Predavanja
Predavanje na Letenki 2006.

Astronomski kamp (AK) na Letenki je nastao na talasu naraslog interesovanja za astronomiju u našim krajevima krajem prošlog i početkom ovog veka. Kako je to vreme još bilo vrlo oskudno kamp je organizovan da bude što jeftiniji za učesnike koji su bili pretežno studenti i srednjoškolci. Nije postojao plan razvoja kampa i svaki se organizovao ad hock i zato nije formirana postojana baza podataka o programima i učesnicima. Kako je u to davno vreme digitalna fotografija bila vrlo skromna u svakom pogledu ni fotografije nisu bile izdašan izvor podataka. Zbog pomenutog, podaci, posebno o prvim kampovima nisu potpuni ni precizni.

Ukupno gledano kroz kamp je prošlo više stotine predavača raznih zanimanja, uzrasta i stepena stručne spreme: od učenika osnovne škole do akademika. Predavača je bilo: fizičara, hemičara, astrofizičara, lekara, književnika, biologa itd. Neki su nastupali ispred svojih astronomskih udruženja, neki ispred škole, neki u lično ime. U svakom slučaju svi izlagači bili su vrsni poznavaoci onoga o čemu su govorili. Takođe, da dodam u ovom opštem predstavljanju programa kampa, sem predavača iz Srbije, bilo je i onih iz okolnih zemalja, ali i iz daljih krajeva, čak i iz SAD. Program je inače po formi uvek bio vrlo raznovrsan i sastojao se iz tribina, predavanja, demonstracija, prezentacija, takmičenja (osmatračko, kviz…). Sigurno ima dvocifren broj onih koji su svoja prva izlaganja, još kao srednjoškolci ili studenti, održali u kampu, a danas su afirmisani naučnici kod nas, ali i u stranim zemljama i u tom smislu kamp je svima njima bio dobar početni, čak i prvi „poligon“ za njihov napredak u karijeri. 

IMG 4836
Prof. Čadež i dr Knežević (2006)

Među prvima koji su skrenuli pogled na kamp, bili su neki profesori sa novosadskog PMF: prof. Dragoslav Petrović i prof. Svetlana Lukić, a zatim dr Zoran Knežević koji je u to vreme bio direktor Astronomske opservatorije Beograd (od 2023. predsednik SANU), da bi potom postao i član SANU. Nakon tih ranih godina kampa postalo je uobičajeno da u njemu makar na nekoliko sati borave poznata imena iz sveta nauke, naše, ali neretko i drugih zemalja. 

Prvih godina kampa astronomska oprema učesnika je, cenjeno današnjim standardima, bila izuzetno skromna. Kvalitetni teleskopi su za naše kupovne mogućnosti bili preskupi te je bilo  dosta onih koji su odlučili da sami prave sebi teleskop. U AK su stoga bila popularna predavanja o samogradnji teleskopa i demonstracije brušenja teleskopskih ogledala. U tome su neki prednjačili, kao npr. Janko Mravik iz Bačke Palanke koji je bio domišljat pa je pravio ogledala od skoro svakog stakla, a tubuse od vodovodnih i drugih cevi. Razume se i njegove montaže su bile praktične i funkcionalne. Uskoro po celoj Srbiji, i šire mnogi su upali u „teleskopsku groznicu“ i brusili ogledala i pravili ostale delove za teleskope. Uz to, naši učesnici su sve više ovladavali i useveravanjem, kolimacijom i drugim tehnikama potrebnim za pravilno i precizno podešavanje teleskopa. Uz ove tehnike za osmatranje bilo je neophodno i poznavanje astrognozije, a i prirode raznih nebeskih tela te su i tim oblastima astronomije na kampu bila posvećena predavanja. 

Astrofotografija je postajala, ne samo kod nas, nego i u svetu sve popularnija. Zahvaljujući internetu neki predavači su savladali osnove astrofotografije te su rado snimali i objavljivali svoje radove. Neki su, npr. Ljubinko Jovanović iz Kranjske Gore, imali i svoju izložbu astrofotografija baš na našem kampu. Bile su to analogne fotografije u formatu A3, a privukle su nepodeljenu pažnju učesnika kampa. Kasnije ta izložba je putovala po zemlji (Zrenjanin, Niš, Sr. Mitrovica itd.). 

