Astronautika: misije

Ovo je zbilja neprijatno. Mnogo truda i novaca je uloženo u lender InSight, vršeno je bezbroj proračuna, proba, testova, letelica je besprekorno odletela na Mars, nežno se spusti tačno tamo gde je planirano, počela je da buši tlo – i onda se bušilica zaglavila! Ona je ovde na Zemlji testirana, specijalno je pravljena za bušenje po Marsu. U Nemačkoj! A ako neko ume da napravi dobar alat onda su to Nemci.

Ali bušilica se zaglavila u tlu, još 28. februara. Da li je u pitanju kvar na bušilici, pogrešna ocena terena, ili je samo slučaj hteo da se bušilica zarije baš na tom neobičnom mestu (dok bi malo dalje sve bilo u redu), ostaje još otvoreno pitanje. Da li je misija propala na samom početku i to zbog možda neke banalne greške ili pukog slučaja?

Uglavnom Nasini inženjeri nastoje da odglave bušilicu odavde sa Zemlje. Da bi ti učinili vrše testove sa modelima u laboratoriji. Sada planiraju da InSightovu robotsku ruku iskoriste za podizanje potporne strukture „krtice“ u nadi da će tako dobiti pogled na to što blokira rad bušilice. Problem je što ta ruka nije dizajnirana za takav posao i operacija će biti vrlo delikatna. Ukoliko se dogodi da sa strukturom povuku i samu bušilicu, više neće moći da nastave sa kopanjem. I misija će propasti, bar njen osnovni zadatak. 

MarsInsightroboticarm
Ovaj test je na Zemlji bio uspešan. NASA/JPL-Caltech

Moguće je da se bušilica zaglavila zato što je udarila u neki prevelik kamen ili pak što je naletela na meko tlo. Tokom planiranja misije inženjeri su birali pogodno mesto za bušenje, mesto bez velikog kamenja.

Druga mogućnost je da je tlo suviše mekano. Bušilica radi tako što je udara poseban čekić i ako je tlo peščano onda se možda oko rupe nakupila prljavština koja sprečava dalje prodiranje bušilice. Ali u tom slučaju moguće je da robotska ruka reši ovaj problem. 

Ostali instrumenti na lenderu rade kako je i planirano.

polozaj MarsaMars ovih dana

Podizanje potporne strukture je planirano za kraj juna. Operacija će trajati nedelju dana, delimično zbog kašnjenja signala sa Marsa (i obrnuto) - Mars je sada od nas udaljen 370 miliona kilometara, ili 20,43 svetlosna minuta - a i zato što inženjeri žele da detaljno snime svaki korak rada, kako bi bili sigurni da neće istisnuti iz nastale bušotine i samu bušilicu.

Mars orbite Položaj Marsa: 270 miliona kilometara daleko od nas.
 
  O ovoj misiji: 
 

Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...