Astronautika: misije

Evropska kosmička agencija je danas objavila nekoliko planova za okončavanje misije planirano za 30. septembar, samo tri nedelje od danas. 29. septembra, raketni motor će zaustaviti “Rozetino” orbitno kretanje oko komete, i započeti slobodan pad sa visine od oko 20 km. Letilica će pasti na površinu brzinom od oko 90 cm/sec u 11:20 UTC. plus-minus 20 minuta. Nakon pada, letilica će biti automatski “pasivizovana”, prekidajući radio-vezu sa Zemljom i okončati misiju zauvek. (Zašto misija mora da se okonča? Pročitaj ESA's FAQ.)

rtt1
Trajektorija kraja misije
. Pojednostavljeni prikaz manevara „Rozete“ oko komete 67P (rotacija komete nije uzeta u obzir). Nakon 24. septembra letilica će napustiti fly-over orbitu i krenuti ka početnoj tački na orbiti 16×23 km odakle će biti izvedeno finalno sletanje. Manevar za zauzimanje trajektorije za sletanje biće izvršen ujutro 29. septembra sa visine od 20 km. Potvrda sletanja očekuje se u 11:20 UTC (±20 minuta).

Određeno mesto sletanja nalazi se u regionu Ma'at na „glavi“ komete, na zaravnjenom delu u blizini rupe iz koje je „Rozeta“ pratila aktivnost komete. Tokom silaska, svi se nadaju da će moći u vrlo jakoj rezoluciji da pogledaju “bubuljičave“ strukture na zidovima rupe za koje se veruje da sadrže podatke o tome kako je kometa nastala slepljivanjem manjih kometezimala. Tim je rupu nazvao Deir el-Medina, u znak sećanja na egipatsko arheološko nalazište. Deir-el-Medina je lokacija označena kao “Ma’at_02” na donjoj slici. Simulacije sletanja sugerišu  da bi letilica trebala da padne na ravninu između lokacija označenih sa “Ma’at_02” i “Ma’at_3” (u region veličine 500 sa 700 metara).

rtt2 Tri Ma'at rupe. Rupe Ma'at 1, 2 i 3 na kometi su različite što možda govori o njihovoj istoriji aktivnosti. Dok su rupe 1 i 2 bile aktivne, nisu uočene nikakve aktivnosti iz rupe 3. Mlađe, aktivne rupe imaju strme ivice, dok su one neaktivne pliće i izgledaju kao delimično zatrpane prašinom. Sredovečne rupe često sadrže šljunak na dnu. Slike su načinjene uskougaonom kamerom kamerom OSIRIS sa udaljenosti od 28 km 12. septembra 2016. Rupe imaju prečnike od 125 m, 130 m i 140 m, a dubine 65 m, 60 m i 50 m.

Sledi slika jedne od Ma'atovih rupa (mislim da nije Deir el-Medina već „Ma'at_01“) koja prikazuje pomenutu „bubuljičavu“ strukturu, koja je na početku misije pominjana i kao „dinosaurosova jaja“.

rtt3

„Dinosaurusova jaja“ u rupi na kometi. Stvarno jako neobična tekstura. Karakteristična veličina svih rupa na kometi 67P je oko 3 metra ali ima i onih većih od 100 m.

Gde se ove rupe tačno nalaze na kometi? To je jako teško odrediti (ako nemaš Esinu gotovu sliku, a ja je nisam našao!) na nepravilnoj kometi Čurjumov-Gerasimenko sastavljenoj od dva režnja, ali ipak dve duboke rupe je relativno lako pronaći. Pre svega, pogledajmo sliku komete na kojoj ona liči na neku malu životinju (verovatno kapibaru). Ma'atove rupe su tačke na levom delu gornje usne, tu negde gde rastu brkovi.

rtt4

rtt5
Pogled na mesto sletanja „Rozete“ (visoko Sunce).
Dva pogleda na mesto budućeg sletanja „Rozete“ na kometu, načinjena širokougaonim (desno) i uskougaonim (levo) kamerama OSIRIS 30. avgusta 2014. Relativno visoko Sunce omogućava nam da vidimo dna dve uočljive rupe, svaka oko 100 m u prečniku, od kojih je jedna plića od druge. Ova plića ima krhotine na dnu i to je Deir el-Medina. Mesto sletanja je gore levo od Deir el-Medine.

rtt6

Pogled na mesto sletanja „Rozete“ (nisko Sunce). Dva pogleda na mesto budućeg sletanja „Rozete“ na kometu, načinjena navigacionom kamerom NAVCAM (levo) i OSIRIS uskougaonom kamerom (desno) 11. novembra 2014. Uz ovakav položaj Sunca, unutrašnjost rupa je sakrivena. Gornja leva rupa je Deir el-Medina. Mesto sletanja je levo od rupe na ovoj slici. Prečnik oko 100 m.

rtt7 

Snimak glave komete širokougaonom kamerom OSIRIS. rupa koja je najuočljivija je Deir el-Medina. Predviđeno mesto sletanja je dole levo od Deir el-Medine na ovoj slici.


'Rosetta' blog 17: Adios „Philae“!


ROZETA JE PRONAŠLA „PHILAE“ NA KOMETI 67P

Planovi za okončanje misije „Rosetta“: odabrano mesto sletanja i vreme

Philae se probudila

Lender “Fila” se javio sa komete!

AMBICIJA - Zašto je važna Rosetta?

'Rosetta' već vidi oblik svog cilja

Jjoš neki linkovi:

Rozeta - Rigorozne pripreme za randevu sa kometom • SVEMIRSKA SONDA "ROSETTA" Odloženo lansiranje • Roseta lansirana • Program • Poseta centru ESA • Plan susreta sa asteroidimaProlaz pored Zemlje i takmičenje • Pisma: O Rozeti • Rosetta uspela da snimi "Pariz"! • "Rosetta" spremna za kritični manevar • "Rosetta" proletele pored Marsa • "Rosetta" spremna za kritični manevar • Rosetta - Podaci o manevru u toku dana • Rosetta - snimak Marsa • O poreklu naziva misije • "Rosetta" poslala fotografije • Rosetta - skoro ubila MarsESA i NASA sarađuju • ROZETA PROLEĆE PORED ZEMLJE • Probuđena sonda se približava asteroidu • MISIJA ROSETTA - RANDEVU SA ŠTEINSOM

 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

 • Nela said More
  Jedne godine, sledece ili one tamo, cu... 1 dan ranije
 • boriss said More
  Zdravo.....čitam vas AM....neka... 2 dana ranije
 • boriss said More
  Pozdrav svima,baš vas je lepo... 2 dana ranije
 • gojko91 mrvica99 said More
  odlicno vece, slusamo 2x, dobro jutro AM... 3 dana ranije
 • Baki said More
  Dobar i inspirativan izbor. Mogućnost... 3 dana ranije

Foto...