U kampu je vršena razmena astronomskog softvera. Danas je za preuzimanje nekog astronomskog programa dovoljan samo odgovarajući link, ali u ono vreme softver se prenosio disketama, zatim kompakt diskovima. 

Raznovrsnost tema koje su obrađivane u kampu se svake godine povećavala, a predavači su postajali se kvalitetniji. Tako u 2005. godini beležimo sledeća predavanja:

Srđan Penjivrag, vrstan poznavalac planetarnih misija: "Misija Deep Impact - tok i rezultati"; prof. dr Svetlana Lukić sa novosadskog PMF: "Koncept modernih evropskih studija astronomije u Novom Sadu"; dr Igor Savić (PMF Novi Sad): "Molekuli u nebulama"; mr Dušan Mrđa (docent, zatim redovni profesor PMF Novi Sad): "Tamna materija u svemiru"; Milan Milošević (tada student, danas docent na PMF Niš): "Akceleratori, elementarne čestice i astronomija"; Katarina Miljković (u to vreme studentkinja iz Beograda, danas uspešna naučnica, trenutno u Australiji): "Kurs astronomije Vatikanske opservatorije" itd. 

Sledeće godine predavači su bili istaknuti astronomi amateri iz Vršca: „Pirodnjačko društvo GEA“, zatim iz Valjeva, Društvo istraživača „Vladimir Mandić Manda“, iz Beograda „Astronomsko društvo Ruđer Bošković“, iz Zrenjanina „Međuškolske sekcije mladih fizičara i astronoma“. 

Iste godine o naučnoj fantastici govori poznati književnik i književni kritičar iz Vršca Ilija Bakić. Dr Zoran Knežević koji je postao čest gost kampa, govorio je o malim telima Sunčevog sistema, o imenovanju asteroida, odgovarao je na pitanja publike. Nikola Božić iz IS Petnice je postao redovan učesnik kampova, ako ne duže ono bar na jedan dan te je govorio o iskustvima u radu sa mladim talentima.

Već za nekoliko godina kampa pokrivene su, sa bar po jednim predavanjem, sve važnije oblasti astronomije, a zatim i drugih nauka. Učesnicima kampa se predstavilo svojim maketama Raketarsko modelarsko društvo iz Sr. Mitrovice (više puta su i lansirali svoju raketu). O dvojnim zvezdama pričao je Gregor Srdoč iz Istre (koji je inače u to vreme otkrio dve do tada nepoznate dvojne zvezde).

Posebno interesovanje publike izazvalo je predavanje inž. Milivoja Jugina, legendarnog komentatora svih važnih vasionskih letova, kako sovjetskih, tako i američkih. Takođe, predavanja prof. Miroslava Filipovića sa Univerziteta Zapadni Sidnej, Australija, iz oblasti astrobiologije, izazvalo je i veliko interesovanje i niz polemičkih pitanja. 

Od 2008. prof. Dragan Gajić sa niškog PMF postaje redovan učesnik kampa, zatim i član uređivačkog odbora. Prof. Gajić je održao čak tridesetak predavanja do sada iz astrobiologije, astrofizike i fizike, a održao je i nekoliko popularnih predavanja o kvazinaučnim teorijama. Prof. Milan Bogosavljević iz Abu Dabija gde radi u okviru odeljenja Kalifornijskog tehnološkog instituta je zadnjih pet godina redovan učesnik takođe. Prof. Bogosavljević je izvrstan poznavalac astronomske opreme, a jedno vreme je radio i kao direktor osmatračke stanice Vidojevica (u tom periodu držao je predavanje „Kako mali teleskopi mogu da rade za "veliku" nauku“.)

