Na današnji dan pre 30 godina (14. februara 1990) Vojadžer 1 poslao je poslednju fotografiju pre nego je zauvek isključio svoje kamere. Sa daljeni od 6,4 milijardi kilometara i na 32 stepena iznad ekliptičke ravni snimio je planetu Zemlju. Zemlja je zahvatila smo 0,12 površine jednog piksela. Iako misija Vojadžera nije bila da snima Zemlju, na predlog Karla Sagana to je učinjeno. Inspirisan fotografijom, Karl Sagan je napisao:

„Pogledajmo ponovo tu tačku. To je ovde. To je dom. To smo mi. Na njoj su svi koje volite, svi koje znate, svi za koje ste ikada čuli, svako ljudsko biće koje je ikada postojalo, živelo svoj život. Skup naše radosti i patnje, hiljade samouverenih religija, ideologija i ekonomskih nauka, svaki lovac i pustinjak, svaki heroj i kukavica, svaki tvorac i uništavač civilizacije, svaki kralj i seljak, svaki zaljubljeni mladi par, svaka majka i otac, dete, izumitelj i istraživač, svaki učitelj morala, svaki korumpirani političar, svaka superzvezda, svaki vrhovni vođa, svaki svetac i grešnik u istoriji naše vrste živeo je tamo - na trunci prašine koja lebdi u sunčevom zraku.

Zemlja je veoma mala pozornica u ogromnoj kosmičkoj areni. Pomislite na beskrajne okrutnosti stanovnika jednog ugla ovog piksela na jedva uočljivim stanovnicima drugog ugla pikesela, koliko su česti njihovi nesporazumi, koliko su željni ubijanja jedni drugih, koliko gore u svojoj mržnji. Pomislite na reke krvi koje su prolili svi ti generali i carevi, da bi u slavi i trijumfu postali kratkotrajni gospodari delića te tačke.

Naš nadmeni stav, naša zamišljena samovažnost, zabluda da imamo neki privilegovani položaj u Univerzumu, dovode u pitanje tačku bledog svetla. Naša planeta je usamljena mrlja u velikom sveobuhvatnom kosmičkom mraku. U našem neznaju, u svim tim prostranstvima nema nagoveštaja da će pomoć stići od nekud da nas spase od nas samih.

Zemlja je jedini do sada poznat svet na kome postoji život. Nema ni jednog drugog, bar u skoroj budućnosti, na koju bi naša vrsta mogla da migrira. Da posetimo, da. Da živimo, još ne. Sviđalo nam se to ili ne, za sada je Zemlja mesto gde mi živimo.

Rečeno je da je astronomija iskustvo poniznosti i izgradnje karaktera. Možda ne postoji bolja demonstracija gluposti ljudske gordosti od ove daleke slike našeg malenog sveta. Za mene to naglašava našu odgovornost da se jedni prema drugima odnosimo ljubaznije i da sačuvamo i negujemo bledo plavu tačku, jedini dom koji smo ikada imali.”

Pale Blue Dot - Karl Sagan (1934-1996)

 
PaleBlueDot2020

NASA je objavila osveženu, očišćene od šuma, verziju čuvene “Pale Blue Dot” fotografije Zemlje povodom njene 30-ogodišnjice (image-credit: NASA/JPL-Caltech)

 

 


Komentari

  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 2 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 2 dana ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 2 dana ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 2 dana ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 2 dana ranije

Foto...