ne govorimo. Neće moći biti konkurentni. Broj igrača se svake godine povećava i sve su efikasniji. Rusija polako postaje svemirski megalodon kojega je vrijeme pregazilo.

lansiranje

 


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...