Potražite na nebu Veil (Veo) maglinu! To je vrlo zanimljiv objekat, pomalo misterioznog oblika. Nastao je nakon eksplozije supernove od izbačenih gasova sa zvezde. Ovi gasovi mogu da se kondenzuju i kombinuju sa međuzvezdanim vodonikom što je odličan materijal za stvaranje novih zvezda. 

Ali pre tog toka događaja izbačeni gas se nesmetano širi međuzvezdanim prostorom i nakon nekoliko hiljada na nebu dobijemo lep ostatak eksplozije, oblak razređenog gasa. Jedan takav je i ova naša mgalina Veil.

veils_L2022_1
Veil Nebula, snimo Filip Mitić tokom Astronomskog kampa Letenka 2022 na Letenki, Fruška gora. 

ilVeil maglina se nalazi na 1410 ili 2100 svetlosnih godina daleko od nas, nije sasvim jasno jer se izvori tog podatka ne slažu. U svakom slučaju ova maglina je jedan od najbližih ostataka neke supernove. Supernova od koje je nastao Veo je eksplodirala pre 10.000 godina, a na Zemlji ju je prvi zapazio Vilijam Heršel, verovatno najslavniji astronom amater svih vremena. Zapravo Heršel je uočio tek deo magline, oblak koji je kasnije dobio oznaku NGC 6960 a koji se prividno naslanja na zvezdu 52 labuda. Ta zvezda inače ne pripada maglini i mnogo nam je bliža (201 svetlosnu godinu). Zapravo taj oblak je poznatiji pod imenom Zapadni Veo, tj. Western Veil. Od tada su astronomi dobro proučili celo područje pa su katalogizirali i ostale raštrkane delove Vela. Tako danas znamo i za Istočni Veo, ili NGC 6992, a tu su i sitniji delovi: NGC 6995 sa produžetkom IC 1340. 

Između glavnih lukova u maglini su tri koncentracije gasa visokog sjaja: Pikeringov trougao (otkrila ga je pomoćnica astronoma Edvarda Čarlsa Pikeringa, Vilijamina Fleming), NGC6974, itd. pogledajte ilustraciju desno. 

Znači, imamo maglinu Veil (Veo) koja se sastoji iz dva velika oblaka a to su Istični i Zapadni Veo. To je važno za astrofotografe koji često slikaju samo deo magline pa je poželjno da znaju koji deo su snimili. Inače, ova maglina može poslužiti za ocenu uspešnosti jednog astrofotografa jer zahteva puno, ne samo znanja nego i razvijenog osećaja za estetiku. 

Veil je lepo gledati, ali za nju vam je potreban solidan amaterski teleskop i vedro, tamno nebo. 

MS
Veil Nebula, Marko Savić, tokom AKL 2021. 

ngc6960ha1
Zapadni Veo (Western Veil), Ljubinko Jovanović, Kranjska Gora, Slovenija.

Veil nebula, zapadni deo
Zapadni Veo (Western Veil), Radan Migtrović, Skoplje

zlatko

Zapadni Veo (Western Veil), Zlatko Orbanić, Rijeka

 

 


Komentari

  • Rapaid said More
    Ako se uzme da se sve kreće brzinom... 3 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Ah, kako da niko nije čuo za... 3 dana ranije
  • davor94 said More
    :D :D Henri Poincaré je osnova, za... 4 dana ranije
  • Rapaic Rajko said More
    Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 6 dana ranije
  • Zoran said More
    Religija STOP
    DA astronomija,
    bravo... 6 dana ranije

Foto...