apjacb344f1 hr

Tim predvođen sa Anna Ciurlo (University of California, Los Angeles) je dve decenije posmatrao X7, oblak gasa i prašine blizu supermasivne crne rupe Mlečnog puta. Tokom vremena, oblak se izdužio, što autori pripisuju silama crne rupe. Autori predviđaju da je izbačen u sudaru binarnog sistema zvezda.

Okolina supermasivne crne rupe je gusto naseljena zvezdama koje se sudaraju ili imaju bliske susrete, a neke čak bivaju razorene plimskim silama crne rupe. Ova dinamična sredina se značajno menja u kratkim vremenskim intervalima. Zvezde najbliže centralnoj supermasivnoj crnoj rupi Mlečnog puta završe svoje orbite za nešto više od decenije. Za razliku od drugih prašnjavih objekata u svom okruženju, poput "G" objekata, X7 ne izgleda vezano za zvezdu. Kao oblak od 50-zemaljskih masa prašnjavog gasa luta galaktičkim centrom.

Istezanje X7 tokom poslednje dve decenije sugeriše da oblak verovatno neće ostati netaknut kako se približava supermasivnoj crnoj rupi Mlečnog puta, što će se dogoditi 2036. godine. Oblak je star oko 200 godina, s obzirom na njegov orbitalni period. Sličnost između orbita X7 oblaka i prašnjavog izvora G3 postavlja mogućnost da je X7 izbačen prilikom stvaranja G3 u sudaru zvezda.

Prva slika je snimljena u bliskoj infracrvenoj svetlosti. Pokazuje lokaciju oblaka KX7 u odnosu na centralnu supermasivu crnu rupu Mlečnog puta.

Druga slika je mozaik oblaka X7 snimanog jednom godišnje od 2002. do 2021.

https://aasnova.org/.../selections-from-2023-a-dusty.../...

apjacb344f5 hr

 
SVE JE FIZIKA
Miša Bracić
MisaBracic portret 

 


Komentari

  • Rapaid said More
    Ako se uzme da se sve kreće brzinom... 3 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Ah, kako da niko nije čuo za... 3 dana ranije
  • davor94 said More
    :D :D Henri Poincaré je osnova, za... 3 dana ranije
  • Rapaic Rajko said More
    Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 6 dana ranije
  • Zoran said More
    Religija STOP
    DA astronomija,
    bravo... 6 dana ranije

Foto...