alienlife2

A kako pronaći vanzemaljce?

Tisuće i tisuće televizijskih i radio emisija, nebrojene knjige, časopisi i internet izvori puni su viđenja, susreta pa i druženja „treće vrste”. Dokazi o svemircima su posvuda oko nas. Jedini koji ih nisu „uhvatili” su astronomi, najstručniji u poznavanju nebeskih, svemirskih objekata i pojava. Dakle, „dokaze” nemaju jedino ljudi imaju znanje i opremu da vide čak i nevidljivu materiju u svemiru.

Svemirci smo svi mi, Zemlja, Zemljani, sve na Zemlji pripada svemiru kojeg poznajemo. Mi smo svemirci, pravi pravcati svemirci. Svi smo vidjeli svemirce, to su ljudi, životinje, biljke do nas.

Vanzemaljski svemirci, vanzemaljski život je nešto sasvim drugo. Izuzmemo li ljude i sav drugi život kojeg smo mi odnjeli tamo gore, dokaza o vanzemaljcima – nema. Malecki je problemčić što u svemiru nekako tražimo nas same, ili nalik na nas same. Super bi bilo kada bi na Veneri postojali gradovi nalik našima (da, da uz opasku kako je tamo prevruće, preotrovno..) koje bi naše robotičke letjelice snimile. Tada bi sve bilo jednostavnije. U našem svemirskom kvartu, Sunčevom sustavu, nema civilizacija poput naše. Oko drugih zvijezda to zasad ne možemo detektirati a time niti isključiti. 

Ne bi nas trebalo obeshrabriti što danas (još) nemamo dokaz o postojanju vanzemaljskog života. To bi se uskoro moglo promijeniti u vidu pronalaska jednostavnih životnih oblika na obližnjim planetama i njihovim mjesecima. U atmosferi, na tlu, pod vodom (preciznije; pod ledom). Svemir je jako velik prostor-vremenski obzor, a po onome što danas znamo vrlo vjerojatno obiluje životom. 

Naravno, veliko je pitanje jesmo li spremni na postojanje „aliena”, bismo li ih „vidjeli” čak i da se s njima mimoiđemo. U godinama koje slijede naši će roboti imati čast potrage iz prve ruke.

Prvi KONTAKT značiti će promjenu naših društvenih poimanja svijeta na kojem živimo. Nadajmo se;  da ćemo do tada svi skupa naučiti sebe same pameti i paziti da izbjegnemo Opomenu Antuna B. Šimića iz zbirke Preobraženja; Čovječe, pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!

alienlife1

 


Komentari

 • Baki said More
  Naučnici smatraju da je doba... 1 dan ranije
 • boriss said More
  Bravo,nek vam uspije!Lepo od vas!lp Boris 2 dana ranije
 • Baki said More
  Pročitao sam ovo i mislim da je... 3 dana ranije
 • Dragan Tanaskoski said More
  @Miško Oko toga nema nikakve dileme. I... 4 dana ranije
 • ljubica said More
  kakve su nam misli, takav nam je... 4 dana ranije

Foto...