SLS (space launch system, sistem za svemirska lansiranja) je najmoćnija Nasina raketa za iznošenje teških tereta u orbitu u koju je do sada uloženo 20 milijardi dolara. Ono čemu se šaputalo, sada je Charlie Bolden (Ćarli Bolden) rekao glasno.

1

SLS raketa. Velika, teška, skupa. Treba da ponovo pošalje Amerikance na Mesec.

Čarli Bolden je bio prvi čovek Nase u periodu od 2009. do 2017. god. Leteo je četiri puta u svemir tako da možemo biti sigurni u njegove reči. U prošlosti je podržavao razvoj SLS sistema, što je i za očekivati od direktora Nase, i govorio je da privatne kompanije ne mogu da ostvare iznošenje teških tereta do Meseca i dalje.

2

Ćarli Bolden i Džim Brajdenštajn. Oba su bili direktori Nase. Bolden od 2009. do 2017. god. Na tu poziciju ga je postavio predsednik Obama. Zamenio ga je senator Brajdenštajn dolaskom Trampa za predsednika SAD a povukao se sa te funkcije, zbog političkih promene u SAD, 20. januara 2021. god. Brajdnštajn je uveo veću podršku privatnim kompanijama i pod njegovom administracijom Amerikanci su se vratili u orbitu Zemlje. Meni lično je Brajdenštajn sa svojim govorima i delima bio pravi čovek za prvog čoveka Nase.

Ali u nedavnom intervjuu, Bolden je priznao da će „SLS biti napušten“ pošto velike rakete privatnih kompanija napreduju. „Oni će zaista napraviti teške lansirne rakete, nalik na SLS, a koju će moći da lete po mnogo nižoj ceni od Nasine SLS rakete“, rekao je Bolden.

SLS je mnoge stvari pozajmio iz programa Shuttle. U pitanju je raketa za jednokratnu upotrebu sa dovoljno snage da pošalje ogroman teret u orbitu ili nešto manje tereta do Meseca i planeta. Centralni je deo Nasinog programa Artemis za povratak ljudi na Mesec. Ukupni troškovi su narasli na 20 milijardi dolara, a svako lansiranje košta oko 2 milijarde dolara. Rezultat: raketa će biti odbačena.

3

Staršip u orbitu podiže Super Heavy (super teški) buster. Oba dela su za višekratnu upotrebu a cena lanisaranja će biti oko 2 miliona dolara što je u odnosu na 2 milijrde dolara cene lansiranja SLS raket - 1000 puta manje! Ostaje da vidimo da li će to biti i kada. Staršip i Super Heavy su u razvoju. Staršip je imao tri probna leta na maloj visini, a Super Heavy nije još poleteo.

Falcon Heavy (Falkon teški) je trenutno jedina privatna rakete za velike terete. Iako nema kapacitet SLS-a, pokazuje da je SpaceX sposoban da napravi veću raketu. I SpaceX i Blue Origin razvijaju rakete za višekratnu upotrebu. Da je koncept višekratne rakete koncept budućih raketa potvrđuju i Rusi i Kinezi jer su se oglasili da su krenuli u razvoj takvih raketa, o čemu smo pisali ovde i ovde. SLS raketa deluje kao dinosaur iz prošlosti koji je ostao zarobljen u razvoju. Izvršni direktor SpaceXa Elon Musk rekao je da bi lansiranje Starship moglo koštati samo 2 miliona dolara kada sve bude gotovo. Deluje da će SLS postati poslednja velika raketa koju je NASA razvijala. Ostaje otvoreno pitanje, zbog rokova koji se jure, ko će Amerikance vratiti na Mesec. Da li će stići Blue Origin ili SpaceX ili ipak SLS.

Izvori:

https://arstechnica.com/science/2020/09/former-nasa-administrator-says-sls-rocket-will-go-away/ 

https://www.extremetech.com/extreme/294604-spacex-starship-moves-closer-to-launch-with-successful-engine-test

https://www.astronomija.org.rs/dogaaji/12612-novi-planovi-i-novi-problemi-sa-nasinom-raketom-sls 

 

   


Komentari

  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 2 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 2 dana ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 2 dana ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 2 dana ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 2 dana ranije

Foto...