Astronautika: misije

NASA je prošle nedelje tiho odložila svoje planove u vezi ugovora o izgradnji lunarnh lendera za ljudsku posadu. Dolazak Trampa za predsednika SAD, i njegove administracije, bila je vetar u jedra za povratak ljudi na Mesec, mada to kod nas nije bilo prepoznato od mnogih. Trampovim odlaskom desilo se očekivano. Bajdenova administracija ima druge nacionale priorite, tako da odlaže brze korake kojim je Trampova adminstracija htela da pošalje čoveka na Mesec 2024. god.

1

Prošle godine NASA je namenila ukupno 967 miliona dolara za razvoj sletnih sistema na Mesec. Ponudu su dobili SpaceX, Blue Origin i Dynetics. Prema hronološkom rasporedu Trampove administracije, NASA je krajem februara 2021. planirala da odabere dve od tri navedene kompanije biranjem dva sistema koji će ljude odvesti na Mesec. Prošle srede, NASA je javila trojici dobavljača da će biti potrebno produženje njihovih razvojnih ugovora, pomeranjem datuma dodele sredstava na 30. aprila.

Pomeranje je bilo sasvim očekivano. Bajdenov tim se do sada nije oglasio kakvu će svemirsku politiku da vodi. Fokusiran je na klimatske promene i suzbijanje pandemije, čineći neizvesnom dugoročnu sudbinu Nasinog programa Artemis.

Nastala neizvesnost teško da će zaustavi SpaceX i Blue Origin u njihovim radovima u izgradnji raketa koje će spustiti ljude na Mesec a kasnije i na Mars. Obe kompanije su vrlo moćne i željne da uzmu što veći deo svemirskog kolača.

Ovde možemo da vidimo na delu šta može da učini četvorogodišnji ciklus političkih promena. Neizvesnost održanja dugoročnih planova, posebno skupih planova koji ne vraćaju direktno uložena sredstva. Na drugom kraju je Kina koja ne živi u kratkoročnim cikljusima političkih promena. Odlaganje američkog svemirskog programa osvajanja Meseca, im je svakako dobrodošlo, pošto znamo da imaju velike planove i tekuće aktivnosti po pitanju Meseca.

2

Šta nam 2021. sprema u kosmosu?


Komentari

  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 4 sati ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 5 sati ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 10 sati ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 16 sati ranije
  • milena said More
    Mmm hvala, autoru, veliki zagrljaj :D 2 dana ranije

Foto...