Astronautika: misije

U oktobru 2024. NASA planira da pošalje prvu ženu i sledećeg muškarca na Mesec u okviru programa Artemis. Ovo će biti prva misija sa posadom na Mesec i prva misija izvan niske orbite Zemlje (LEO), još od 1972. god. Pored toga, NASA planira da uspostavi i infrastrukturu oko Meseca koja će omogućiti „kontinuirano istraživanje i razvoj“.

Ključni aspekt te infrastrukture je Lunarni prolaz (eng. lunar gateway), stanica u orbiti Meseca koje će omogućiti astronautima redovna putovanja na i sa mesečeve površine. Posle dužeg razmatranja, NASA je nedavno objavila da je odabrala SpaceX za lansiranje osnovnih elemenata lunarnog prolaza - Elementa snage i pogona (Power and Propulsion Element, PPE) i Stambena i logistička ispostava (Habitation and Logistics Outpost, HALO) - najranije do maja 2024. godine.

Prvobitno NASA jeste planirala da postavi lunarni prolaz pre odlaska astronauta na površinu Meseca u okviru misije Artemis. Plan je bio da lansiranje sa Zemlje obavi sa sistemom za svemirska lansiranja (SLS) koji bi nosio astronaute u svemirskoj letelici Orion. Po dolasku u Mesečevu orbitu Orion bi pristao na lunarni prolaz. Sletanje na Mesec i povratak bi se obavljao sa lunarnim lenderom (modul za sletanje) za višekratnu upotrebu, polaskom sa lunarnog prolaza.

1

Ilustracija Elementi snage i pogona (PPE) Lunarnog prolaza i Ispostave za stanovanje i logistiku (HALO) u orbiti oko Meseca. Zasluge: NASA

Međutim, od tog plana se odustalo. Kada je Trampova administracija naložila da krajnji rok za Artemisu III bude oktobar 2024, NASA je bila primorana da lunarni prolaz ukloni iz prioriteta. Otišlo se u angažovanje privatnih dobavljača za razvoj sistema za direktno sletanja sa ljudskom posadom (Human Landing System, HLS) koji bi se integrisao sa svemirskom letelicom Orion. Sa idejom da se kasnije usaglasi sa lunarnim prolazom.

Iako lunarni prolaz nije više bio prioritet, NASA je razmatrala postavljanje lunarnog prolaza, nezavisno od ubrzanja misije Artemis, pomoću SLS rakete. Druga mogućnost bila je da zatraže pomoć privatnih kompanija za postavljanje lunarnog prolaza, tako da bi se NASA mogla usresrediti na misiju Artemis.

Prema nedavnom saopštenju, NASA je potpisala ugovor sa SpaceXom od 331,8 miliona dolara za lansiranje PPE i HALO elemenata već u maju 2024. Nakon što ovi moduli budu kompletirani na Zemlju, lansiraće se raketom Falkon teški (Falcon Heavy).

Kada lunarni prolaz bude postavljen davaće snagu od 60kW, brzu komunikaciju, kontrolu položaja i mogućnosti solarno-električnog pogona. To će mu omogućiti da po potrebi izmeni svoju orbitu oko Meseca, pružajući posadama veći pristup Mesečevoj površini nego što je to ikad bilo moguće konvencionalnim misijama.

HALO element će služiti kao čvorište za pristajanje i stambeni/radni prostor za posade koje posećuju lunarni prolaz na putu za spuštanje na Mesec. Takođe će delovati kao komandni i upravljački modul, podržavaće naučna istraživanja, distribuirati energiju, obezveđivaće komunikaciju sa dolaznim letelicima i površinskim ekspedicijama, a takođe će dopunjavati sisteme za održavanje života u brodu Orion.

Iako ni NASA ni administracija Bajdena nisu rekli da li planiraju da koriste lunarni prolaz za Artemis III, rokovi sugerišu da će biti tako. Ako ne bude kašnjenja, jezgro lunarnog prolaza biće postavljeno pet meseci pre lansiranja Artemisa III. Dodavanjem lunarnog lendera, tj. modula za sletanje na Mesec (HLS), posada Artemisa III više neće biti prinuđena da sa sobom nosi HLS olakšavajući poletanje sa Zemlje.

2

ESA je finalizirala ugovor sa kompanijom Thales Alenia Space za izgradnju ESPRIT modula lunarnog prolaza. Zasluga: ESA

Vremenom će se dodavati elementi, poput evropskog uslužnog modula za sistemima za punjenje gorivom, infrastrukturu i telekomunikacije (ESPRIT). 7. januara ESA je finalizovala ugovor sa francusko-italijanskim proizvođačem Thales Alenia Space vredan 362 miliona dolara za izgradnju ESPRIT-a.

Takođe postoji niz predloženih modula koji su još uvek u fazi razmatranja, ali očekuje se da će svi planirani moduli biti integrisani i u orbiti oko Meseca do 2028. godine. Kada bude sastavljen, lunarni prolaz će imat masu približno jednu šestinu mase Međunarodne svemirske stanice.

Lunarni prolaz biće usputna stanica za Nasu i njene međunarodne i komercijalne partnere za sprovođenje nove dimenzije istraživanja Meseca i svemira. Lunarni prolaz će takođe igrati važnu ulogu u budućem istraživanju Marsa, služeći kao usputna stanica za transport posade i tereta ka Crvenoj planeti.

https://www.youtube.com/watch?v=E1USlQT6YVs

Izvori:


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 6 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 6 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 6 sati ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 17 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 22 sati ranije

Foto...