Vredno pažnje je govor dr Aleksandra Bogojevića, direktora Instituta za fiziku u Zemunu koji se (2022) obratio pre svega mladim učesnicima kampa i koje je motivisao da se bave naukom. I brojni drugi naučnici do sada su se rado odazivali pozivu da posete kamp. Prof. Božidar Vujičić, dr Antun Boroš, pa i dr Srđa Janković, koji je istina u AK boravio u funkciji novinara. Zadnjih godina u kamp su dolazili dr Srđana Rončević, prodekana PMF, dr Tomas Nemeš, sa novosadskog FTN, nekoliko mladih doktora nauka sa Novosadskog PMF (David Knežević, Kristina Bikit, Sofija Forkapić, Jovana Knežević, Petar Mali i dr). Svi oni su, ako ništa drugo aktivno učestvovali u sada već poznatim tribinama AK, koje smo nazvali Razgovor sa fizičarima. Prof. Ištvan Bikit, emeritus sa PMF je održao više predavanja. Prof. Ivan Aničin je zadnjih godina svog života bio redovan učesnik kampa i držao nadahnuta predavanja iz fizike. Jedno od tih predavanja bilo je i „Zašto su geocentrični modeli vasione neodrživi“

Tim Morton, koji je 2009. godine bio doktorand na Kalifornijskom tehnološkom institutu, SAD, održao je predavanje o vansolarnim planetama („Exoplanets: What, Why, How, Now, and What Next?“ na engleskom jeziku). Na engleskom jeziku predavanje je držao i dr. Tibor Hegediš, direktor opservatorije Baja iz Mađarske. Dr Hegediš je govorio o saradnji mađarske županije Bač-Kiškunj sa Vojvodinom, odn. sa novosadskim PMF i astronomskim društvima u okviru IPA projekta VoBaNISTA. Takođe na engleskom je govorila dr Dunja Fabjan, postdok na Univerzitetu u Ljubljani. Njena tema bila je „Hitchhiker’s Guide to the Galaxies“. Astrofotograf Ivan Majchrovič iz Slovačke, držao je predavanje o astrofotografiji (na slovačkom, uz prevodioca).

Jedan od najangažovanijih boraca protiv svetlosnog zagađenja u Evropi, Andrej Mohor iz Ljubljane održao je 2011. izuzetno interesantno predavanje o nužnosti zaštite od svetlosnog zagađenja. 

Jedno od upečatljivih predavanja bilo je predavanje Nikole Smolenskog iz srpske Vikipedije. Tom prilikom publika je mogla da čuje niz važnih podataka o uređivanju i organizaciji Vikipedije uopšte, a posebno o domaćoj. 

Martin Stojanovski iz Skopskog astronomskog društva govorio je, objašnjavao i prikazivao fotografije sa svog puta po Finskoj. Akcenat tog predavanje je bio na aurori borealis. O čuvenoj laboratoriji Gran Sasso, ali i o tamnoj materiji, tamnoj energiji, o rastojanjima u kosmosu, o lansiranju balona i analizama eksperimenata, te o kvantnoj fizici itd. više puta je govorio prof. Dušan Mrđa. Prof. dr Tijana Prodanović je održala nekoliko predavanja o gama zracima, o mikrotalasnom pozadinskom zračenju, o nastanku hemijskih elemenata te o spektroskopiji. Dopisni član SANU prof. dr Slobodan Marković (PMF Novi Sad) je držao predavanje o geologiji Titelskog brega. Novinarka iz Beograda Jelena Milutinović govorila je o prikazu nauke u medijima, a Lana Stanković, koja je u vreme boravka u kampu imala samo šest godina pričala je o vulkanima. 

Na tribinama  Razgovor sa fizičarima, bilo je govora o veštačkoj inteligenciji, o daljem razvoju fizike, o upotrebi nuklearne energije itd.

IMG 4876
Letenka 2006.

Aleksandar Zorkić 
19. jul 2022.

Pisano za potrebe projekta Razvoj astronomije u Vojvodini


Kratka istorija Astronomskog kampa na Fruškoj gori

 


Komentari

  • Baki said More
    Interesantno. „Rezultati otvaraju... 1 dan ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Nastojaćemo da bar neka predavanja i... 2 dana ranije
  • Milivoje said More
    Dobro jutro astronomski magazin,... 3 dana ranije
  • Baki said More
    Prvorodne crne rupe, koje su se pojavili... 6 dana ranije
  • Baki said More
    Prava tema. Program ASPTRE trebalo bi da... Pre 1 nedelje

Foto...